Το Ηράκλειο τίμησε σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου
αγαπημένα σου στη Google
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Καθεδρικό ναό του Αγ. Τίτου επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κνωσού Μεθόδιος Βερνιδάκης.
Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου» Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και κατάθεση στεφάνων από: τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης Ιωάννη Φουστανάκη, τον βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, Ποντιακών Σωματείων-Συλλόγων, Μικρασιατών, ενώσεων αποστράτων.
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων.
Στ. Αρναουτάκης: Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια πράξη ουσιαστική, η οποία αποκαθιστά το αίτημα των Ποντίων για δικαίωση
Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την γενοκτονία των Ποντίων ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά και φέτος τη μνήμη των ανθρώπων που βίωσαν τον διωγμό, τον θάνατο και τη γενοκτονία. Των ανθρώπων του Πόντου που πριν από 106 χρόνια ξεριζώθηκαν και εκπατρίστηκαν από τους νεότουρκους.
Οι Έλληνες του Πόντου, άντεξαν. Στις νέες τους πατρίδες δημιούργησαν, διατήρησαν τα ήθη και τα έθιμά τους. Συνέχισαν να ζουν με την αξιοπρέπεια τους αδιαπραγμάτευτη. Βοήθησαν καθοριστικά στην ανασύσταση της Ελλάδας, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά.
Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια πράξη ουσιαστική, η οποία αποκαθιστά το αίτημα των Ποντίων για δικαίωση».


-
30 Σεπτεμβριου 2026, 11:55Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
01 Οκτωβριου 2026, 08:50Κόκκινος συναγερμός στην Κρήτη για την κακοκαιρία-112 για αποφυγή μετακινήσεων, δρόμοι ποτάμια και φόβοι για υπερχείλιση ποταμών -
30 Σεπτεμβριου 2026, 13:30Ανδρέας Θεοδωρόπουλος: Συνελήφθη ο γνωστός δικηγόρος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του ανήλικου γιου του -
01 Οκτωβριου 2026, 07:00Κακοκαιρία: Σε Red Code η Κρήτη έως την Κυριακή-Κλειστά σχολεία-Μηνύματα από το 112 και ετοιμότητα από την Πολιτική Προστασία -
30 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Γιώργος Θεοδωρίδης: Πώς προετοιμάζεται η συνέχεια για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου! (podcast) -
01 Οκτωβριου 2026, 18:53Τη συστράτευση του με το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης
