Ροές παράνομων μεταναστών προς την Κρήτη - Ανησυχητική η αύξηση τους το τελευταίο διάστημα
Ανησυχητική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη, παρατηρείται το τελευταίο - ειδικά - διάστημα, ενώ κατά διαστήματα έχουμε και συλλήψεις διακινητών ή παράνομων μεταναστών που επιχειρούν με πλαστά έγγραφα να διαφύγουν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, άλλοι έρχονται με τις καραβιές και άλλοι επιχειρούν να συνεχίσουν την οδύσσεια τους αλλά αεροπορικώς. Έχουμε πολλές περιπτώσεις μεταναστών, που ενώ βρίσκονταν στο νησί μας, επιχείρησαν να φύγουν για τη Γερμανία ή για άλλες χώρες, με πλαστά έγγραφα, αλλά έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών αρχών στον χώρο του αεροδρομίου.
Όπως για παράδειγμα έγινε την Τετάρτη, όταν το βράδυ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου, αλλοδαπός για διευκόλυνση εξόδου από τη Χώρα σε μη νόμιμα διαμένοντα αλλοδαπό και πλαστογραφία. Επιπλέον, συνελήφθη ακόμα ένας αλλοδαπός για πλαστογραφία πιστοποιητικών.
Μάλιστα και οι δύο αλλοδαποί, εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου στην αίθουσα αναχωρήσεων του αερολιμένα και σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι, ο 25χρονος κατείχε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψει με προορισμό τη Γερμανία και συνελήφθη.
Από την συνεχιζόμενη προανάκριση προέκυψε ότι, ο έτερος 61χρονος αλλοδαπός προμήθευσε τον 25χρονο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα έναντι χρηματικού ποσού, με σκοπό να διευκολύνει την έξοδο του από της χώρα προκειμένου να ταξιδέψει με προορισμό τη Γερμανία.
Τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν.
Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου.
"Χαμός" στη νότια Κρήτη
Πολλά είναι τα περιστατικά παράνομης εισόδου μεταναστών στην Κρήτη, με σαπιοκάραβα που ανά πάσα στιγμή, μπορεί να μετατραπούν σε πλωτά φέρετρα για τους ανθρώπους αυτούς.
Να υπενθυμίσουμε, ότι, τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Αυγούστου, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Γαύδου, για τον εντοπισμό συνολικά εβδομήντα έξι αλλοδαπών (53 υπήκοοι Αιγύπτου, 16 υπήκοοι Συρίας, 5 υπήκοοι Μπαγκλαντές και 2 υπήκοοι Σουδάν), οι οποίοι επέβαιναν σε τρεις λέμβους, στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου.
Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο από το λιμάνι ¨ΚΑΡΑΒΕ¨ Γαύδου αρχικά στο λιμάνι της Αγίας Ρούμελης και μετέπειτα στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων (διαβάστε εδώ).
Στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν συνολικά πέντε αλλοδαποί (1 υπήκοος Σουδάν και 4 υπήκοοι Αιγύπτου) εκ των 76, ηλικίας 25, 23, 43, 45 και 36 ετών
Κατηγορούνται για παράβαση του Ν.3386/2005 “Παράνομη Είσοδος στη χώρα”, του Ν. 5038/2023 “Διευκόλυνση”, του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση”, καθώς και του άρθρου 45 Π.Κ. “Συναυτουργία” κατά περίπτωση.
Οι δύο λέμβοι κατασχέθηκαν, ενώ η τρίτη καταστράφηκε.
Στους Καλούς Λιμένες
Μία μέρα μετά και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, νέο περιστατικό με μετανάστες καταγράφηκε το πρωί στα νότια του Ηρακλείου, κοντά στη Μονή Κουδουμά.
Σκάφος στο οποίο επέβαιναν συνολικά 18 μετανάστες εντοπίστηκε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται 3 Πακιστανοί και 15 Αιγύπτιοι, ενώ πέντε από αυτούς είναι ανήλικοι.
Κρήτη: Μεγάλη επιχείρηση μετά τον εντοπισμό 64 λαθρομεταναστών - Τους μάζεψε πετρελαιοφόρο
Και μέσα στην ίδια μέρα, μια νέα επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για τη μεταφορά 64 λαθρομεταναστών στην Κρήτη. Το πλοιάριο με τους λαθρομετανάστες εντοπίστηκε περίπου 30 ναυτικά μίλια από τη νήσο Χρυσή.
Οι λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν συμφωνα με πληροφορίες από εμπορικό πλοίο (πετρελαιοφόρο λένε οι πηγές), το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε τις Λιμενικές Αρχές.
Οι μετανάστες με τη συνδρομή του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στην Ιεράπετρα, όπου εκεί στήθηκε επιχείρηση για την παροχή βοήθειας στην οποία μετείχαν μέλη του Δήμου, του Λιμεναρχείου, της Αστυνομίας, αλλά και εθελοντές. Σημειώνεται ότι οι μετανάστες αναμενεται να φιλοξενηθούν εκεί τις επόμενες ημέρες, προτού αποφασιστεί η τύχη τους. Η νέα φουρνιά είναι η τέταρτη που καταγράφεται στην Κρήτη μέσα σε 24 ωρες. Είχαν προηγηθεί οι επιχειρήσεις του Λιμενικού για την περισυλλογή μεταναστών στη Μονή Κουδουμά, στη Γαύδο και στους Καλούς Λιμένες.
-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού
