Υπεράκτια πάρκα στην Κρήτη: Ποιο μπαίνει σε φάση υλοποίησης πρώτο - Πότε θα παραδοθεί
Απαντήσεις για τα υπεράκτια πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κρήτη στο μέλλον, έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θόδωρος Σκυλακάκης από το Ηράκλειο.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως ο σχεδιασμός που υπαρχει έχει ορίζοντα το 2045, λαμβάνοντας φυσικά παραμέτρους και προυποθέσεις, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν το σχεδιασμό, όπως είναι η ζήτηση σε ενέργεια.
«Αυτό που για εμάς έχει προτεραιότητα είναι το αιολικό πάρκο, ανατολικά της Κρήτης, απέναντι από μια περιοχή που είναι άγονη και χωρίς οικονομική δραστηριότητα. Δε θα προτεραιοποιήοσυμε τα αιολικά στην περιοχή της Ελούντας, τα οποία τα έχουμε μειώσει στο μισό εξάλλου, και τα οποία θα τα δούμε για μετά το 2030-2035», είπε χαρακτηριστικά.
Το συγκεκριμένο υπεράκτιο πάρκο, πρόκειται λοιπόν να δημιουργηθεί σε μια περιοχη στο Λασίθι, πιο ανατολικά από τον Αθερινόλακκο, στην οποία - όπως σημείωσε ο Υπουργός - δεν εχουν εκφραστεί παράπονα για τυχόν όχληση ή άλλες αντιδράσεις. Ενώ δεν υπαρχει και οπτική επαφή γιατί είναι χέρσα βουνά.
«Μιλάμε για μια μεγάλη περιοχή, που για τον ώρα καλύπτει αυτό που θέλουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι ως σημείο έχει πολύ καλή ποιότητα ανέμου και κατάλληλα βάθη.
Αυτό που δήλωσε επίσης ο κ. Σκυλακάκης είναι ότι ο σχεδιασμός στον Άγιο Νικόλαο, δεν «παγώνει». Ομως μπαίνει ολος ο σχεδιασμός για τα 12 Γιγαβάτ σε μια διαδικασία υλοποίησης ως το 2045. Κάτι που σημαίνει πως το πρώτο βήμα αφορά την περιοχή ανατολικά του νησιού, με ορίζοντα υλοποίησης ως το 2029 - 2030 και τα υπόλοιπα πάνε προς υλοποίηση σε δεύτερο χρόνο.
Το νερό
Χθες εξάλλου, όπως έγραψε το newshub.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) τεθηκε επί ταπητος και το θέμα της διαχείρισης του νερού. Κάτι που επισήμανε στις δηλώσεις του και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Οπως είπε το θέμα του νερού και της διαχείρισης του και για τον ίδιο, είναι μείζονος σημασίας.
«Είναι κρίσιμο ζήτημα για την ανατολική Ελλάδα, αλλά και για ολη την Κρήτη. Ενα ζήτημα για το οποίο πρέπει να έχουμε δράσεις και κινήσεις πολύ γρήγορες, γιατί η κλιματική κρίση επηρεάζει αρνητικά το θέμα των αποθεμάτων νερού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης, που ανέφερε ότι το ζήτημα της λειψυδρίας απασχολεία πολλές περιοχές της χώρας.
Συμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, χρειάζεται οι κινήσεις που θα γίνουν να είναι ταχύτατες και να βρεθουν καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάρκειας νερού στην Κρήτη σε μόνιμη βάση.
«Πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά πως θα συνδυαάσουμε φράγματα και - ενδεχομένως αφαλάτωση. Γιατί δεν ξέρουμε το βαθμό που υπαρχει λειψυδρία, ανάλογα και με την περιοχή. Πρέπει να τα συνδυάσουμε και με ενεργειακά έργα και να αξιοποιήοσυμε τη φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να μπορούμε να την μετατρέψουμε όχι μόνο σε ενέργεια, αλλά και σε νερό», τόνισε ο Υπουργός, βάζοντας στο κάδρο πλέον και το κεφάλαιο της αφαλάτωσης.
Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως το «κλειδί» για την αφαλάτωση είναι η ενέργεια. «Χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια. Για αυτό και το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και την προώθηση των ΑΠΕ και την επιλυση των ζητημάτων του νερού», επισήμανε, ενώ έκανε γνωστό πως το Υπουργειο αναμένεται να δει τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που έχει δώσει για να επισημανθεί κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την κλιματική κρίση, ωστε να φανεί το επίπεδο της λειψυδρίας και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Έριξαν μπογιές στο ιδιωτικό ΚΕΠ, ο ιδιοκτήτης του οποίου εμπλέκεται στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων (Φωτο) -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων
