Βιάννος: Παρουσία του Κωνσταντίνου Τασούλα οι εκδηλώσεις για την 83η επέτειο του Ολοκαυτώματος
αγαπημένα σου στη Google
Με σειρά εκδηλώσεων μνήμης, ιστορικής αναφοράς και τιμής στα θύματα κορυφώνονται σημερα στη Βιάννο οι εκδηλώσεις για την 83η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τον Σεπτέμβριο του 1943. Εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα
Οι σημερινές κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σημερα, στις 10:30 το πρωί, στο Πανδημοτικό Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στη θέση Σελί Αμιρών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα.
Το πρόγραμμα
Στις 08:30 θα γίνει η επίσημη έπαρση της σημαίας στο Πανδημοτικό Μνημείο Ολοκαυτώματος, στη θέση Σελί Αμιρών, ενώ στις 10:10 θα αρχίσει η προσέλευση των επισήμων.
Η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα έχει προγραμματιστεί για τις 10:30.
Θα ακολουθήσει επίσημη δοξολογία και στις 10:45 επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Δαμασκηνού, μαζί με τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα.
Στη συνέχεια, ο Αριστομένης Συγγελάκης θα αναφερθεί στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, ενώ θα ακολουθήσει χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης το Προσκλητήριο Νεκρών, ο «Βουβός Πεντοζάλης του Πένθους» από τη Σχολή Χορού Χριστόφορου Μπριντάκη και η απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά τη λήξη της τελετής θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση του Κωνσταντίνου Τασούλα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου και στη συνέχεια επίσημο γεύμα προς τιμήν του.
Αποκαλυπτήρια μνημείου για τα τρία αδέλφια Βερβελάκη
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:30, θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης στο Μνημείο Πεσόντων Κεφαλοβρυσίου.
Εκεί θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στα αδέλφια Ευαγγελία, Μαρία και Στέλιο Βερβελάκη, ηλικίας 8, 12 και 15 ετών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το ιστορικό της εκδήλωσης, τα τρία παιδιά βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, χωρίς να αποκαλύψουν πού κρυβόταν ο πατέρας τους.
Τελετές στα μαρτυρικά χωριά τη Δευτέρα
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.
Στις 07:00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, στη θέση Μουρί Αμιρών.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές τελετές μνήμης:
11:00 στο Μνημείο Πεσόντων Πεύκου
11:15 στο Μνημείο Πεσόντων Αγίου Βασιλείου
11:30 στο Μνημείο Πεσόντων Κρεβατά
12:00 στο Μνημείο Πεσόντων Βαχού
12:45 στον χώρο των ομαδικών τάφων στα Μελιανά Αμιρά
13:00 στον χώρο των ομαδικών εκτελέσεων στη θέση Χαράκια
Συναυλία Μνήμης στο Ηράκλειο
Το πρόγραμμα θα κλείσει το βράδυ της Δευτέρας στο Ηράκλειο.
Στις 21:00, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Μνήμης και Δικαιοσύνης.
Στη σκηνή θα βρεθούν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Βιολέτα Ίκαρη και ο Μάνος Παπαδάκης, μαζί με τον Θανάση Μαυρόκωστα και το συγκρότημά του.
Στη συναυλία θα συμμετάσχει επίσης η διασχολική χορωδία του 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Λάρισας.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.
-
11 Σεπτεμβριου 2026, 21:42Τη Δευτέρα στη Νίκαια η κηδεία του Γιώργου Μαζωνάκη - Οι αντιφάσεις που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο γιατρών -
11 Σεπτεμβριου 2026, 07:26Δημήτρης Ξυδάκης: «Η πλασμαφαίρεση γίνεται εξειδικευμένα σε νοσοκομειακό περιβάλλον» – Πρόστιμα και αφαιρέσεις αδειών σε ιδιωτικά ιατρεία στο Ηράκλειο (podcast) -
10 Σεπτεμβριου 2026, 19:15Ανατροπή στην υπόθεση Μαζωνάκη: Είχε ξεκινήσει η πλασμαφαίρεση όταν έπαθε την ανακοπή-Τι βρήκε η ΕΛΑΣ -
12 Σεπτεμβριου 2026, 08:40Κρήτη: Τραγωδία στα Χανιά – Νεκρή 19χρονη σε τροχαίο δυστύχημα στη Χαλέπα -
10 Σεπτεμβριου 2026, 23:00Πλασμαφαίρεση: Η θεραπεία που έγινε μόδα των σταρ και των πλουσίων – Ποιοι έχουν υποβληθεί σε αυτή -
11 Σεπτεμβριου 2026, 10:30Γιώργος Καραμπελιάς: Η άνοδος της Ακροδεξιάς δείχνει την ιστορική μετατόπιση της Ευρώπης από την «αποικιοκρατία», στην «άμυνα» (podcast)!
