Πρεμιέρα τη Δευτέρα 13/1 για τις χειμερινές εκπτώσεις - Που ελπίζουν οι έμποροι του Ηρακλείου
Τονωτική ένεση στα κέρδη αναμένουν τα καταστήματα από τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2025, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, καθώς είναι μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να προβούν σε πιο συμφέρουσες αγορές.
Στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων τα καταστήματα επιτρέπεται να ανοίξουν προαιρετκά τις δύο πρώτες Κυριακές, δηλαδή στις 19 και 26 Ιανουαρίου, από τις 11:00 έως τις 18:00 και για πολυκαταστήματα έως τις 20:00, σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης «το ζητούμενο των τακτικών εκπτώσεων είναι με μια γενναία μείωση των τιμών, που συνήθως κυμαίνεται στο 50%, να ρευστοποιήσουν οι επιχειρήσεις εμπόρευμα και να δώσουν την ευκαιρία στους καταναλωτές να αποφορτίσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό», περιορίζοντας την ακρίβεια. Επιπλέον αναφέρει ότι «όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών και θα έχουμε φέτος μια αγοραστική κίνηση σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι, με στόχο ο τζίρος στη λιανική το δίμηνο, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025, να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διμήνου».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς) βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 13 Ιανουαρίου.
Οι κυρώσεις είναι σημαντικές και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.
Στο Ηράκλειο
Σε ότι αφορά την αγορά του Ηρακλείου, όπως είπε στο newshub.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μενέλαος Σκουλούδης, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο Ηράκλειο και τις δυο Κυριακές. Ο ίδιος καλεί τους καταναλωτές να κάνουν την έρευνα τους πριν πραγματοποιήσουν τις αγορές τους την περίοδο των εκπτώσεων και να στηρίξουν τις ντόπιες επιχειρήσεις
.Πώς κινήθηκε η αγορά την εορταστική περίοδο
Όσον αφορά στην εορταστική περίοδο ο κ Σκουλούδης ανέφερε "Την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, είναι αλήθεια ότι στην πόλη είχε πολλή κίνηση και η αγορά δούλεψε πάρα πολύ καλά. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ με δεδομένη αυτή την κίνηση δημιουργήθηκε αντίστοιχη προσδοκία και για τις επόμενες ημέρες που δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε. Δεν βοήθησε το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού". Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, "αν και ο κόσμος έκανε τα ψώνια του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τις επόμενες ημέρες που είχε καλοκαιρία δεν ήταν αρκετό για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε".
-
18 Μαΐου 2026, 11:12Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
17 Μαΐου 2026, 20:30Ηράκλειο: Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της 60ής επετείου της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου -
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο)
