Σταύρος Αρναουτάκης στο newshub.gr: Το Υπουργείο να αναλάβει δράση για το μεταναστευτικό στην Κρήτη
αγαπημένα σου στη Google
Μόνο ως εκρηκτική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση με τις αθρόες αφίξεις μεταναστών στα παράλια της Κρήτης. Μόνο τα τελευταία 24ωρα οι παράνομα αφιχθέντες στο νησί μας ξεπέρασαν τους χίλιους, με τον αριθμό αυτό να έχει ολοένα και μεγαλύτερη αυξητική τάση.
Η κατάσταση ειδικά στα Δυτικά του νησιού, «χτυπά κόκκινο», αφού στην Αγυιά Χανίων, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ενα ζήτημα διαχειρίσιμο!
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο και την κεντρική πολιτική ηγεσία να αναλάβουν δράση, εκφράζοντας φόβους περαιτέρω συνέχιση και αύξηση των ροών προς την Κρήτη.
Οπως λέει δε χαρακτηριστικά, το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση του προβλήματος, με ουσιαστικό τρόπο και μέσα σε συνθήκες αξιοπρέπειας.
«Εμείς περιμένουμε από το Υπουργείο να κάνει τη δέσμευση του πράξη, να μεταφερθούν δηλαδή οι μετανάστες από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Γιατί από τη στιγμή που ξεκίνησαν και έρχονται πάλι τόσα άτομα, το επόμενο διάστημα περιμένουμε αύξηση των ροών, τη στιγμή που δεν υπαρχουν αυτές οι Δομές στην Κρήτη που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν αυτό τον αριθμό μεταναστών, μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες», αναφέρει ο κ. Αρναουτάκης, που συνεχίζει λέγοντας:
«Ηδη θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί οι άνθρωποι που βρίσκονται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (σχεδον ένα μήνα) στην Αγυιά Χανίων. Από την πλευρά μας έχουμε μεταφέρει στο αρμόδιο Υπουργείο ότι δεν μπορούν να παραμένουν όσοι έρχονται στην Κρήτη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα πρέπει να βρεθούν χώροι τοσο στο Ηράκλειο, όσο και στα Χανιά, που να πληρούν τις προϋποθέσεις. Γιατί και η Αγυιά Χανίων δεν μπορεί να συνεχίσει να φιλοξενεί τόσο κόσμο».
Συνθήκες
Το ζήτημα των συνθηκών στους χώρους που χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία των μεταναστών στην κρήτη, είναι ένα μεγάλο «αγκάθι». Κάτι που επισημαίνει και ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος τονίζει πως: «δεν μπορεί να συνεχιστεί ό,τι καταγράφεται στις εγκαταστάσεις στην Αγυιά Χανίων».
Ο Περιφερειάρχης επαναλαμβάνει πως οι συνθήκες πρέπει να είναι αξιοπρεπείς και οι χώροι ικανοί να φιλοξενουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. «Η θέση της Κρήτης είναι πως στο νησί, πρέπει να υπαρχουν συνθήκες αξιοπρεπείς.
Αυτή τη θέση διεκδικούμε, αυτή τη θέση υποστηρίζουμε από την πρώτη στιγμή, για την οποία όμως δεν υπαρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Δεν μπορεί να παραμένουν τόσοι άνθρωποι μέσα σε έναν χώρο, χωρίς να υπαρχουν τα στοιχειώδη, προκειμενου να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν ένα μπάνιο», λέει ο Περιφερειάρχης.
Οι Αρχές
Ταυτόχρονα ο κ. Αρναουτάκης μέσα από τα λεγόμενα του, κάνει αναφορά και στην προσπάθεια των Αρχών της Κρήτης που με τα ελλιπή μέσα τα οποία διαθέτουν, μπροστά στον όγκο του προβλήματος, επιχειρούν να κρατήσουν το πρόβλημα σε επίπεδα διαχειρίσιμα.
«Οι Λιμενικοί είναι αλήθεια πως σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος, για αυτό και η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τη Λιμενική Αρχή, για το έργο που επιτελεί. Μέρα - νύχτα προσπαθούν μαζί με την Αστυνομία να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Είναι όμως πιθανό, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι ροές να αυξηθούν. Πρέπει λοιπόν το Υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη».
Ενώ καταλήγοντας ο κ. Περιφερειάρχης αναφέρει πως ως αυτή τη στιγμή δεν έχουν δοθεί χρήματα στην Περιφέρεια Κρήτης για να στηριχθεί στην προσπάθεια που καταβάλλει. Ομως όπως επισημαίνει δεν είναι αυτό το πρωτεύον ζήτημα. Αυτό που επείγει σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη είναι να υπάρχει σωστή διαχείριση της κατάστασης.
Αξίζει να σημειώθεί ότι σήμερα, συμφωνα με πληροφορίες θα υπαρξει νέα έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο, με αφορμή την έξαρση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα.
Α.Κ.
Διαβάστε επισης:
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
