Συναγερμός στο Ηράκλειο: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Νέος συναγερμός έχει σημάνει στο Ηράκλειο μετά την επιβεβαίωση δεύτερου κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων μέσα σε λίγες ημέρες στην ίδια περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.
Το δείγμα που είχε σταλεί από την Κρήτη στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε θετικό, προκαλώντας ανησυχία στους κτηνοτρόφους και τις αρμόδιες αρχές.
Η επιβεβαίωση και δεύτερου περιστατικού στην ίδια περιοχή ενεργοποιεί νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.
Τα ισχύοντα μέτρα
Ήδη, βρίσκονται σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου:
-
Απαγόρευση μετακίνησης: Δεν επιτρέπεται η έξοδος ζώντων αιγοπροβάτων, καθώς και μη εδώδιμων προϊόντων τους, εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
-
Διακοπή αγοραπωλησιών: Αναστέλλονται όλες οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων εντός της περιοχής.
-
Περιορισμός μετακινήσεων: Τα ζώα δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και να προσεγγίσουν τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.
-
Σφαγή υπό όρους: Η σφαγή των αιγοπροβάτων επιτρέπεται μόνο στο πλησιέστερο σφαγείο και αποκλειστικά μετά τη λήξη της απαγόρευσης μετακίνησης, με την απαραίτητη έγκριση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.
-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
18 Απριλιου 2026, 08:49Πένθος για τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό – Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του -
17 Απριλιου 2026, 07:15Γιώργος Καραμπελιάς: Ο Όρμπαν, ήταν σε ρόλο 5ης φάλαγγας, για την αποσύνθεση της ΕΕ! Η ήττα του, μεγάλη ήττα και για τους Τραμπ - Πούτιν! (podcast) -
18 Απριλιου 2026, 07:40Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών και η μετάδοση τους στον άνθρωπο -
18 Απριλιου 2026, 14:22Χρυσοχοΐδης από Ηράκλειο: Στη Μεσαρά η Ρένα Συμιανάκη – 70 προσλήψεις αστυνομικών και ενίσχυση ελέγχων (βίντεο + φωτος) -
17 Απριλιου 2026, 09:54Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσυνέδριο της ΝΔ
