Τα όπλα και τα βοσκοτόπια του θανάτου στον Ορεινό Μυλοπόταμο
Η ορεινή Κρήτη έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινή Γνώμη για τα φονικά περιστατικά, τα οποία έχουν ως αίτια, συνήθως τις κτηματικές διαφορές.
Οι ντόπιοι των ορεινών περιοχών της Κρήτης παρομοιάζουν πολλούς από τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτά, με τα ζώα που «όταν τα αφήνεις στο βουνό αγριεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους», λένε χαρακτηριστικά, οι οποίοι σκοτώνονται για τις εκτάσεις βόσκησης των αιγοπροβάτων τους.
Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται, όχι τυχαία, μετά το συμβάν στα Ζωνιανά, το οποιο οδήγησε στον ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου, αλλά και στο σοβαρό ενός ακόμη άνδρα.
Όπως έγραψε το newshub.gr στο επεισόδιο φαίνεται πως ενεπλάκησαν τουλάχιστον τρία άτομα με τα αίτια να παραμενουν ακόμη άγνωστα.
Με βάση μαρτυρίες δύο αδέρφια γνωστής οικογένειας ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με άτομο, άλλης γνωστής οικογένειας του χωριού. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ένα επεισόδιο στην περιοχή της Αξού και αμέσως μετά ακολούθησε το επεισόδιο στα Ζωνιανά. Αρχικά φαίνεται πως «μίλησαν» οι κατσούνες με συνέπεια τον τραυματισμό του ενός αδερφού. Ενώ λίγο αργότερα είχαμε στα Ζωνιανά τον τραυματισμό του άλλου αδερφού, ο οποιος φέρει τραύμα στην περιοχή της λεκάνης.
Οι πληροφορίες για το αιματηρό περισταστικό, για το οποίο πρώτα βγήκαν οι κατσούνες και μετά τα όπλα φαίνεται πως ήταν οι κτηνοτροφικές διασφορές.
Για τα σύνορα και τα ζώα
Μιλάμε λοιπόν για τα βοσκοτόπια του...θανάτου, όπως τα αποκαλούν οι πολίτες. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετική η ονομασία τους, αφού αυτό το ιδιότυπο «μήλον της έριδος», εχει οδηγήσει στο θάνατο πολλούς συνανθρώπους μας.
«Για μια πατουχια γη, για τα βράχια, εχει σκοτωθεί κόσμος και κοσμάκης», αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος των Ανωγείων ο οποιος - με αφορμή το φονικό επεισόδιο ανάμεσα σε μέλη των οικογενειών Καλομοίρη και Ξυλούρη- θυμάται πολλά από τα περιστατικά που έχουν γίνει, είτε έχουν καταγραφεί, είτε έχουν αποσιωπηθεί.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν φτάνουν στα άκρα. Εχουμε «θερμά» επεισόδια, αλλά όχι... φονικά. «Τι να πρωτοθυμηθώ;», λέει μεταξύ άλλων και σιωπά...
Ο Μανώλης Στρατάκης
Μια χαρακτηριστική, όσο και πρόσφατη σχετικά τραγωδία είχε εκτυλιχθεί στα Ανώγεια (και πάλι), πριν από περίπου τρία χρόνια. Μιλάμε για τη δολοφονία του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη, η οποία είχε προκαλέσει ένα κλίμα ηλεκτρισμένο. Ήταν Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου του 2017 όταν ο Μανώλης Στρατάκης έπεφτε νεκρός από το όπλο 21χρονου συγγενή και συγχωριανού του για τα βοσκοτόπια. Και σε εκείνη την περίπτωση, τα σπίτια των "πρωταγωνιστών", ήταν δίπλα - δίπλα...Θύτης ήταν ένας 22χρονος άνδρας.
Και στο Ροτάσι
Ποιος μπορεί επίσης να ξεχάσει το φονικό στο Ροτάσι το 2012, μετά από τους πυροβολισμούς που είχαν ανταλλαγεί μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την τραγωδία ήταν η διαμάχη που είχαν οι δύο οικογένειες για τα βοσκοτόπια ενώ το περιστατικό σημειώθηκε όταν συναντήθηκαν δίπλα στις στάνες τους. Στην συμπλοκή συμμετείχαν συνολικά 7 άτομα, ενώ ο 17χρονος έχασε την ζωή του από μαχαιριά που δέχτηκε από συνομήλικο του.
Στο νοσοκομείο είχαν οδηγηθεί επίσης ο θείος του θύματος, ένας ακόμα ξάδερφος του αλλά και ο αδερφός του δράστη. Άπαντες οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι, ωστόσο, κανείς εξ αυτών δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.
Αρκαλοχώρι και Μέλαμπες
Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά - πυκνά έχουμε πολλά «θερμά» επεισόδια. Τα τελευταία καταγράφηκαν σε Αρκαλοχώρι και Μέλαμπες! Στο Αρκαλοχώρι είχαν ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα, στις Μέλαμπες, ενα βοσκοτόπι ήταν η αφορμή για να βρεθούν αντιμέτωποι δύο άνδρες.
Το συμβάν αυτό - ευτυχώς - δεν είχε τραγική κατάληξη καθώς ενας 75χρονος κτηνοτρόφος πυροβολησε τουλάχιστον 3 φορές με το όπλο που έφερε, ευτυχώς χωρίς να τραυματίσει έναν 35χρονο συγχωριανό του. Ενας συμπολίτης μας που παραλίγο να χάσει τη ζωή του για μια «πατουχιά γη», αλλά έζησε απο θαύμα...
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
