Η ExxonMobil εξετάζει προσεκτικά και τις παραχωρήσεις στην Κρήτη-Το πρώτο εξάμηνο του 2026 οι αποφάσεις
αγαπημένα σου στη Google
Η φετινή διατλαντική σύνοδος P-TEC στο Ζάππειο ήταν το σημείο όπου η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας άρχισε να παίρνει εμπορικό και γεωπολιτικό περιεχόμενο, με την υπογραφή συμφωνιών που αναδιατάσσουν τον ρόλο της χώρας στον χάρτη της περιοχής.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η υπογραφή της 20ετούς σύμβασης μεταξύ της νεοσύστατης Atlantic–See LNG Trade, σύμπραξης της ΔΕΠΑ και της Aktor, και της αμερικανικής Venture Global για την προμήθεια LNG μέγιστης αξίας 25 δισ. ευρώ, εφόσον η δέσμευση αφορά τη μέγιστη ποσότητα, δηλαδή τα 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, με έναρξη ισχύος από το 2030.
Αμερικανικό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη
Η αμερικανική παρουσία στην Αθήνα δεν περιορίστηκε στο LNG.
Στο περιθώριο της συνόδου, καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα των υδρογονανθράκων και τις επικείμενες γεωτρήσεις νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Το πιο ηχηρό νέο της φετινής P-TEC ήταν η είσοδος της ExxonMobil με ποσοστό 60% στην κοινοπραξία που της έχει παραχωρηθεί το μπλοκ του Ιονίου, σε συνεργασία με την Energean και τη Helleniq Energy.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρεία Τζον Αρντίλ, επιβεβαίωσε ότι η ExxonMobil εξετάζει προσεκτικά και τις παραχωρήσεις στην Κρήτη.
Η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026, οπότε θα ληφθεί απόφαση για το αν θα γίνει ερευνητική γεώτρηση στο μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Το δεύτερο μπλοκ, «Δυτικά της Κρήτης», έχει μείνει προς το παρόν πίσω με τα σενάρια για απόσυρση του ενδιαφέροντος να μην έχουν επιβεβαιωθεί.
Η γεώτρηση στο Ιόνιο θα αποτελέσει επένδυση ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σε περίπτωση ανακαλύψεων το συνολικό επενδυτικό αποτύπωμα μπορεί να φτάσει τα 5 έως 10 δισ. δολάρια.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανεπεξεργαστούν τα δεδομένα με νέα τεχνολογία, ώστε να σχεδιαστεί ένα ασφαλές και περιβαλλοντικά φιλικό πρόγραμμα ερευνητικών εργασιών.
Η κοινοπραξία σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αδειοδότηση το 2026 και, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2027, με διάρκεια δύο έως τριών μηνών.
Τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, θα είναι γνωστά προς το τέλος του 2027.
Οι δύο εξελίξεις – LNG και υδρογονάνθρακες – δείχνουν ότι η Ελλάδα αρχίζει να αποκτά ενεργειακή ταυτότητα με εξαγωγικό και στρατηγικό αποτύπωμα.
Με την Ευρώπη να αναζητά νέες πηγές και οδεύσεις ενέργειας, η χώρα αποκτά τη δυναμική να λειτουργήσει όχι μόνο ως αγωγός, αλλά ως διαμορφωτής ισορροπιών στην ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής.
-
03 Ιουνιου 2026, 18:20Συντάξεις Ιουλίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία – Πότε μπαίνουν τα χρήματα -
02 Ιουνιου 2026, 11:25Η αμιβανταμάμπη εξαφάνισε πλήρως καρκινικούς όγκους σε ασθενείς- «Πρωτοφανή αποτελέσματα» λένε οι ειδικοί -
02 Ιουνιου 2026, 13:45Ηράκλειο: Ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει τον κύκλο εκδηλώσεων του «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» -
03 Ιουνιου 2026, 10:26Ηλίας Λυγερός: Μεγάλη πρόκληση για το «Το Νόημα - Κρήτη» η συμμετοχή των νέων (podcast) -
03 Ιουνιου 2026, 13:36Κρήτη: Στο πένθος ο αθλητικός κόσμος και η τοπική κοινωνία από το χαμό του Μανόλη Μαράκη -
02 Ιουνιου 2026, 15:18Ηράκλειο: Νέα παρέμβαση του Ρουβίκωνα σε δημοτικό πάρκινγκ – Ξήλωσαν κολωνάκια και ανήρτησαν βίντεο
