Θέμα newshub.gr: «Αγκάθι» η ανασφάλιστη εργασία και η έλλειψη εργατικών χεριών στον κατασκευαστικό κλάδο
αγαπημένα σου στη Google
Τι λέει ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.
Είναι γεγονός ότι ο κατασκευαστικός κλάδος πήρε την κατιούσα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την υγειονομική κρίση και τον κορωνοϊό. Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα παρατηρήσει κάποιος ότι τους τελευταίος μήνες σημειώνεται αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι και 36% (Μάρτιος 2024).
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννη Γωνιανάκη σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν διαδραματίσει τα μεγάλα έργα στην Κρήτη όπως ΒΟΑΚ και Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου., ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα χρόνια πριν το 2009 που η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας άγγιζε το 80%.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ίδιο, «τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί περιορίζεται στην ανακαίνιση επαγγελματικών χώρων και στην κατασκευή κατοικιών».
«Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι η κατακόρυφη μείωση των εργατικών χεριών. Το 2009 στον νομό Ηρακλείου ο ΕΦΚΑ έδινε γύρω στους 10.000 ασφαλισμένους, ενώ από το τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, αυτή τη στιγμή είναι γύρω στους 2.200 ασφαλισμένους».
Τα μεροκάματα των οικοδόμων μετά και την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων με τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου, καταγράφονται αυξήσεις στα μεροκάματα από 18% έως 38%.
Όπως λέει στο newshub ο κ. Γωνιανάκης αγκάθι αποτελεί η ανασφάλιστη εργασία με το 80% αυτή τη στιγμή των οικοδόμων στο ν. Ηρακλείου να δυσκολεύονται να «πιάσουν» τη σύνταξη. Για παράδειγμα δουλεύουν 25 μέρες και παίρνουν 10 ένσημα.
Στον κλάδο της οικοδομής σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό.
Τέλος ο κ. Γωνιανάκης αναφέρθηκε και στα εργατικά ατυχήματα στην οικοδομή με τα νούμερα να τρομάζουν. 18 οικοδόμοι σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο από την αρχή του χρόνου, Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν τα ωράρια εργασίας και οι συνθήκες γύρω από αυτές δημιουργούν κόπωση στο προσωπικό, ενώ ο ίδιος εξηγεί ότι ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλά εργατικά ατυχήματα δεν δηλώνονται.
-
03 Ιουλιου 2026, 15:35Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στο Κακό Όρος -
04 Ιουλιου 2026, 07:15Σταύρος Χριστακόπουλος: Η κόντρα Ανδρουλάκη - Τσίπρα στην κεντροαριστερά, κάνει καλό μόνο στον Μητσοτάκη και την ΝΔ! (podcast) -
04 Ιουλιου 2026, 18:28Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: 112 για εκκένωση των περιοχών Αμπελάκια και Κηπούπολη -
05 Ιουλιου 2026, 07:50Αναστάτωση έξω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου- Λεωφορείο του ΚΤΕΛ τυλίχθηκε στις φλόγες (Βίντεο) -
04 Ιουλιου 2026, 15:44Τροχαίο στον ΒΟΑΚ προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος – Ένα άτομο στο νοσοκομείο (Φωτο και βίντεο) -
05 Ιουλιου 2026, 08:11Θεσσαλονίκη: Καλύτερη η εικόνα μετά την ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Κάηκαν εργοστάσια και βιοτεχνίες (φωτο)
