Σπηλαιο Γερανίου: Σε τροχιά υλοποίησης οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης ενός φυσικού θησαυρού

Ξεκινούν οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης του Σπηλαίου Γερανίου, έργο μοναδικής σημασίας, που όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης αποτελεί την «Κνωσσό της Παλαιοντολογίας, συγκεντρώνοντας διεθνές ενδιαφέρον λόγω του πλούτου του σε αρχαιολογικά – παλαιοντολογικά ευρήματα και τον εντυπωσιακό του σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Το σημαντικό αυτό πολιτιστικό έργο προϋπολογισμού 214.000 € εντάσσεται σ’ ένα ευρύ σύνολο παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την δημιουργία καταδυτικού πάρκου και τον εξωραϊσμού της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας, μεταμορφώνοντας τον σε πόλο έλξης επισκεπτών.
Οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο με στόχο την διασφάλιση της ασφαλούς και άνετης πρόσβαση των επισκεπτών στο Σπήλαιο περιλαμβάνουν:
• Καθαρισμό και διαμόρφωση εδάφους στον εξωτερικό χώρο της εισόδου,
• Κατασκευή μονοπατιού παράλληλου της ασφαλτοστρωμένης οδού,
• Ανακατασκευή υφιστάμενου σκαλοπατιού προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα άτομα με κινητικά προβλήματα με πρόβλεψη τη μελλοντική τοποθέτηση αναβατορίου τύπου πλατφόρμας για ΑμεΑ,
• Διαμόρφωση της εισόδου του Σπηλαίου με θολωτή στοά,
• Κατασκευή οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο Σπήλαιο.
• Η/Μ εγκαταστάσεις για το φωτισμό και τη λειτουργία εν γένει του Σπηλαίου.
• Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.
Το έργο χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κρήτη 2014 – 2020».
Το σπηλαιο
Το Σπήλαιο Γερανίου είναι από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σπήλαια του Νομού Ρεθύμνου αλλά και της Κρήτης ολόκληρης. Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα δυτικά του Ρεθύμνου, πολύ κοντά στην εθνική οδό και πάνω από την παραλία του Γερανίου που είναι γνωστή ως Παραλία Καμάρι. Αποτελείται από 6 διαφορετικές αίθουσες με πολύ πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο από χιλιάδες σταλακτίτες.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία στις 15 Μαρτίου 1969 κατά τη διάρκεια κατασκευής δρόμου. Η σημερινή είσοδος δεν είναι η αρχική, αλλά ανοίχθηκε από τα εκρητικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη της οδού. Η αρχική είσοδος εντοπίστηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής καθώς είχε κλειστεί από βράχους πριν από το τέλος της ύστερης Νεολιθικής περιόδου.
Γι΄αυτό το λόγο, αντίθετα με άλλα σπήλαια στην Κρήτη, η τελική και η μεταβατική Νεολιθική περίοδος, όπως και η Μινωική, δεν εκπροσωπούνται μέσα στο σπήλαιο. Επειδή το σπήλαιο ήταν σφραγισμένο, η στρωματογραφία της πρώιμης Νεολιθικής ΙΙ, της μέσης Νεολιθικής και της ύστερης Νεολιθικής περιόδου ήταν εξαιρετικές. Εντοπίστηκαν 3 ανθρώπινοι σκελετοί που ίσως παγιδεύτηκαν μετά την κατάρρευση της εισόδου, αλλά και εργαλεία της νεολιθικής εποχής. Επίσης εντοπίστηκε παλαιοντολογικό υλικό που ανήκει σε δεκάδες ελάφια του Πλειστόκαινου.
-
27 Ιανουαριου 2023, 16:53Ηράκλειο: Ανήλικη κατήγγειλε διπλό βιασμό επειδή καθυστέρησε να γυρίσει... σπίτι
-
28 Ιανουαριου 2023, 12:30Πολίτες καταγγέλλουν στημένο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ στη Νεάπολη για τις ανάγκες της επίσκεψης Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)κ
-
27 Ιανουαριου 2023, 23:38Αγρίνιο: H αστυνομία συνέλαβε γνωστό τράπερ- Πήγαινε σε συναυλία με πιστόλι
-
28 Ιανουαριου 2023, 13:15Υποψήφια στην ΠΕ Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ελένη Μαραγκάκη
-
28 Ιανουαριου 2023, 15:05Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αλλά ξεμείναμε από βυτία και αποθηκευτικούς χώρους
-
27 Ιανουαριου 2023, 21:45Στις 4 Μαρτίου ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ- Θα συμμετάσχουν 108.229 υποψήφιοι