Βούτες Ηρακλείου: Από απόψε στην πόλη ο Λέκκας - Νέα αυτοψία στο σημείο
αγαπημένα σου στη Google
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η αυτοψία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα στις Βούτες Ηρακλείου, μετά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή (Δείτε ΕΔΩ).
Ο κ. Λέκκας, επικεφαλής κλιμακίου, εξετάζει τα σημεία όπου έχουν παρατηρηθεί ρωγμές σε σπίτια και υποδομές, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να δοθούν οι πρώτες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος.
Μέχρι στιγμής οι Αρχές δε γνωρίζουν αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται. Εκτίμηση τελική δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα.
Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο εάν οι ρηγματώσεις προκάλεσαν διαρροή νερού από τις σωληνώσεις ή αν η διαρροή νερού προκάλεσε τις ρηγματώσεις. Το πρώτο σενάριο είναι το πιο πιθανό σύμφωνα με ειδικό που έφτασε στο σημείο το πρωί της Κυριακής με τον δήμαρχο Ηρακλείου. Άλλο σενάριο είναι να έχει σημειωθεί καθίζηση στο βουνό.
Σύμφωνα πάντως με μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, πρόκειται για διαφορική καθίζηση. Στις διαφορικές καθιζήσεις το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωχμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση προκαλώντας αύξηση των ροπών στα σημεία πακτόσεως του φορέα.
«Σίγουρα δεν προϋπήρχε, δημιουργήθηκε τα 2-3 τελευταία εικοσιτετράωρα και πρόκειται για καθίζηση υπεδάφους» εκτιμούν οι κάτοικοι της περιοχής.
«Είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το οποίο θα μας απασχολήσει, ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει η εύλογη ανησυχία που έχει προκληθεί σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη και θα πρέπει να έρθουν μελετητές από την Αθήνα και αυτό σημαίνει και συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο Υπουργείο Υποδομών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας» τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός.
Σκοπός των αυτοψιών που γίνονται είναι η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης.
Μετά την αυτοψία θα αποφασιστεί εάν η περιοχή κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης
Βούτες: Αναστάτωση εξαιτίας ρωγμών που ξαφνικά εμφανίστηκαν σε δρόμους και σπίτια (Φώτο και Βίντεο)
-
02 Σεπτεμβριου 2026, 23:06Κρήτη: Δείπνο Ανδρουλάκη σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ψυχρό -
02 Σεπτεμβριου 2026, 16:20KatsounaDES Tour: Το κρητικό ταξιδιωτικό project που σε μόλις 3 μήνες πέρασε από το YouTube στην τηλεόραση -
03 Σεπτεμβριου 2026, 10:41Θλίψη για το χαμό του Γεώργιου Μαγκουσάκη -
03 Σεπτεμβριου 2026, 11:22Μιχάλης Μαντάλας: Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη σχέση με το Ισραήλ και τι πρέπει να προσέχει! (podcast) -
02 Σεπτεμβριου 2026, 11:15Μανώλης Πετράκης: «Το ΠΑΣΟΚ έχει κοστολογημένο σχέδιο για τη στήριξη εργαζομένων και συνταξιούχων» (podcast) -
02 Σεπτεμβριου 2026, 12:30BΟΑΚ: Ουρές χιλιομέτρων, με τα τροχαία ατυχήματα και μια... μηχανική βλάβη να είναι οι αιτίες! (Βίντεο)
