Δημόσιο: Τι ισχύει για τις πρόωρες συντάξεις με ανήλικα τέκνα
Πρόωρη σύνταξη με ανήλικο τέκνο θα μπορούν να λαμβάνουν μόνο οι μόνιμοι εργαζόμενοι του Δημοσίου τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν ένας άνδρας ή μια γυναίκα το 2012 με ανήλικο τέκνο έχει συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας και από τα αυτά τα 3 χρόνια εργάστηκε ως συμβασιούχος ή ως υπάλληλος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και τα 22 χρόνια ως μόνιμη απασχόληση, τότε δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με ευνοϊκές διατάξεις. Και αυτό γίνεται επειδή ο εν λόγω εργαζόμενος δεν θα έχει συγκεντρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2012 αλλά 22 χρόνια. Ουσιαστικά αυτό συμβαίνει επειδή η προϋπηρεσία των 3 ετών δεν θα θεωρηθεί συντάξιμη στο Δημόσιο.
Πότε παίρνουν σύνταξη οι ασφαλισμένοι
Οι ασφαλισμένοι αυτοί λοιπόν για να λάβουν σύνταξη με τις διατάξεις για τα ανήλικα τέκνα θα πρέπει να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο.
Επίσης επισημαίνεται πως οι χρόνοι που αναγνωρίζονται ως συντάξιμοι από το Δημόσιο προβλέπονται ρητώς και περιοριστικώς στην ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία (Π.Δ. 169/2007).
Πάντως για να θεωρηθεί ένας χρόνος ως συντάξιμος, προκειμένου να θεμελιωθεί σχετικό δικαίωμα, θα πρέπει να υφίσταται ασφάλιση και κατ’ επέκταση καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών, όπως προβλέπουν οι γενικές αρχές της ασφαλιστικής/ συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αναγνώριση του ν.4440/2016 αφορά δικαιώματα μισθολογικής και βαθμολογικής φύσης και είναι διάφορη κάθε συνταξιοδοτικής αναγνώρισης.
Εάν λοιπόν οι αιτούντες είχαν εργασθεί και ασφαλισθεί κατά το προγενέστερο του διορισμού τους χρονικό διάστημα, τότε χρόνος αυτός θα συνυπολογιστεί για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 21:50Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ η 12χρονη μετά το τροχαίο στη Μεσαρά -
29 Απριλιου 2026, 11:50Αγανάκτηση στο Αρκαλοχώρι για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στην αποκατάσταση του σεισμόπληκτου ναού του Σωτήρος -
29 Απριλιου 2026, 11:35Αποχαιρετούν αύριο με πόνο ψυχής στις Αρχάνες την Βικτώρια Τρέτσιακ -
29 Απριλιου 2026, 12:25Ηράκλειο: Μάχη για τη ζωή της δίνει 12χρονη μετά από τροχαίο ατύχημα στον δήμο Φαιστού
