Γιώργος Ατσαλάκης στο newhub.gr: Εξηγεί τι σηματοδοτεί η κατάρρευση της Sillicon Valley Bank (βίντεο)
Φιλοξενούμενος στο newshub.gr είναι ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης, οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο εργαστήριο Ανάλυσης δεδομένων πρόβλεψης. Ο κ. Ατσαλάκης σχολιάζει τις εξελίξεις και τις... μετασεισμικές δονήσεις» στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει όχι μόνο στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και, ενδεχομένως, ευρύτερα.
Είναι μια εξέλιξη που «ξυπνά μνήμες» με τα όσα έγιναν μετά την κατάρρευση της lehman brothers, η οποία οδήγησε στην οικονομική κρίση που ξέσπασε από το 2008.
«Μέχρι τώρα τρεις τράπεζες έχουν αποτύχει στην Αμερική. Οι τράπεζες έχουν σκοπό (μεταξύ άλλων) να προστατεύουν τις καταθέσεις μας ως ένα ασφαλές σημείο και εμείς τις εμπιστευόμαστε ώστε να εχουμε τα χρήματα μας εκεί και όχι κατω από το στρώμα (...).
Για να λειτουργούν όπως πρέπει οι τράπεζες μετά το 2008 υπαρχουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας (...) Εκείνο που έχει σημασία είναι οι τράπεζες να μην παραβούν αυτούς τους κανονισμούς για οποιοδήποτε λόγο. Αν το κάνουν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ενημερώσει τις Ρυθμιστικές Αρχές. Πολλές φορές τραπεζες όπως η Sillicon Valley εχει συγκεκριμένη δραστηριότητα με στόχο να χρηματοδοτεί ειδικές αγορές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ατσαλάκης που στο βίντεο το οποιο δημοσιεύει το newshub.gr εξηγεί πως ήρθε η κατάρρευση.
Πως ηρθε η κατάρρευση
Πολλές εταιρείες τεχνολογίας στράφηκαν στην SVB για να καταθέσουν τα μετρητά που χρησιμοποιούσαν για μισθοδοσία και άλλα επιχειρηματικά έξοδα, οδηγώντας σε εισροή καταθέσεων. Η τράπεζα επένδυσε μεγάλο μέρος των καταθέσεων, όπως κάνουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα όμως σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτά που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.
Όμως τα ομόλογα έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Δηλαδή, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Και όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της SVB άρχισε να χάνει αξία.
Εάν η SVB μπορούσε να κρατήσει αυτά τα ομόλογα για αρκετά χρόνια, μέχρι να λήξουν, τότε θα λάμβανε πίσω το κεφάλαιό της. Ωστόσο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με τις εταιρείες τεχνολογίας να επηρεάζονται ιδιαίτερα, πολλοί από τους πελάτες της τράπεζας άρχισαν να αντλούν από τις καταθέσεις τους.
Η SVB δεν είχε αρκετά μετρητά και έτσι άρχισε να πουλά ορισμένα από τα ομόλογά της με μεγάλες απώλειες, τρομάζοντας επενδυτές και πελάτες. Χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι πουλά περιουσιακά στοιχεία μέχρι την κατάρρευσή της.
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
-
21 Μαρτιου 2023, 12:22Χανιά: Υπογράφηκε η νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων
-
21 Μαρτιου 2023, 11:00Έρευνα: Η περιοχή της Κρήτης που «ανεβαίνει»τουριστικά - Οι top χώρες προέλευσης των τουριστών (διαγράμματα)
-
22 Μαρτιου 2023, 07:05Ηράκλειο: Ξεσπά η πρόεδρος της «Αποστολής Αγάπης» για την αδιαφορία μπροστά στο μέλλον της εθελοντικής Ομάδας
-
21 Μαρτιου 2023, 10:40Βασίλης Καρράς: Έχασε πολλά κιλά μετά το πρόβλημα υγείας του και χαμογελά ξανά
-
21 Μαρτιου 2023, 11:10Ηράκλειο: Άγριος καυγάς και ξύλο σε σουβλατζίδικο-Δυο συλλήψεις
-
21 Μαρτιου 2023, 14:55Στον Όμιλο Γκριμάλντι περνάει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας- Παίρνει σειρά το Ηράκλειο