Χρέος: Στο μάτι του κυκλώνα οι μεγάλες οικονομίες – Ανησυχούν οι αγορές
αγαπημένα σου στη Google
Στο επίκεντρο μιας καταιγίδας στην αγορά ομολόγων βρίσκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δεν έχουν πάρει αρκετά μέτρα για το συνεχώς κλιμακούμενο επίπεδο χρέους. Μπορεί μεν να μην προβλέπεται με βεβαιότητα μία κρίση χρέους, αλλά σίγουρα έχουν ήδη χτυπήσει προειδοποιητικά καμπανάκια.
Γαλλία
Στην κορυφή της λίστας ανησυχιών βρίσκεται η Γαλλία, αφότου ο πρωθυπουργός Francois Bayrou έχασε αυτή την εβδομάδα την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για το σχέδιο δημοσιονομικής σύσφιγξης. Το πολιτικό χάος εμποδίζει εφεξής κάθε προσπάθεια περιορισμού του χρέους, το οποίο ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, ή του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο του ορίου της ΕΕ. Στην περίπτωση επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2029 από 59 δισ. ευρώ πέρυσι.
Αυτές τις ημέρες, οι αποδόσεις των γαλλικών 30ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο από την Ισπανίας και πλησιάζει της Ιταλίας. Τέλος, αυξάνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
Βρετανία
Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κορυφαίας ομάδας συμβούλων από τον πρωθυπουργό Keir Starmer και η επικείμενη ανακοίνωση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2026 επανέφεραν την προσοχή της αγοράς στην ικανότητα της Βρετανίας να διαχειριστεί τα κρατικά ταμεία.
Αυτή την εβδομάδα το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998 και η στερλίνα έκανε βουτιά. Συνολικά, η χώρα έχει το υψηλότερο κόστος δανεισμού και πληθωρισμό από την ομάδα των G7, με αποτέλεσμα να παρακολουθείται στενά από την αγορά.
ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει ξεφύγει από την προσοχή της αγοράς, καθώς το χρέος των ΗΠΑ πλησιάζει τα 37 τρισ. δολάρια. Ο νόμος του Donald Trump για τις φοροαπαλλαγές και τις δαπάνες ενδέχεται να αυξήσει το χρέος κατά 3,3 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Βέβαια, οι «βαθύτερες» και πιο ρευστές κεφαλαιαγορές στον κόσμο αποτελούν ένα είδος «μαξιλαριού», αλλά η αύξηση του χρέους σημαίνει ότι οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο premium για να διακρατήσουν τα κρατικά ομόλογα. Οι ενδείξεις ασθενούς ζήτησης στις πρόσφατες δημοπρασίες ομολόγων αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας.
Ιαπωνία
Το ιαπωνικό χρέος, ένα από τα υψηλότερα διεθνώς, είναι γνωστό εδώ και χρόνια στις αγορές. Αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι η προοπτική για υψηλότερα επιτόκια λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας μειώνει τις αγορές ομολόγων. Επίσης, η ζήτηση στις πρόσφατες δημοπρασίες ήταν ασθενής, αυξάνοντας τις ανησυχίες στην αγορά.
Στο μεταξύ, η πολιτική αστάθεια που επικράτησε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Shigeru Ishiba συνέβαλε στην άνοδο των αποδόσεων των 30ετών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά, καθώς εικάζεται ότι ο διάδοχός του θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες.
Γερμανία
Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε κατάσταση που οφείλει να ανησυχεί άμεσα για τη βιωσιμότητα του χρέους της, καθώς έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ομάδα G7 και μπορεί άνετα να «ανοίξει την κάνουλα» για να τονώσει την ανάπτυξή της.
Ωστόσο, οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς το πρωτοφανές πακέτο επενδύσεων που δρομολογεί σημαίνει ότι η χώρα δανείζεται περισσότερο μέσω τίτλων. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Τα φιλόδοξα σχέδια επενδύσεων σε υποδομές και άμυνα θα αυξήσουν τις συνολικές δαπάνες στα 591 δισ. ευρώ.
Reuters
-
24 Ιουλιου 2026, 11:00Γιώργος Σκαφιδάς: Όλα τα σενάρια στο «τέλειο αδιέξοδο» του Ιράν και του Ορμούζ! (podcast) -
24 Ιουλιου 2026, 20:07Στην Αττική η κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί - Πάνω από 100.000 κεραυνοί μέσα σε λίγες ώρες σε όλη τη χώρα -
24 Ιουλιου 2026, 20:53Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη: Από τον καύσωνα στις βροχές και τις καταιγίδες -
24 Ιουλιου 2026, 11:30Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
25 Ιουλιου 2026, 07:06Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Άνοδος και στην Κρήτη στις τιμές μίσθωσης το 2025 με τη βασική αιτία να είναι οι... ξένοι επισκέπτες -
25 Ιουλιου 2026, 14:53Ρέθυμνο-Βιλανδρέδο: Συλλήψεις και... εξελίξεις για την υπόθεση με το κόψιμο της γλώσσας ενός κτηνοτρόφου
