Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΥΠΑΑΤ βάζει τέλος στην «τεχνική λύση» στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ – Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν κανονικά
Τέλος στη δυνατότητα κτηνοτρόφων να δηλώνουν βοσκοτόπους μακριά από την περιοχή δραστηριότητάς τους μπαίνει από φέτος, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, η λεγόμενη «τεχνική λύση» δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ (δειτε εδώ).
Σε συνεντεύξεις του στον ΣΚΑΪ και στο Action24, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε πως «δεν φταίει σε τίποτα ο έντιμος αγρότης για να υπάρχουν καθυστερήσεις ή σκιές σε σχέση με τη διανομή των κοινοτικών πόρων» και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. «Μέχρι το τέλος του μήνα όσα είναι προγραμματισμένα θα καταβληθούν, ενώ και η συνδεδεμένη για τις 30/6 θα δοθεί κανονικά. Άρα τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο καθεστώς της «τεχνικής λύσης», ο Υπουργός σημείωσε: «Για την εφετινή χρονιά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δηλώνει κανείς βοσκότοπους μακριά από τον δικό του τόπο. Η «τεχνική λύση» που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση του 2015 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ότι μπορούσε κανείς να δηλώνει βοσκότοπους ακόμα και πολύ μακριά από το σημείο των εγκαταστάσεών του – για παράδειγμα, νησιά να δηλώνουν βοσκοτόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό ήταν μια "παραδοχή" της Επιτροπής ώστε να αντληθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Αλλά δεν σημαίνει ότι έπρεπε να συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι βοσκοτοπικοί χάρτες – κάτι που τώρα γίνεται».
Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι η «τεχνική λύση» εφαρμόστηκε προσωρινά για να μην χαθούν ενισχύσεις, αλλά στη συνέχεια «δεν συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», με αποτέλεσμα «να υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και ενδείξεις για καταχρήσεις, οι οποίες πλέον διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Οι πληρωμές Μαΐου και Ιουνίου
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κλείσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσιάρας ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και να καταβάλει ενισχύσεις στους παραγωγούς, σημείωσε ωστόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργεί ο Οργανισμός μπορεί να αλλάξει, καθώς το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ και τον με τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας κ. Χάνσεν, με τον οποίο επεξεργάζονται πολλά σχέδια για την καλύτερη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντα με στόχο την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού και την κατανομή στους αγρότες των ενισχύσεων με τον πιο δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διαλύεται. Είναι ένας πιστοποιημένος από την ΕΕ οργανισμός, ο οποίος κατανέμει τεράστια ποσά. Η επίδρασή του στην ελληνική κοινωνία είναι τεράστια και πρέπει αυτό να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη», είπε.
Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ανησυχούν για τη συνέχιση των ενισχύσεων ή όχι οι αγρότες, ο ΥπΑΑΤ ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. «Οι καταβολές θα γίνουν κανονικά. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε από την υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι τέλος Μαΐου θα καταβληθούν οι υπόλοιπες συνδεδεμένες Ενισχύσεις και μέχρι τις 30/6 οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2024. Άρα λοιπόν, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται», επισήμανε.

Τα τρία βήματα του action plan
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επισήμανε την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του Οργανισμού: «Προφανώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να πάει σε μια άλλη εποχή. Απόλυτης διαφάνειας και δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει σχέδιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τη λεγόμενη DG AGRI – για να μεταφερθεί ο Οργανισμός σε μια νέα πραγματικότητα», ανέφερε.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικές παρεμβάσεις:
- Σε 18 μήνες η χώρα θα έχει ολοκληρωμένους βοσκοτοπικούς χάρτες. Όπως τόνισε, «ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης και περνάμε στη φάση του διαγωνισμού».
- Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού. «Είμαστε σε συνεννόηση με την κυρία Κεραμέως και τον κύριο Πρωτοψάλτη ώστε εντός Ιουνίου να ενισχυθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με 100 επιπλέον άτομα, για να γίνονται έλεγχοι με μεγαλύτερη ένταση και συνοχή».
- Απόκτηση αυτόνομου πληροφοριακού συστήματος από τον Οργανισμό. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε ποτέ δικό του πληροφοριακό σύστημα. Είναι αδιανόητο για έναν Οργανισμό που διανέμει 3 δισ. ευρώ ετησίως – 2,3 έως 2,4 δισ. από αυτά σε 680.000 δικαιούχους».
«Τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ καταγράφονται από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Οι παθογένειες δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ ουσιαστικά. Είτε γιατί υπήρχαν οργανικά κενά, είτε γιατί δεν είχαν γίνει επισταμένοι έλεγχοι. Αυτό είναι που αλλάζουμε τώρα»,
Ριζική λύση και αλλαγες
Την υποκατάσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ εξετάζει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος στο χθεσινό τεύχος της εφημερίδας, και διαμήνυσε ταυτόχρονα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει δραστική λύση στο ζήτημα. Όπως αποκάλυψε στο δημοσίευμά του το ΘΕΜΑ αναμένεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αγροτικές επιδοτήσεις θα δίνονται μέσω της ΑΑΔΕ, που και στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως Αρχή πληρωμών.
«Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα προκειμένου η λύση που θα δοθεί να είναι δραστική. Η ΑΑΔΕ είναι μια Αρχή, της οποίας η αντικειμενικότητα και η αποτελεσματικότητα δεν έχει αμφισβητηθεί και έχει λειτουργήσει στο παρελθόν, κατά την περίοδο του κορονοϊού ως αρχή πληρωμών. Εξετάζεται λοιπόν σοβαρά, τη δουλειά του ΟΠΕΚΕΠΕ από εδώ και πέρα να την κάνει η ΑΑΔΕ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το βαθύ κράτος, προς όφελος ορισμένων γραφειοκρατών και κάποιων επιτήδειων και εις βάρος της κοινωνίας αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο ζήτημα σε σχέση με τις αγροτικές επιδοτήσεις, όπως επεσήμανε, έχει προκύψει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη σε όσους κινούνται στην αγροτική οικονομία. Ωστόσο πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει στο να ζητηθεί να επιστραφούν κονδύλια. «Προσπάθειες έχουν γίνει, αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται μια αντιμετώπιση άμεση και δραστική. Γι αυτό η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι θα γίνει μια νέα αρχή, χωρίς εκπτώσεις και με μεγάλη αυστηρότητα», τόνισε.
«Ή θα συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος και τη γραφειοκρατία, ή εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε θύματα του βαθέος κράτους», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Είναι θέμα προεκλογικών δεσμεύσεων αλλά και συνειδησιακό. Έχουν γίνει βήματα όπως π.χ. με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, την εξυγίανση της ΔΕΗ, του ΕΦΚΑ, με την αξιολόγηση στο Δημόσιο αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Και μια από τις δικές μου αποστολές είναι και το βαθύ κράτος. Δεν έχει σημασία τι θα πει ο α ή ο β συνδικαλιστής αλλά ο απλός ανυπεράσπιστος πολίτης», πρόσθεσε και συνέχισε:
«Πρέπει από την αρχή κάθε κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι κυβέρνηση των δημοσίων σχέσεων ή του αποτελέσματος. Με τις δημόσιες σχέσεις για κάποιους μήνες θα περάσεις καλά. Στο τέλος όμως, παντού, κρίνεσαι από το αποτέλεσμα. Αν δεν βελτιωθεί η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πολιτική, η οικονομία τότε ο λογαριασμός έρχεται στην κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο στην κοινωνία».
Διαβάστε επισης:
-
25 Οκτωβριου 2025, 08:00Ετήσια Εκδήλωση Hotel Wellness Spa Services 2025 - "Μια βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους μας" -
24 Οκτωβριου 2025, 10:55Μάχη για τις επιδοτήσεις: 15 μέρες «ανηφόρα» για τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ αγροτο-κτηνοτρόφοι ζεσταίνουν τα τρακτέρ -
24 Οκτωβριου 2025, 07:06ΟΠΕΚΕΠΕ: Επανέρχεται η υπόθεση με τους 250ρηδες – Να πώς βρήκαν οι επιτήδειοι τις αδήλωτες εκτάσεις για να κάνουν τις κομπίνες τους! -
24 Οκτωβριου 2025, 10:10Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
25 Οκτωβριου 2025, 13:36Ηράκλειο: Άγνωστος που ακολουθεί νεαρά κορίτσια, σκορπά ανησυχία σε μια ολόκληρη περιοχή -
24 Οκτωβριου 2025, 09:00Ηράκλειο: Ζέχνει ο αγωγός που ρίχνει βρώμικα νερά στη θάλασσα, δίπλα τα ενετικά τείχη (Φωτο & Βίντεο)
