Σεισμός ανω των 6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη - Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί γιατί έγινε τόσο αισθητός και σε τόσες περιοχές πανελλαδικά
Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σημερα μετά τις 6 το πρωί και συγκεκριμένα στις 6.19 πμ, με επίκεντρο τα βόρεια της Κρήτης. Συμδφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι πάνω από 6 Ρίχτερ. Χαρακτηριστικό του ήταν η ένταση, αλλά και η μεγάλη διάρκεια, κάνοντας τους πολίτες να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους.
Ενώ αρκετοί βγήκαν και έξω από τα σπιτια τους
Συμφωνα με τις πρωτες πληροφορίες που δίνει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τα χαρακτηριστικά του σεισμού είναι τα παρακάτω

|
||||||||||||||||
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 55 χλμ. βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και σε αρκετές περιοχές της Αττικής. .
Κατά την ίδια πρώτη εκτίμηση το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 36,5 με 37 χλμ.
Ο Λέκκας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα «είχε σημαντικό βάθος και αυτό είναι σημαντικό γιατί μάλλον δεν θα έχουμε εκδήλωση τσουνάμι». Είναι σε τάφρο όχι στο ελληνικό τόξο, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές στην Κρήτη.
«Εγινε εντονα αισθητός, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολη τη νότια Ελλάδα και την Πεολοπόννησο. Δεν ηταν ένας πολύ επιφανειακός σεισμός.
Ηταν ένας σεισμος που έχει βάθος με αποτέλεσμα να βλεπει μεγαλύτερη επιφάνεια.
Επειδή εχει ένα σημαντικο βάθος, πέρα από την αντιληψιμότητα του σεισμου, ενώ μάλλον αποκλείεται η περίπτωση ενός τσουνάμι.
Πιστεύω ότι είναι ο κύριος σεισμός, αλλά μιλάμε για μια ζωνη που μπορεί να δώσει μια πλούσια σεισμική ακολουθία», τόνισε μεταξύ άλλων.
Σε σχέση με το παρελθόν και τους σεισμούς σε Αρκαλοχώρι και Σαντορίνη ο κ. Λέκκας είπε ότι:
«Ο σεισμός είναι σε τελείως άλλο γεωδυναμικό πλαίσιο. Είναι στη συμβολή των δύο σεισμικών πλακών και είναι άλλλη περίπτωση από τον σεισμό της Σαντορίνης που έχει άλλα χαρακτηριστικά.
Η περιοχή αυτή έχει δώσει ξανά σεισμούς. Δεν έχει να κάνει με το τόξο που υπαρχει νότια της Κρήτης. Αλλοο γεωτεκτονικό περιβάλλον.
Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομενου και ενδεχόμενα να μην έχουμε κάποια συνέχεια του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός μιλώντας σε τηλεοπτικό Μέσο, είπε ότι είναι ο πιο μεγάλος σεισμός που έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε πως στην περιοχή του Αγίου Νικολάου δε φαίνεται να υπαρχουν ζημιές.
Μετασεισμοι
Λίγα λεπτα μετα τον κύριο σεισμό, έχουμε και μετασεισμους. Ηδη έχει σημειωθεί ένας μετασεισμός της τάξης των 3.1 Ρίχτερ, στο ίδιο σχεδον σημειο

Ενώ λίγα λεπτά σημειώθηκε ένας ακόμη της τάξης των 2.7 Ρίχτερ

-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
17 Απριλιου 2026, 07:15Γιώργος Καραμπελιάς: Ο Όρμπαν, ήταν σε ρόλο 5ης φάλαγγας, για την αποσύνθεση της ΕΕ! Η ήττα του, μεγάλη ήττα και για τους Τραμπ - Πούτιν! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:53Εσπερίδα για την ιστορία του ελληνικού βιβλίου ανά τους αιώνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
