Ισπανία: Σχεδιάζει ΦΠΑ 21% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
αγαπημένα σου στη Google
Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει έναν νέο ΦΠΑ ύψους 21% στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση. Ο φόρος αυτός που σχεδιάζεται και χρειάζεται έγκριση από το κοινοβούλιο είναι διπλάσιος από τον φόρο που καταβάλλεται για τα δωμάτια των ξενοδοχείων.
Ο μέγιστος φορολογικός συντελεστής θα εφαρμοστεί σε όλες τις ενοικιάσεις κάτω των 30 ημερών και θα επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο των 94 εκατομμυρίων ετήσιων επισκεπτών, με βάση τα περσινά στοιχεία, οι οποίοι επέλεξαν να νοικιάσουν ένα σπίτι αντί για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Επί του παρόντος δεν υπάρχει ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ηπειρωτική Ισπανία, ενώ οι επισκέπτες ξενοδοχείων πληρώνουν φόρο 10% για τα δωμάτια.
Το μέτρο περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση μειοψηφίας ενδέχεται να δυσκολευτεί να το περάσει από ένα βαθιά πολωμένο κοινοβούλιο.
«Τα σπίτια είναι για να ζεις (…) τα μέτρα επιδιώκουν να εγγυηθούν το δικαίωμα στην ενοικίαση κατοικίας για τις οικογένειες», δήλωσε η υπουργός Στέγασης Ισαμπέλ Ροντρίγκεζ σχετικά με την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
Η Ισπανία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης του τουρισμού ως οικονομικής της ατμομηχανής και της αντιμετώπισης της λαϊκής ανησυχίας για το υψηλό κόστος στέγασης, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν τα πιο προσοδοφόρα τουριστικά ενοίκια.
Μια έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η χώρα έχει έλλειμμα 450.000 κατοικιών. Το ήμισυ του στεγαστικού αποθέματος στα Κανάρια και τα Βαλεαρίδες νησιά είναι είτε τουριστικά καταλύματα είτε σπίτια που δεν ανήκουν στους ντόπιους.
Η Apartur, μια ένωση ιδιοκτητών τουριστικών διαμερισμάτων στη δεύτερη πόλη της Ισπανίας, τη Βαρκελώνη, υποστηρίζει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να πληρώνουν τον ίδιο ΦΠΑ με τα ξενοδοχεία κάνοντας λόγο για διακρίσεις.
Το υπό εξέταση νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο για τη φορολόγηση των πολιτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 100% για την αγορά ακινήτων, εκτός εάν αυτά θα είναι η κύρια κατοικία τους, καθώς και την αύξηση των φόρων που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των δεύτερων κατοικιών.
«Ο μοναδικός στόχος είναι να μπει ένα τέλος σε αυτές τις δραστηριότητες και να αφεθεί (ο τουρισμός) στα χέρια των ξενοδόχων», δήλωσε ο Javier Peñate, νομικός σύμβουλος μιας ένωσης ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών στα Κανάρια Νησιά, όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πληρώνουν ήδη 7% ΦΠΑ, όπως και τα ξενοδοχεία.
Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θέτουν επίσης ανώτατο όριο στις νέες άδειες για τουριστικές ενοικιάσεις στη Μάλαγα και τη Μαδρίτη, ενώ τις απαγορεύουν εντελώς στη Βαρκελώνη έως το 2028.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
-
17 Οκτωβριου 2026, 14:45Αεροδρόμιο Καστελίου-Χ. Γιαννόπουλος: Έχουν καταστρέψει το πρινοδάσος της Αυλιώτικης Κεφάλας και μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος -
17 Οκτωβριου 2026, 07:00Αποσελέμης: 20 εκατ. κυβικά νερού στο φράγμα - «Εξασφαλισμένη η υδροδότηση του Ηρακλείου έως το 2029», λέει ο Γ. Βουρεξάκης -
17 Οκτωβριου 2026, 22:43Τουρνουά Καζακστάν: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει τον Αλεκσάντερ Κοβάτσεβιτς -
17 Οκτωβριου 2026, 14:00Η ακτινογραφία των επενδύσεων στα θερμοκήπια-Πρωταγωνίστρια η Κρήτη στις καλλιέργειες -
18 Οκτωβριου 2026, 19:14Χανιά: Θλίψη για τον επιχειρηματία Μανώλη Ροδουσάκη που «έσβησε» μετά από τροχαίο – Είχε προσπαθήσει να σώσει ζωές στους δρόμους -
17 Οκτωβριου 2026, 19:32Γιώργος Βαρδινογιάννης: Ο μεγάλος του έρωτας και το «αθόρυβο» διαζύγιο του "Καπετάνιου" με την Αγάπη Πολίτη
