Θέμα newshub.gr: Ένας Ηρακλειώτης στη "δίνη" του φονικού σεισμού της Κολομβίας -"Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο"
αγαπημένα σου στη Google
"Δεν έχω ζήσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο... Κουνούσε η Γη ολόκληρη! Ήταν υπερβολικά δυνατό όλο αυτό! Όλη η χώρα βρίσκεται σε σοκ. Μιλάμε για μια απίστευτη καταστροφή" (δείτε εδώ).

Με αυτά τα λόγια μας περιέγραψε ο Ηρακλειώτης συγγραφέας, Νικηφόρος Καλαφάτης, τις στιγμές που βίωσε κατά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που έπληξε στις 10 Αυγούστου την Κολομβία.

Ο Νικηφόρος βρίσκεται εδώ και περίπου δύο μήνες στην Κολομβία. Το χτύπημα του Εγκέλαδου τον βρήκε στο Κάλι (την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας), περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού.
Το Κάλι είναι μια από τις περιοχές της Κολομβίας που επλήγησαν περισσότερο: Μέχρι το βράδυ της 11ης Αυγούστου, υπήρχαν καταγεγραμμένοι τουλάχιστον 85 νεκροί, ενώ παρέμεναν αγνοούμενοι πάνω από 200 άνθρωποι.
Η επικοινωνία μας με τον Νικηφόρο έγινε μερικές ώρες μετά τη σεισμική δόνηση.
Αφού μας διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως καλά, ξεκινήσαμε την κουβέντα μας.
Νικηφόρε, που σε βρήκε ο σεισμός;
"Ήταν λίγο μετά τις 7.30 το πρωί (15.30 ώρα Ελλάδος) κι εγώ ήμουν στο κρεβάτι μου. Εκείνη την ώρα ακούω να μου "έρχεται" ειδοποίηση στο κινητό. Εγώ ποτέ δεν αφήνω ανοικτό το internet στο κινητό όταν κοιμάμαι, όμως αυτή τη φορά το είχα ξεχάσει. Λίγες στιγμές μετά μου "έρχεται" νέα ειδοποίηση και αμέσως ο νους μου πηγαίνει σε ένα βίντεο που είχα δει πρόσφατα στο οποίο κάποιοι που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα όταν σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός πριν από περίπου δυο μήνες, ανέφεραν ότι κατάφεραν να σωθούν χάρη σε ειδοποίηση που τους "ήρθε" στο κινητό από τη Google. Πιάνω το κινητό και πράγματι ήταν ειδοποίηση της Google ότι επίκειται σεισμός. Μέχρι να κατέβω από την κουκέτα μου, είχε ξεκινήσει να σείεται όλο το σύμπαν...".
Πώς βίωσες τον σεισμό; Ήταν τόσο τρομακτικός όσο φαίνεται στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει;
"Μιλάμε για έναν απίστευτα δυνατό σεισμό. Φοβήθηκα πάρα πολύ. Εγώ στάθηκα κάτω από ένα δοκάρι για να προστατευτώ. Το πιο σοκαριστικό για εμένα και άλλους ανθρώπους που μένουμε σε μια περιοχή του Κάλι που βρίσκεται σε λόφο κι είναι σχετικά υπερυψωμένη, είναι ότι βγαίνοντας έξω από το οίκημα, μπορούσαμε να δούμε την πόλη που είχε καλυφθεί όλη από σκόνη και ακούγαμε τους ήχους που έκαναν τα κτίρια που κατέρρεαν! Ήταν πολύ ζόρικο όλο αυτό... Οι καταστροφές που έγιναν είναι τεράστιες, ενώ έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι. Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πόσοι γιατί ακόμα συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους".
Έχοντας μεγαλώσει σε μια σεισμογενή περιοχή, όπως η Κρήτη, δεν γινόταν να μη ρωτήσουμε το Νικηφόρο εάν η εμπειρία που βίωσε με το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κολομβία, είχε καμία σχέση με τους... δικούς μας σεισμούς.
"Όχι, όχι... Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Κουνούσε η Γη ολόκληρη. Ήταν υπερβολικά δυνατό όλο αυτό. Και ήταν και όλο το συναίσθημα που ζήσαμε, να καταρρέουν τα πάντα, να σηκώνεται σκόνη σε όλη την πόλη... Ακόμα και τα πιο δυνατά κτίρια που δεν έπαθαν το παραμικρό, έχουν καλυφθεί από τη σκόνη".
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κολομβία μερικές ώρες μετά τον σεισμό;
"Υπάρχει μια γενική στεναχώρια, ένα μεγάλο σοκ. Όμως παρά το σοκ, ο απλός κόσμος, ο λαός της Κολομβίας έχει ενωθεί και βρίσκεται στο δρόμο από την πρώτη στιγμή. Εργάζονται όλοι για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον. Είναι τρομερό αυτό το κύμα αλληλεγγύης... Είναι συγκινητικό να βλέπεις να παλεύει ο ένας για τον άλλον.
Πρέπει να πούμε ότι υπήρξε σύσταση από τις Αρχές να μη βγαίνει ο κόσμος στο δρόμο χωρίς σοβαρό λόγο για να περνούν ανεμπόδιστα τα ασθενοφόρα και όλα τα άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης".
Απαγόρευση κυκλοφορίας
"Τη Δευτέρα, από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτό έγινε για να προστατευθούν οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, για να μην πέσουν θύματα κλοπών από επιτήδειους.
Ωστόσο, όπως μαθαίνω, υπήρξε τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, μια "κόντρα" των Αρχών με τους απλούς πολίτες που θέλησαν να συνεχίσουν τις έρευνες για διασωθέντες και μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Όμως η Δημοτική Αρχή επέτρεψε να συμμετάσχουν στις έρευνες μόνο ο Στρατός, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, ο Ερυθρός Σταυρός κλπ. Πάντως, όπως είπαμε και πριν, ο λαός του Κάλι και εν γένει οι εθελοντές βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν τα μέγιστα".
Ο Νικηφόρος μας μίλησε και για τις περιπτώσεις των κτιρίων στο Κάλι που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από τον σεισμό.
"Στο Κάλι υπάρχουν δυο κατηγορίες οικημάτων-κτιρίων που κατέρρευσαν. Η μια περιλαμβάνει τις φτωχογειτονιές (για προφανείς λόγους). Η άλλη περιλαμβάνει γειτονιές (barrios) πιο "αναβαθμισμένες", επειδή ήταν χτισμένες πάνω σε πρώην λίμνες-βάλτους. Δηλαδή σε καθόλου στέρεο έδαφος"
Η ακύρωση του Φεστιβάλ
Όπως μας εξηγεί ο Νικηφόρος, "ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα, είναι ότι εξαιτίας του σεισμού, ανεστάλη και το διάσημο Φεστιβάλ Petronio Álvarez το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Μιλάμε για το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της κολομβιανής κουλτούρας στη Λατινική Αμερική που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής".
Διαβάστε επίσης
Νικόλας Αγγελίνος
-
11 Αυγουστου 2026, 07:00Κρήτη: Ερωτήματα μετά τους ελέγχους στους κτηνοτρόφους στα Ζωνιανά για την αποτελεσματικότητα τους -
11 Αυγουστου 2026, 23:12Σε πύραυλο της Space X οφείλεται το έντονο λευκό σύννεφο που φώτισε το βράδυ της Τρίτης τον ουρανό -
11 Αυγουστου 2026, 21:26Φωτεινό αντικείμενο «άναψε φωτιές» στο διαδίκτυο -
10 Αυγουστου 2026, 15:28Δήμος Χερσονήσου: Με επιτυχία η εκδήλωση τιμής στον Μενέλαο Παρλαμά -
10 Αυγουστου 2026, 23:21Θλίψη για τον θάνατο της καθηγήτριας Γεωργίας Πιταροκοίλη -
10 Αυγουστου 2026, 12:31Μ. Σφυρής: Τις αποφάσεις για το κόμμα η Μ. Καρυστιανού τις έλαβε στην Κρήτη - Απαντά αν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής (Podcast)
