Σε «αναμονή» η αποκατάσταση του Αρκαλοχωρίου – Κραυγή αγωνίας από το ΤΕΕ/ΤΑΚ
αγαπημένα σου στη Google
Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, η διαδικασία αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων στην Ανατολική Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «λαβύρινθο» γραφειοκρατίας, τραπεζικής άρνησης και ανεκπλήρωτων κυβερνητικών υποσχέσεων.
Με μια σκληρή παρέμβασή της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) θέτει προ των ευθυνών τους τα αρμόδια υπουργεία, αναδεικνύοντας πέντε «ανοιχτές πληγές» που κρατούν εγκλωβισμένους χιλιάδες πολίτες.
1. Το «Φιάσκο» των Άτοκων Δανείων και η 100% Κρατική Αρωγή
Η πραγματικότητα διαψεύδει τους σχεδιασμούς: Το μοντέλο «80% δωρεάν αρωγή - 20% άτοκος δανεισμός» κατέρρευσε στην πράξη, καθώς οι τράπεζες αρνούνται τη χρηματοδότηση. Το αποτέλεσμα; Μόλις δύο (2) άτοκα δάνεια έχουν χορηγηθεί σε όλη την Ελλάδα. Αν και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αναγνώρισε το πρόβλημα (ΦΕΚ 5390 τ.Β΄/2025) και θέσπισε την 100% Κρατική Αρωγή για τους πυρόπληκτους, οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου παραμένουν στο «περίμενε», παρά τις τηλεοπτικές δεσμεύσεις του Υφυπουργού κ. Κ. Κατσαφάδου.
2. Ψηφιακές Άδειες: Μια Υπόσχεση Χωρίς Χρονοδιάγραμμα
Παρά τις συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2024 για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας έκδοσης αδειών επισκευής μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το ΤΕΕ/ΤΑΚ διαπιστώνει στασιμότητα. Έναν χρόνο μετά, δεν υπάρχει κανένα επίσημο χρονοδιάγραμμα, την ώρα που το υφιστάμενο σύστημα «πνίγεται» στα χαρτιά.
3. «Εξοικονομώ» με Μη Ρεαλιστικές Προθεσμίες
Η ένταξη των σεισμόπληκτων κατοικιών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «δώρον άδωρον». Με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαΐου 2026, η υλοποίηση των εργασιών φαντάζει ανέφικτη, καθώς οι περισσότερες άδειες αποκατάστασης δεν έχουν καν εκδοθεί, ειδικά για κτίρια με σοβαρές στατικές βλάβες.
4. Η «Χαμένη» Τροπολογία για τη Νησιωτικότητα
Από τον Οκτώβριο του 2025, ο Υπουργός κ. Κατσαφάδος είχε δεσμευτεί στη Βουλή για προσαύξηση 10% στην κρατική συμμετοχή λόγω νησιωτικότητας. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ερωτά ευθέως: Πού βρίσκεται αυτή η τροπολογία και γιατί δεν έχει ψηφιστεί ακόμα;
5. Υπηρεσία ΤΑΕΦΚ: Υπό Κατάρρευση και Χωρίς Στέγη
Η υπηρεσία που διαχειρίζεται τους φακέλους των σεισμόπληκτων (ΤΑΕΦΚ Π.Ε. Ηρακλείου) βρίσκεται «στον αέρα». Η προθεσμία για τη στέγασή της λήγει σήμερα, η νέα σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, και το κρίσιμο αρχείο των πολιτών –που παραμένει σε μεγάλο βαθμό χειρόγραφο– κινδυνεύει από τη χαοτική μετάβαση.
Το «Αγκάθι» του Κτηματολογίου
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ φέρνει στο φως και ένα νέο, παραλογιστικό πρόβλημα: Λόγω της λειτουργίας του Κτηματολογίου, ακίνητα με πλήρεις φακέλους εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» (λόγω παλαιών χρησικτησιών), με αποτέλεσμα να «παγώνει» κάθε διαδικασία αποκατάστασης. Οι μηχανικοί ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση για να μη μείνουν ερείπια ολόκληροι οικισμοί.
«Η ισχύουσα νομοθεσία δεν σχεδιάστηκε για τις ιδιαιτερότητες της Κρήτης», τονίζει η Διοικούσα Επιτροπή, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγγελίες και να περάσει στις πράξεις.
Διαβάστε επίσης
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουχάκη -
29 Μαΐου 2026, 12:15Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
29 Μαΐου 2026, 07:50Μελέτης Μελετόπουλος: Χωρίς προοπτική η κίνηση Τσίπρα, το «παιχνίδι» θα παιχτεί στο πατριωτικό κέντρο και γύρω από αυτό! (podcast) -
29 Μαΐου 2026, 10:00Γρηγόρης Πασπάτης: Το «Νόημα-Κρήτη» θέλει να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για την Ελλάδα του αύριο! (podcast) -
29 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Το χαλάζι «ράβδισε» ελιές και «συγκόμισε» αμπέλια στην Κάτω Μεσαρά – Στο Λασίθι οι βροχές καταστρέφουν την πατάτα! -
29 Μαΐου 2026, 08:00Να μη γίνει η Κρήτη νέα πύλη λαθρομετανάστευσης από την Αφρική
