Πρόβλημα με τον Δεκαπενταύγουστο στην αγορά των αμνοεριφίων - Δεν ανοίγουν τα σφαγεία
"Ξεχάστε τις σφαγές" λέει η κυβέρνηση. Χωρίς σφαγές αμνοεριφίων, θα παραμείνει η Κρήτη πριν την γιορτή του 15 Αύγουστου. Έτσι, θα ακυρωθούν ένα σωρό κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και από την άλλη, οι καταναλωτές αφήνονται αστο έλεος των εισαγόμενων κρεάτων και των ανατιμήσεων στην αγορά.
Ειδικότερα με νέο έγγραφο της με ημερομηνία 09 Αυγούστου 2024 , η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει όλες τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών όλης της χώρας και τις αντίστοιχες ανά Περιφερειακή Ενότητα, ότι από τις 09 Αυγούστου έως και τις 19 Αυγούστου, απαγορεύονται σε όλη την χώρα, οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων, για πάχυνση , αναπαραγωγή και σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους , καθώς και των βοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό , κοινά οχήματα ή εξοπλισμό.
Νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων
Στο έγγραφο της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γνωστοποιεί πως μετά απο εργαστηριακή επιβεβαίωση , έχουμε και νέα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας , Ηλείας και Καρδίτσας , καθώς και κατγραφή νέων κρουσμάτων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Κορινθία, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης και των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Δυτικής Ελλάδας .
Η επανεξέταση της όλης κατάστασης, θα γίνει εκ νέου στις 19 Αυγούστου.
Παρά τις δεσμεύσεις, η Κρήτη χωρίς νέα κρούσματα δεν εξαιρείται της Απαγόρευσης.
Παρότι στη συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και αρμόδιων φορέων πριν τρεις μέρες , με αφορμή τα κρούσματα της πανώλης σε Εθιά και Παρανύμφους, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , επικαλέστηκε την δέσμευση προς τον ίδιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρα, πως εάν τα δείγματα από τις ζώνες επιτήρησης στη Κρήτη, έβγαιναν αρνητικά θα άνοιγαν την Παρασκευή 9 Αυγούστου τα σφαγεία στη Κρήτη και ενώ εκ του αποτελέσματος όλα τα άλλα δείγματα στη Κρήτη είναι αρνητικά, τελικά η δέσμευση του Υπουργού ,δεν ισχύει, αφού το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , με την απαγόρευση και της σφαγής για κατανάλωση αιγοπροβάτων με ημερομηνία 9 Αυγούστου, αφορά όλη την χώρα, μέχρι τις 19 Αυγούστου τουλάχιστον.
Όλα αυτά την ώρα που η Περιφέρεια Κρήτης, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα για νέα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων , αιτούνταν ήδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , την σφαγή 15 χιλιάδων αιγοπροβάτων , ενόψει 15Αύγουστου .
Γεμίζει η εγχώρια αγορά εισαγόμενα και οι τιμές την ανιούσα
Εν το μεταξύ γεμίζει η Αγορά για κατανάλωση με εισαγόμενα αιγοπρόβατα, ενώ οι τιμές από την έλλειψη στην αγορά ελληνικών αιγοπροβάτων είναι προφανές ότι ήδη παίρνουν και την ανιούσα για κρέατα εισαγωγής, οι μεγαλοεισαγωγείς των οποίων είναι προφανές ότι θα κερδίσουν πολλαπλά από την όλη κατάσταση.
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Έριξαν μπογιές στο ιδιωτικό ΚΕΠ, ο ιδιοκτήτης του οποίου εμπλέκεται στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων (Φωτο) -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων
