Καναδάς και ΕΕ επιδιώκουν ισχυρότερους εμπορικούς δεσμούς υπό την απειλή των δασμών του Trump
αγαπημένα σου στη Google
Ο Καναδάς επιθυμεί να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς του με την ΕΕ και να διατηρήσει τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες ενόψει των απειλούμενων δασμών των ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο στο Reuters η υπουργός Εμπορίου της Mary Ng.
Η ΕΕ και ο Καναδάς επωφελούνται από μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από το 2017, η οποία έχει ενισχύσει το διμερές εμπόριο κατά 65%, και δημιούργησε μια εταιρική σχέση για τις πρώτες ύλες το 2021.
Η Ng συναντήθηκε με τον επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Maros Sefcovic για γεύμα το Σάββατο, μετά από συνάντηση με την Ngozi Okonjo-Iweala, τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη την Παρασκευή.
«Οι εμπορικές συμφωνίες είναι ένα θέμα, και έχουμε δει πραγματικά σπουδαία νούμερα, αλλά τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις καναδικές επιχειρήσεις να εισέλθουν σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη… και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για τις ευρωπαϊκές να εισέλθουν στον Καναδά» δήλωσε η Ng, όπως αναμεταδίδει το Reuters.
Είπε ότι τα κρίσιμα ορυκτά και οι μικρότερες επιχειρήσεις θα είναι μεταξύ των τομέων εστίασης με την ΕΕ. Ειδικότερα, η ΕΕ επιθυμεί να συνάψει συνεργασίες για την εξασφάλιση μετάλλων που είναι βασικά για την ενεργειακή μετάβαση – κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο – ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.
Ο Καναδάς πιέζει επίσης να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του και έθεσε το 2018 ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών εκτός ΗΠΑ κατά 50% έως το 2025. Η Ng δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη ή, ακόμα, και την υπέρβαση του στόχου.
Ο Καναδάς συνήψε εμπορικές συμφωνίες με την Ινδονησία τον Δεκέμβριο και τον Ισημερινό την περασμένη εβδομάδα και πιέζει έντονα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η υπουργός ηγείται αντιπροσωπείας με περισσότερες από 200 επιχειρήσεις στην Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και το Μπρουνέι την επόμενη εβδομάδα.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, άρα με την Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πήγα με μια πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία καναδικών επιχειρήσεων στις Φιλιππίνες τον Δεκέμβριο, στην Ινδονησία, σε αγορές όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ιαπωνία, η Κορέα», πρόσθεσε η Ng.
Η Οτάβα απείλησε με αντίποινα και νομικά μέτρα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ο πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε δασμούς κατά του Καναδά και του Μεξικού πριν από μία εβδομάδα και πριν αναστείλει την επιβολή τους για 30 ημέρες. Η Ng δήλωσε ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να προσβάλει την Ουάσινγκτον στον ΠΟΕ εάν επιβληθούν δασμοί.
«Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές που είναι διαθέσιμες στον Καναδά, διότι ο Καναδάς είναι χώρα που πιστεύει σε ένα εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες», δήλωσε η Ng.
Moneyreview.gr
-
22 Ιουλιου 2026, 11:36Μεγάλη φωτιά στο Μελιδοχώρι: Χάθηκαν κόποι μιας ζωής λέει ο Κώστας Καράτζης (Φωτο) -
22 Ιουλιου 2026, 07:00Δήμος Ηρακλείου: Αλαλούμ με τους κάδους στο χωριό της καταγγέλλει η πρόεδρος του Αγίου Σύλλα (Φωτο) -
21 Ιουλιου 2026, 14:56Η Λιμενική Αρχή για την απίστευτη σύγκρουση των πλοίων στη Σούδα - Κλιμάκιο στην Κρήτη ενώ διερευνάται το συμβάν (Βίντεο) -
21 Ιουλιου 2026, 07:00Δημόσια Υγεία στην Κρήτη: Νοσεί βαθύτατα και ο Άδωνις δηλώνει... “ικανοποιημένος”! -
21 Ιουλιου 2026, 07:15Δημήτρης Τσαϊλάς: Η στρατηγική της αντοχής στην πολιτική φθορά θα κρίνει τον πόλεμο στο Ιράν! (podcast) -
21 Ιουλιου 2026, 13:22Στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για το Κτηματολόγιο - Δόθηκε παράταση, ζητούν μεγαλύτερη
