Σε αναζήτηση χώρων για μετανάστες στην Κρήτη – Ξεκαθαρίζει τη στάση του ο Δήμος Ηρακλείου
Την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, πέρα από τον Υπουργό, η Υφυπουργός Σέβη Βολουδάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, καθώς και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, ο Υπουργός Μετανάστευσης ξεκαθάρισε πως, σε εφαρμογή των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών, αναζητείται χώρος στην Κρήτη για την κατασκευή μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής κράτησης παράτυπων μεταναστών. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για τον άμεσο εντοπισμό προσωρινών χώρων ολιγοήμερης παραμονής σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, δεδομένης της ήδη υφιστάμενης λειτουργίας σχετικού χώρου στην Αγιά Χανίων.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως ο Δήμος αναγνωρίζει την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως για να προχωρήσουν οποιεσδήποτε διαδικασίες, απαιτείται σαφής προσδιορισμός του πλαισίου ενεργειών και δέσμευση του Υπουργείου και των συναρμόδιων φορέων για την ανάληψη και εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων.
Ο κ. Καλοκαιρινός τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην ιδιοκτησία του Δήμου για φιλοξενία μεταναστών, αποκλείοντας ρητά την εγκατάσταση τέτοιων δομών εντός του αστικού ιστού. Η εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την προσωρινή παραμονή μεταναστών θα πρέπει να γίνει εκτός των ορίων του Δήμου Ηρακλείου, μέσα από συμφωνίες με ιδιώτες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο στη διαμόρφωση των λύσεων.
Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τόσο σε επίπεδο Υπουργείου όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και επείγον.
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
