ΕΕ: 657 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector-Ο κομβικός ρόλος της Κρήτης

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στην πρόταση της Κομισιόν να επενδύσουν 1,037 δις. ευρώ σε πέντε διαφορετικά μεγάλα έργα υποδομών στην ενέργεια, στα πλαίσια του Connecting Europe Facility (CEF).
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, 657 εκατ. ευρώ, θα δαπανηθούν για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector που θα αποτελέσει την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ευρώπης.
Με αφορμή τα παραπάνω, η επίτροπος ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε τα εξής:
"Οι τελευταίοι μήνες μας υπενθύμισαν πόσο κρίσιμη είναι μια ενσωματωμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για την εξασφάλιση οικονομικών ενεργειακών προμηθειών και ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς και για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση. Ενώ την τελευταία δεκαετία σημειώσαμε σημαντική πρόοδο για τη διασυνδεσιμότητα της αγοράς μας, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Θέλω να εστιάσω ιδιαίτερα στον EuroAsia Interconnector, ο οποίος θα δώσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα τη συνδέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη".
Σημειώνεται ότι η διασύνδεση σχεδιάζεται να έχει συνολικό μήκος 898χμ σε μέγιστο βάθος 3.000 μέτρων και θα αποτελέσει έργο που θα σπάσει νέα ρεκόρ στον κλάδο. Το ποσό που εγκρίθηκε σήμερα είναι πέραν των 100 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, ένα Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), αποτελείται από ένα ζεύγος υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων 500 kV DC και κάθε απαραίτητο εξοπλισμό ή / και εγκατάσταση διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης).
Το έργο στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του (stage 2) θα έχει ισχύ 2000 MW εκ των οποίων τα 1000 MW θα διατεθούν στην πρώτη φάση (stage 1) και συνολικό μήκος περίπου 820 ναυτικών μιλίων / περίπου 1520 χλμ. (330 χλμ. μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ , 880 χλμ. μεταξύ Κύπρου –Κρήτης και 310 χλμ. Μεταξύ Κρήτης - Αττικής) και θα επιτρέπουν την αμφίδρομη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το βάθος τοποθέτησης του καλωδίου σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αναμένεται να φθάσει τα 2200 μ και το αντίστοιχο βάθος σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας
αναμένεται να φθάσει τα 3000 μ.
Στην Κρήτη, ο σταθμός μετατροπής ρεύματος οριοθετείται στην περιοχής της Δαμάστας σε χώρο επιφανείας Ε=100,00 στρεμμάτων.
Στο νησί μας τα χερσαία καλώδια υψηλής τάσης θα καλύψουν απόσταση 6 χλμ από το φρεάτιο σύνδεσης μέχρι το σταθμό μετατροπής
-
22 Μαΐου 2022, 11:28Οι ειδήσεις της εβδομάδας: Οι πληρωμές που έγιναν και αυτές που έρχονται- Πότε καταβάλλονται β. ενίσχυση, Εθνικο Απόθεμα, συνδεδεμένες
-
23 Μαΐου 2022, 07:12ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις με στοιχεία «μαϊμού» - Στην «τσιμπίδα» εκατοντάδες αγρότες
-
22 Μαΐου 2022, 15:15Ευλογιά των πιθήκων: Επαναφέρουν μάσκα και καραντίνα
-
22 Μαΐου 2022, 08:48Kρήτη: Αγρότης εγκλωβίστηκε και τραυματίστηκε από γεωργικό μηχάνημα!
-
23 Μαΐου 2022, 08:46Έπεσε ξύλο έξω από μπαρ της Χερσονήσου και έγιναν αλληλομηνύσεις
-
22 Μαΐου 2022, 21:01Ευλογιά των Πιθήκων: Σχέδιο για καραντίνα 21 ημερών εξετάζει και η Ελλάδα