ΕΚΤ: Η προτεραιότητα στους γεωπολιτικούς κινδύνους και οι αντιδράσεις των τραπεζών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σχετικά με την έκθεσή τους σε γεωπολιτικούς κινδύνους. Η πρωτοβουλία φέρει την υπογραφή της προέδρου του SSM Claudia Buch και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια να αναβαθμιστεί τον επόμενο μήνα η σημασία των πιθανών επιπτώσεων από πολιτικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων, στον ετήσιο κατάλογο των προτεραιοτήτων της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερα αιτήματα για πληροφορίες καθώς και επιτόπιες επιθεωρήσεις στις τράπεζες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής να εντείνει τον έλεγχο των γεωπολιτικών κινδύνων είναι μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις του έργου της από τότε που ανέλαβε η Buch στις αρχές του έτους. Παράλληλα, ερχεται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τους οικονομικούς κλυδωνισμούς που προκαλούνται από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις πιθανές εμπορικές συγκρούσεις που θα προκύψουν λόγω της επιβολής υψηλότερων δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι «επηρεάζουν τις τράπεζες, αλλά οι αγορές και οι διαχειριστές κινδύνων συχνά δεν τους λαμβάνουν υπόψη», δήλωσε η Buch σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια συνεχίζει την προσπάθεια της ΕΚΤ να καταστήσει την τραπεζική εποπτεία πιο αποτελεσματική, εστιάζοντας στους κινδύνους που θεωρεί πιο σημαντικούς για τις επιμέρους τράπεζες. Η πρώην αξιωματούχος της Bundesbank έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο η ΕΚΤ ασκεί πίεση στους δανειστές για να διορθώσουν τις αντιληπτές ελλείψεις.
Η νέα εποπτική διαδικασία της ΕΚΤ αναμένεται να επιβαρύνει τις επηρεαζόμενες τράπεζες και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη τους με σημαντικό όγκο εργασίας. Οι επιτόπιες επιθεωρήσεις διαρκούν αρκετούς μήνες και συνήθως προϋποθέτουν την παρουσία προσωπικού από την ΕΚΤ, τις εθνικές αρχές και εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι ενδέχεται να χρειαστεί να πάρουν συνεντεύξεις από το προσωπικό των τραπεζών και να τους ζητήσουν να επιβεβαιώσουν στοιχεία.
Ορισμένα τραπεζικά στελέχη, ακόμη και ορισμένες ρυθμιστικές αρχές, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να υιοθετήσει μια πολύ κάθετη προσέγγιση στον τρόπο που υπολογίζει τις επιπτώσεις υποθετικών γεωπολιτικών σοκ στις τράπεζες και τους κεφαλαιακούς δείκτες τους. Ένας ανώτερος τραπεζίτης δήλωσε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις εάν συνυπολογιζόταν το πιθανό πλήγμα από πολλαπλές κρίσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα, ενώ ένας εποπτικός αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία να λαμβάνονται υπόψη και παράγοντες μετριασμού.
Ο ετήσιος κατάλογος των προτεραιοτήτων εποπτείας της ΕΚΤ καθορίζει την στόχευση της ρυθμιστικής αρχής για τα επόμενα τρία χρόνια και διαμορφώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την κατανομή των πόρων.
moneyreview.gr
-
02 Δεκεμβριου 2024, 09:25Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
-
01 Δεκεμβριου 2024, 16:20Θρίλερ στον Ψηλορείτη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης 5 νεαρών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες
-
02 Δεκεμβριου 2024, 18:40Κρήτη: Η βλάβη στην κεραία "έφερε" προβλήματα - Χωρίς επικοινωνία οι οικισμοί Παρανύμφων και Τριών Εκκλησιών
-
01 Δεκεμβριου 2024, 08:00Πρωτομηνιά με βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
-
01 Δεκεμβριου 2024, 07:00«Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων» - Το βιβλίο με όλη την ιστορία του Μαλεβιζιώτικου χωριού
-
02 Δεκεμβριου 2024, 11:50Φοιτητικές Εστίες: Στην τελική ευθεία το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης