Θέμα newshub.gr: Γλυτώνει την «υγειονομική βόμβα» η Κρήτη - Τι θα γίνει με τα καταλύματα
Μετά την σωρεία αντιδράσεων στο θέμα της επίμαχης ΚΥΑ για την ύπαρξη δωματίων καραντίνας σε καθε κατάλυμα ή ξενοδοχειακή Μονάδα, η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει στάση.
Το χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ του newshub.gr ήταν άκρως αποκαλυπτικό για τις συνέπειες που θα υπαρξουν μέσα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, μετατρέποντας το σε μια «υγειονομική βόμβα», έτοιμη να εκραγεί!
Το newshub.gr χθες επισήμανε το σημείο της ΚΥΑ για το νέο «Στοιχείο Πρωτοκόλλου Κ» με υποχρεωτική εφαρμογή από τη Διεύθυνση κάθε καταλύματος., θέτοντας μια σειρά από προβληματισμούς, καθώς αυτό που μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο είναι ένα καίριο πλήγμα στην ήδη «πληγωμένη» τουριστική περίοδο.
Για αυτό αναπόφευκτα, αυτή η ΚΥΑ αποτελεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στους ξενοδόχους! Το πρώτο βήμα έγινε χθες, μέσα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, μιλώντας στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ, είπε ότι τα μικρά καταλύματα δεν χρειάζεται να έχουν δωμάτια καραντίνας
Σημερα εξάλλου αναμένεται να ανακοινωθεί μεγάλο μέρος από τα ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ ο πρωθυπουργός χθες υπογράμμισε ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εφόσον το θέλουν, μπορούν να διαμορφώσουν δωμάτια καραντίνας.
Πρόκειται για μια... δικαίωση όλων των τουριστικών παραγόντων της Κρήτης, οι οποίοι - μέσα από το newshub.gr - είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την περιβόητη ΚΥΑ.
Η εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κ. Γωγώ Μηλάκη, μιλώντας στο newshub.gr, τονίζει ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η τουριστική εικόνα της Κρήτης.
«Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση ΣΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος η πρώτη προτεραιότητα για αυτή την τουριστική σαιζόν είναι οι επισκέπτες μας, να περάσουν ευχάριστες και ασφαλείς διακοπές, ώστε να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας για την επόμενη χρονιά.
Είναι καθοριστικό για τον ελληνικό Τουρισμό να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να περιορίσουμε τα όποια κρούσματα.
Μετά από όλη τη συντονισμένη και αποτελεσματική προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης να συνδράμει στην επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου στο νησί μας, η απόφαση της κυβέρνησης για δωμάτια καραντίνας εντός των ξενοδοχείων για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, παρά την εξαίρεση των μικρών καταλυμάτων, θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική για το μέλλον της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού.
Η Κρήτη διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά τόσο σε ότι αφορά την έκταση της, όσο και στον αριθμό των καταλυμάτων» σημειώνει.
Ενώ αναφερόμενη στο «ξενοδοχείο καραντίνας», επισημαίνει ότι είναι σημαντικό το ξενοδοχείο καραντίνας να είναι μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, με πολλές πτέρυγες και μεγάλης έκτασης κοινόχρηστους χώρους, με υποδομές και εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών (4-5 αστέρια), υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και υποδομών φιλοξενίας, με άμεση διασύνδεση με το νοσοκομείο αναφοράς.
Αναφέρει δε ότι απαιτείται αύξηση του ποσού που θα δοθεί για τη λειτουργία των ξενοδοχείων καραντίνας στην Κρήτη, προκειμένου να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας στους επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι που θα διαθέσουν τις μονάδες τους για τον σκοπό αυτό να μπορούν να ανταποκριθούν με ασφάλεια και ποιότητα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγειονομική ασφάλεια και την άψογη διαμονή των επισκεπτών.
«Μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη με τα συναρμόδια υπουργεία ελπίζουμε να βρεθεί η καταλληλότερη λύση και προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει σημαντικό ρόλο και η άφιξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στο νησί μας.
Όπως και σε άλλους τομείς, η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία να στήσουμε με το σωστό τρόπο μηχανισμούς που θα εξυπηρετούν τον Τουρισμό και μετά την κρίση: Μια διαρκή Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό, αποτελεσματικό μηχανισμό συντονισμού, τονίζοντας το θέμα της υγείας και της ασφάλειας των επισκεπτών και των εργαζομένων.
Είναι κρίσιμο η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει ΤΩΡΑ τον ρόλο του συντονιστή, ρυθμιστή, αλλά και εμπνευστή, της προσπάθειας αυτής.
Προαπαιτούμενο για αυτό είναι και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας που να παραμερίζει προσωπικές φιλοδοξίες μπροστά στην επίτευξη του μεγάλου και συλλογικού στόχου», καταλήγει η κ. Μηλάκη.
Μη ρεαλιστικός σχεδιασμός
Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε επίσης ο τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης. Ο ίδιος μέσα από το newshub.gr αναφέρει πως: «Δυστυχώς η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι βασικό στοίχημα θα είναι πέραν της προσέλκυσης των τουριστών η ομαλή παραμονή τους. Η Κυβέρνηση δυστυχώς έκανε ένα μη ρεαλιστικό σχεδιασμό σε αυτό το επίπεδο, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ξενοδοχεία καραντίνας με τιμές που κανένας δε θα ήθελε να διαθέσει. Η αστοχία ήταν αναμενόμενη και δυστυχώς τώρα το πρόβλημα μεταφέρεται στους επιχειρηματίες οι οποίοι καλούνται να γίνουν νοσοκόμοι. Το πρόβλημα είναι διτό : αφ` ενός δημιουργεί μία κακή εντύπωση στους υπόλοιπους πελάτες, ιδιαίτερα σε μικρά ξενοδοχεία, όπου οι αποστάσεις είναι ήδη περιορισμένες και αφ`ετέρου, αναγκάζει το μη εξειδικευμένο προσωπικό να παράσχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις οποίες δεν έχει εκπαιδευτεί».
Και καταλήγει λέγοντας ότι: «Είναι κατανοητό ότι οι εξελίξεις κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, η Κυβέρνηση έχει δείξει μια σοβαρή στάση σε γενικές γραμμές, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγονται τώρα στην κρίσιμη καμπή τέτοιες αστοχίες που φθείρουν τη εικόνα του προορισμού προς τα έξω. Aς ελπίσουμε ότι τα δωμάτια αυτά θα παραμείνουν στην πλειοψηφία τους κενά και οι λίγοι επισκέπτες που θα απομονωθούν θα τύχουν σωστής φροντίδας».
To θέμα στη Βουλη
Μεσα σε όλα, με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Υγείας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονισε ότι η υποκατάσταση του ξενοδοχείου καραντίνας με δωμάτια καραντίνας σε κάθε ξενοδοχείο και κατάλυμα, υπονομεύει την υγειονομική θωράκιση της χώρας και την τουριστική προσέλευση.
Διαβάστε επίσης:
Θέμα newshub.gr: Μια υγειονομική «βόμβα» για τον Τουρισμό στην Κρήτη
-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
28 Απριλιου 2026, 08:37Δολοφονία Ελευθερίας: Μυστήριο με τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του πρώην συντρόφου της -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
28 Απριλιου 2026, 10:30Μαρία Βελεγράκη: Από το Ηράκλειο στο Ohio και στην έρευνα για τον καρκίνο! (podcast) -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού
