25η Μαρτίου: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν τη συγκεκριμένη ημέρα
Πλησιάζει η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου και ορισμένοι που δεν είναι τυχεροί ώστε να «αποδράσουν» εκτός των μεγάλων πόλεων, καθώς εργάζονται, θα πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει για τις αμοιβές τη συγκεκριμένη ημέρα.
Οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν δικαιούνται να πάρουν το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% το οποίο θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Αυτό ισχύει μόνο για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο.
Εάν όμως οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και απασχολούνται:
- σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, τότε τους οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν,
- σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, τότε τους οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Διευκρινίζεται πως δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Εάν όμως ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, τότε αυτοί υπερισχύουν.
Σημειώνεται πως την ημέρα αυτή δεν θα είναι ανοιχτές οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι τράπεζες, η πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ, τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα γραφεία και οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο κανονικά θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης.
-
14 Ιανουαριου 2026, 14:50Η κίνηση του Τοποτηρητή στη Μητρόπολη Χανίων κ. Αμφιλοχίου που σχολιάζεται έντονα -
14 Ιανουαριου 2026, 09:25Πρόγραμμα επιδότησης αυτοκινήτων: Έως 30.000 ευρώ για να πάρετε καινούργιο -
14 Ιανουαριου 2026, 16:34Θανατηφόρο τροχαίο στη Σητεία: «Το αυτοκίνητο δεν είναι παιχνίδι» – Η “κραυγή αγωνίας» του Γιάννη Λιονάκη μετά τον χαμό του 15χρονου -
14 Ιανουαριου 2026, 09:06Σκηνικό τρόμου στο Ιράν: Σήμερα ο πρώτος απαγχονισμός διαδηλωτή – «Θα αναλάβουμε δράση» απειλεί ο Τραμπ -
14 Ιανουαριου 2026, 12:20Το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού Μ. Ανδρεάκης "καρφώνει" Φασομυτάκη, Ορφανουδάκη -
14 Ιανουαριου 2026, 08:31Θανατηφόρο τροχαίο στο Λασίθι: Ένας νεκρός 15 ετών και ένας τραυματίας
