Ευρώπη: Ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο χρέος νοικοκυριών – Η θέση της Ελλάδας
αγαπημένα σου στη Google
Το 2025, το χρέος των νοικοκυριών στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 49,4% του ΑΕΠ και στο 50,7% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat. Βέβαια, καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση, καθώς το 2020 τα αντίστοιχα ποσοστά υπερέβαιναν το 60%.
Ειδικότερα, στο χρέος των νοικοκυριών περιλαμβάνονται υποχρεώσεις όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα καταναλωτικά δάνεια και άλλου τύπου δάνεια. Επομένως, αφού η εκάστοτε τιμή καθορίζεται με βάση το ΑΕΠ του κάθε κράτους-μέλους, μια ένδειξη 50% σημαίνει ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών ισούται με το ήμισυ όλων όσων παράγει η χώρα σε ένα χρόνο.
Βέβαια, το υψηλό χρέος των νοικοκυριών δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα από μόνο του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως το 55% του ΑΕΠ είναι το επίπεδο πάνω από το οποίο ο δανεισμός των νοικοκυριών αρχίζει να μοιάζει με μακροοικονομικό κίνδυνο, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για μια πιστωτική κρίση.
Οι χώρες με τα μεγαλύτερη χρέη νοικοκυριών στην Ευρώπη
Η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (49,4%) και της Ευρωζώνης (50,7%), με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 38%. Αμέσως χαμηλότερα ακολουθεί η Ιταλία (35,9%), ενώ οριακά υψηλότερα βρίσκεται η Εσθονία (39,5%).
Παράλληλα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 8η θέση, με 54,2%. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο δείκτης έχει μειωθεί περίπου κατά 62% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο, περίπου το 34% αυτού του χρέους εξακολουθεί να αφορά παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια , τα οποία εξοφλούνται σταδιακά.
Επιπλέον, παρά τον πλούτο της η Γερμανία βρίσκεται οριακά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η προκείμενη τιμή διαμορφώνεται στο 49,0%. Βασικός παράγοντας είναι το ασυνήθιστα χαμηλό ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικίας, μόλις 46,7% το 2022, αποτελώντας ένα από τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη.
Στην 4η και στη 3η θέση βρίσκονται δύο σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία με 62,9% και 82,3% αντίστοιχα. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η γειτονική τους Δανία με 84,1%. Επισημαίνεται πως η Εθνική Τράπεζα της Δανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημάνει το υψηλό ακαθάριστο χρέος ως σήμα κινδύνου.
Τέλος, στη πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με 93,5%. Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας επεξηγεί πως το στεγαστικό χρέος είναι τόσο υψηλό «επειδή η κυβέρνηση καθιστά ελκυστικό τον δανεισμό χρημάτων για ένα σπίτι»

Moneyreview με πληροφορίες από το Euronews
-
20 Ιουλιου 2026, 11:33Καύσωνας: Πότε θα βγάλει απαγόρευση εργασίας το Υπουργείο Εργασίας - Αφόρητες καταστάσεις για τους εργαζόμενους στην Κρήτη -
19 Ιουλιου 2026, 21:40Επίδομα αδείας: Πότε οφείλουν οι εργοδότες να το καταβάλλουν - Υποχρεωτικό όπως και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα -
20 Ιουλιου 2026, 07:15Αλεξάνδρα Θεοφίλη: Η Ελλάδα θα πάψει να είναι χώρα μικρών ιδιοκτητών! (podcast) -
20 Ιουλιου 2026, 11:20Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
20 Ιουλιου 2026, 07:06Αποκλειστικό: Δεύτερη επιστολή από το Συνήγορο του Πολίτη για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου - Ερχεται και νέα αυτοψία -
19 Ιουλιου 2026, 22:00Ξέφραγο αμπέλι για τα 4Χ4 παραλία στου Κοκκίνη Χάνι - Άφαντοι και οι κάδοι (Φωτο)
