Βούτες Ηρακλείου: Από απόψε στην πόλη ο Λέκκας - Νέα αυτοψία στο σημείο
αγαπημένα σου στη Google
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η αυτοψία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα στις Βούτες Ηρακλείου, μετά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή (Δείτε ΕΔΩ).
Ο κ. Λέκκας, επικεφαλής κλιμακίου, εξετάζει τα σημεία όπου έχουν παρατηρηθεί ρωγμές σε σπίτια και υποδομές, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να δοθούν οι πρώτες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος.
Μέχρι στιγμής οι Αρχές δε γνωρίζουν αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται. Εκτίμηση τελική δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα.
Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο εάν οι ρηγματώσεις προκάλεσαν διαρροή νερού από τις σωληνώσεις ή αν η διαρροή νερού προκάλεσε τις ρηγματώσεις. Το πρώτο σενάριο είναι το πιο πιθανό σύμφωνα με ειδικό που έφτασε στο σημείο το πρωί της Κυριακής με τον δήμαρχο Ηρακλείου. Άλλο σενάριο είναι να έχει σημειωθεί καθίζηση στο βουνό.
Σύμφωνα πάντως με μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, πρόκειται για διαφορική καθίζηση. Στις διαφορικές καθιζήσεις το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωχμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση προκαλώντας αύξηση των ροπών στα σημεία πακτόσεως του φορέα.
«Σίγουρα δεν προϋπήρχε, δημιουργήθηκε τα 2-3 τελευταία εικοσιτετράωρα και πρόκειται για καθίζηση υπεδάφους» εκτιμούν οι κάτοικοι της περιοχής.
«Είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το οποίο θα μας απασχολήσει, ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει η εύλογη ανησυχία που έχει προκληθεί σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη και θα πρέπει να έρθουν μελετητές από την Αθήνα και αυτό σημαίνει και συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο Υπουργείο Υποδομών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας» τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός.
Σκοπός των αυτοψιών που γίνονται είναι η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης.
Μετά την αυτοψία θα αποφασιστεί εάν η περιοχή κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης
Βούτες: Αναστάτωση εξαιτίας ρωγμών που ξαφνικά εμφανίστηκαν σε δρόμους και σπίτια (Φώτο και Βίντεο)
-
15 Ιουλιου 2026, 15:12Από την Ελεύθερνα Ρεθύμνου η 24χρονη Αναστασία που έφυγε τόσο άδικα στον Πειραιά -
16 Ιουλιου 2026, 09:30Η ανάπτυξη της "αρπαχτής" γύρω από το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου-Κανένας σχεδιασμός -
15 Ιουλιου 2026, 13:44«Έφυγε μια σπουδαία φίλη, μια σπουδαία κυρία» έγραψε ο Γιώργος Κωνσταντίνου αποχαιρετώντας την Μάρω Κοντού -
15 Ιουλιου 2026, 10:30Βαγγέλης-Μπασάρ Μούσσα: Η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία είναι εκτεταμένη και μη αναστρέψιμη! (podcast) -
15 Ιουλιου 2026, 13:54Ηράκλειο: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά στο Μελιδοχώρι – Μήνυμα από το 112, σηκώθηκε και ελικόπτερο (φωτογραφία+ βίντεο) -
16 Ιουλιου 2026, 07:15Γιώργος Βουλγαράκης: Πώς Μητσοτάκης, Τσίπρας και Σαμαράς γίνονται οι πρωταγωνιστές των εκλογών! (podcast)
