«Ταξίδι Ενέργειας»: Ειδική εκδήλωση για το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής από τον ΑΔΜΗΕ

Σημερα θα πραγματοποιηθεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης για το έργο της Διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηλεκτρικό Σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, μέσω υπόγειας και υποθαλάσσιας υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος, Φάση II.
Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας για το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο υλοποιείται από την θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού ΑΡΙΑΔΝΗ, θυγατρική της ΑΔΜΗΕ.
Το έργο θα εξασφαλίσει την πλήρη απεξάρτηση του νησιού της Κρήτης από τις μονάδες παραγωγής με καύσιμο πετρέλαιο, και θα οδηγήσει στην ενεργειακή του επάρκεια.
Ξεκίνησε η λειτουργία
Οπως έχει γράψει το newshub.gr ξεκίνησε με επιτυχία το Σάββατο 24/5, σύμφωνα με ανακοίνωση, η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, με μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος μέσα από το έργο που κατασκεύασε η Ariadne Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας αναμένεται να διαρκέσει τους θερινούς μήνες.
Πρόκειται όπως τονίζει ο ΑΔΜΗΕ, για μια ιστορική ημέρα για το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας και τον ΑΔΜΗΕ, καθώς η Ελλάδα διαθέτει πλέον διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υπερυψηλής τάσης (HVDC) και χάρη σε αυτή η Κρήτη αποτελεί ολοκληρωμένα μέρος του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη διασυνδέθηκε κατ’ αρχάς το 2021 με την Πελοπόννησο, με τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος. Έτσι, η λειτουργία της δεύτερης διασύνδεσης αποτελεί ορόσημο για την Κρήτη, αφού σε συνδυασμό με την διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου, αίρεται πλήρως η ηλεκτρική απομόνωση του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, καθιστώντας το ενεργειακό κόμβο με πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για ένα έργο ισχύος 1 GW και προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής VSC στους Σταθμούς Μετατροπής και με ποντίσεις υποβρυχίων καλωδίων 500 kV σε βάθη έως 1.200 μέτρα, που το κατατάσσουν μέσα στις βαθύτερες διασυνδέσεις του κόσμου.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελείται από πολλά μεγάλα υποέργα με Αναδόχους κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο όπως οι Siemens, ΤΕΡΝΑ, Nexans, Prysmian, ΝΚΤ και Ελληνικά Καλώδια.
Ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά σε χρόνο-ρεκόρ μόλις 4,5 ετών, όταν ανάλογα έργα Ευρωπαίων Διαχειριστών χρειάστηκαν πάνω από 7 έτη. Η υλοποίηση του έργου εκτός από υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, αντιμετώπισε δυσμενείς συγκυρίες που συνέπεσαν με τη φάση κατασκευής του, όπως η πανδημία και οι σοβαρές διαταραχές που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020) και από το «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 μέχρι το ποσό των 535,5 εκατ. ευρώ αντλώντας έτσι σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και μειώνοντας, κατά πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή.
-
18 Ιουνιου 2025, 08:10Λένε σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μεταξάκη που «έφυγε» τόσο άδικα από τη ζωή
-
18 Ιουνιου 2025, 10:53Αναστάτωση σε ξενοδοχείο της Κρήτης – 52χρονος τουρίστας εντοπίστηκε νεκρός
-
18 Ιουνιου 2025, 17:41Μεταβολή του καιρού με βροχές και αστάθεια – Τι να περιμένουμε στην Κρήτη
-
18 Ιουνιου 2025, 11:20Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
19 Ιουνιου 2025, 10:14Οπλοστάσιο φρίκης στην Κρήτη: 42χρονος συνελήφθη για διέγερση σε βία και κατοχή όπλων
-
18 Ιουνιου 2025, 07:06Δολοφονία Χριστόδουλου Καλαντζάκη: Στο εδώλιο σήμερα η 45χρονη χήρα του αδικοχαμένου καρδιολόγου