Σε επιφυλακή για γρίπη και RSV - Υψηλή πληρότητα στις παιδιατρικές κλινικές και στο Ηράκλειο

Γεμάτες από κρούσματα της γρίπης και του RSV είναι οι Παιδιατρικες κλινικες των νοσοκομείων της Κρήτης, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρά το γεγονός πως οι γιατροί βλέπουν τα πρώτα σημάδια ύφεσης του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, της γρίπης αλλά και άλλων εποχικών ιώσεων.
Οι τελευταίες εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων φαίνεται να είναι πιο ήρεμες σε σχέση με το τι επικρατούσε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο οι παιδιατρικές κλινικές παραμένουν σε υψηλή πληρότητα κυρίως με περιστατικά RSV, ο οποίος στους ενηλίκους προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα ίωσης, όμως στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα και πνευμονία και σπανιότερα σε αναπνευστική ανεπάρκεια.
Πάντως καμπανάκι για το «κοκτέιλ» ιώσεων και ειδικά για τον ιό RSV χτύπησε ο καθηγητή Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
«Πρωταγωνιστής σε αυτό το κοκτέιλ ιώσεων είναι η γρίπη. Αυτή τη στιγμή έχει ανοδική φάση. Το πανδημικό κύμα δεν έχει φτάσει σε κορύφωση ακόμα. Θα φτάσει μάλλον προς την 3η-4η εβδομάδα του Ιανουαρίου με πάρα πολλά κρούσματα ημερησίως και εν συνεχεία προς τα μέσα Φλεβάρη θα αρχίσει να φθίνει» είπε και συνέχισε:
«Ακόμα όμως και τώρα υπάρχουν πάρα πολλές ιώσεις και πέραν της γρίπης. Είναι ο κορωνοϊός, άλλοι αναπνευστικοί ιοί και ο συγκυτιακός ιός ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για παιδάκια κάτω των 5 ετών και κυρίως για βρέφη και παιδάκια κάτω των 2 ετών ή του ενός έτους» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύς ο κόσμος ο οποίος έρχεται στα νοσοκομεία με εμπύρετες λοιμώξεις του αναπνευστικού και παιδάκια. Κυριολεκτικά “βουλιάζουν” τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Έχουμε και πάρα πολλές εισαγωγές ανθρώπων που πρέπει να τους φροντίσουμε με αυτές τις λοιμώξεις στο νοσοκομείο, υποστηρίζοντάς τους με οξυγόνο ή και με άλλα».
Η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή
Ενώ η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, η ΧΒΒ.1.5, και το νέο σφοδρό κύμα κορωνοϊού στην Κίνα ανησυχούν τους επιστήμονες.
Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης Covid-19 στην Κίνα και οι επιστήμονες παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς η πιθανότητα να προκύψει νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 από την μόλυνση εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα δεν είναι μηδαμινή, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μικρή πιθανότητα αλλά…
«Από την έξαρση των μολύνσεων στην Κίνα αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους του SARS-CoV-2, η πιθανότητα είναι μικρή αλλά όχι μηδενική» λέει ο κ. Τζανάκης, ο οποίος θεωρεί δικαιολογημένη την αυξημένη επιτήρηση που επιδιώκεται από διάφορες χώρες, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα.
Εκτιμά ότι ο διαγνωστικός έλεγχος (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους δεν θα προσφέρουν κάτι, καθώς μπορεί να επωάζουν, το τεστ να βγει αρνητικό και στη συνέχεια να νοσήσουν.
«Η τακτική των «μηδενικών κρουσμάτων» που εφάρμοσε η Κίνα ήταν αποτυχία και αυτή δημιούργησε το πρόβλημα που υπάρχει τώρα στη χώρα» σημειώνει ο καθηγητής.
Σχετικά με την ανοσία που πρόσφερε το κινέζικο εμβόλιο αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης επιδημιολογικών στοιχείων, νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι, δεν μπορούμε να πιθανολογήσουμε τι συμβαίνει και πόσο αποτελεσματικό είναι. «Φαίνεται όμως ότι ήταν χαμηλής αποτελεσματικότητας. Δεν έχει υποστεί τη βάσανο των υπολοίπων εμβολίων που κάναμε εμείς».
Η υπερ-μεταδοτική υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5
Τους επιστήμονες προβληματίζει και ανησυχεί η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον», η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό. Εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. «Και στην Ελλάδα έχουμε, απλά δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 προέρχεται από την μετάλλαξη ΧΒΒ, που εμφανίστηκε στη Σιγκαπούρη και στην Ινία πριν από αρκετούς μήνες και εισήχθη στην Αμερική και όπως λέει ο κ. Τζανάκης, ενώ έδειχνε να ξεφεύγει από την ανοσία έχασε μέρος της μεταδοτικότητας του.
«Το ΧΒΒ.1.5, έχει ιδιότητες και μεγαλύτερης διαφυγής από την ανοσία, αλλά είναι και περισσότερο μεταδοτικό από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Αυτή η μετάλλαξη ανήκει στην οικογένεια των στελεχών της «Ομικρον» και εικάζουμε ότι τουλάχιστον από πλευράς βαρύτητας και τοξικότητας θα είναι ότι και οι άλλες μεταλλάξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια». Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 απασχολεί αυτή τη στιγμή την επιστημονική κοινότητα, αφού περίπου τα μισά κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από το ΧΒΒ.1.5.
Ο κ. Τζανάκης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την προειδοποίηση από τον ΠΟΥ, ότι ενδεχομένως, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες χώρες τους επόμενους μήνες εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης. Υπογραμμίζει ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανεμβολίαστοι και άτομα με νοσήματα. «Προσωπικά συστήνω ενθέρμως τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε όλους, χρήση μάσκας και αντισηψία χεριών και επιφανειών», καταλήγει.
Ο Παυλάκης
Οπως σημείωσε στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μητέρας – Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας και επικεφαλής στην έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Γιώργος Χρούσος, φέτος ζήσαμε την περίφημη τριπλή επιδημία, με την COVID-19 η οποία δεν φαίνεται να είναι τόσο επιθετική, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV που επηρεάζει κυρίως τα βρέφη. O RSV είναι ο πιο συχνός αναπνευστικός ιός στα πρόωρα, στα νεογνά και στα βρέφη και στα παιδιά έως δύο ετών. Κατά κανόνα όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών έχουν αποκτήσει ανοσία στον ιό, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη εν μέσω πανδημίας λόγω των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας. Στα παιδιά μπορεί να κάνει σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της στενότητας των αεροφόρων οδών. «Λίγο πρήξιμο ή μια φλεγμονή στις αεροφόρους οδούς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια. Πάντως πολύ λίγα παιδιά καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης θα νοσηλευθούν σε απλές κλίνες. Τα νοσοκομεία παίδων είναι αυτή την περίοδο γεμάτα από παιδιά με RSV», σημειώνει ο καθηγητής.
Εμβόλιο
Ο συγκυτιακός ιός επηρεάζει κυρίως τα βρέφη, ωστόσο λόγω της πανδημίας και της χρήσης μάσκας αυτό δεν συνέβη και τα παιδιά δεν απέκτησαν αντισώματα.
Την πιθανή έγκριση εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV μέσα στους επόμενους μήνες επισημαίνει στην «Κ» ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και για τις μολυσματικές ασθένειες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ. «Με τη βοήθεια της τεχνολογίας RNA φτιάχνονται νέα εμβόλια που θα βοηθήσουν να λύσουμε το πρόβλημα, θα γίνονται σε ηλικιωμένα άτομα και στις εγκύους, θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα», αναφέρει. Προς το παρόν διαθέσιμα είναι ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγούνται προληπτικά σε συγκεκριμένα παιδιά, όπου ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγάλος (π.χ. πρόωρα και βρέφη με συγγενή καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια προωρότητας).
-
07 Φεβρουαριου 2023, 19:03Κρήτη: Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά - Τι γίνεται στο Ηράκλειο
-
07 Φεβρουαριου 2023, 07:10Μεσαρά: Ράβδισμα σε λίγα δευτερόλεπτα, με το πάτημα ενός κουμπιού (φωτο+βίντεο)
-
06 Φεβρουαριου 2023, 16:24Κρήτη: Κλειστά σχολεία και την Τρίτη σε αρκετούς δήμους λόγω της κακοκαιρίας
-
06 Φεβρουαριου 2023, 16:09Ρόδος: Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι ενώνουν δυνάμεις για την κάλυψη των θέσεων εργασίας
-
06 Φεβρουαριου 2023, 21:05Δήμος Ηρακλείου: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν την Τρίτη κλειστά τα σχολεία- Τι θα γίνει στην υπόλοιπη Κρήτη
-
07 Φεβρουαριου 2023, 07:06Ηράκλειο: "Κόλλησαν" οι διαπραγματεύσεις ξενοδόχων και εργαζομένων- Ποια είναι τα σημεία τριβής