ΔΝΤ: Σχεδόν το 5% της γερμανικής οικονομίας σε κίνδυνο αν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο
αγαπημένα σου στη Google
Η γερμανική οικονομία κινδυνεύει με πλήγμα 4,8%, αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη χώρα, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων θα υλοποιηθεί του χρόνου, λόγω των περικοπών στην παραγωγή και της ζημίας στην οικονομική εμπιστοσύνη, ανέφεραν οι αναλυτές του ΔΝΤ. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο το 2022 και το 2023, σημείωσαν.
"Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομική δραστηριότητα", δήλωσαν οι ερευνητές Ting Lan, Galen Sher και Jing Zhou.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμα ότι η Ευρώπη θα αρχίσει να λαμβάνει και πάλι φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1, αλλά προειδοποίησε ότι αν δεν επιλυθεί η διαμάχη για τα εξαρτήματα που υπόκεινται σε κυρώσεις, οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά.
Ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για τον μετριασμό της ζημίας, μπορούν να γίνουν περισσότερα για την προώθηση μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, ανέφερε το ΔΝΤ. Η χαμηλότερη κατανάλωση από τα νοικοκυριά, για παράδειγμα με τη μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο, θα βοηθούσε επίσης σημαντικά στον περιορισμό των επιπτώσεων, ανέφερε το ΔΝΤ.
-
17 Σεπτεμβριου 2026, 18:38Καραλής: Πιο ψηλά από ποτέ ο Μανόλο, στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης -
17 Σεπτεμβριου 2026, 22:27Ολλανδία: Βρέθηκε απόκομμα 1.700 ετών από την «Οδύσσεια» μέσα σε βιβλίο -
18 Σεπτεμβριου 2026, 17:00Τι είπε ο Μητροπολίτης Ανδρέας Νανάκης για την κηδεία Μαζωνάκη και προκάλεσε αίσθηση και θετικά σχόλια -
19 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Ηράκλειο: Κατεβασμένα ρολά και άδειες βιτρίνες σε κεντρικούς δρόμους - «Μάχη» για την επιβίωση των επιχειρήσεων (Φωτο) -
18 Σεπτεμβριου 2026, 07:00«Τα παράπονα σας στην κυβέρνηση» - Η Περιφέρεια Κρήτης δέχεται όλα τα παράπονα για τα έργα στον ΒΟΑΚ αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη! -
18 Σεπτεμβριου 2026, 07:06Κρήτη: Μια μονοκαλλιέργεια που με έδρα τα νότια του νησιού, κατακτά τις αγορές της Ευρώπης
