Κατά 61% αυξήθηκαν οι δηλωμένες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας
Αύξηση σημείωσαν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη οι καταγεγραμμένες υπερωρίες, φθάνοντας τις 1,53 εκ., το πρώτο 7μηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών ανά κλάδο αποτελούν τα σούπερ-μάρκετ όπου, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους +61,2%.
Αυτό ήταν ένα από τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία 5 χρόνια στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, με σημαντικότερο το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας σε 9,8% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το β΄τρίμηνο του 2024 και θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» στη φαρέτρα του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 500.000 άτομα βρήκαν δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ καταγράφεται άνοδος στους μισθούς με τον κατώτατο να αυξήθηκε κατά 27,7% και το μέσο μισθό κατά 20,8%.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 21,6% καθώς το 2024 εργάζονται 2.800.666, δηλαδή 497.557 άτομα περισσότερο από το 2019 που εργάζονταν 2.303.109 άτομα. Πάνω από 11.000 επιχειρήσεις εφαρμόζουν πλέον τηλεργασία ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά απασχόλησης στους νέους, τις γυναίκες και τους άνω των 65.
Παράλληλα, η μισθολογική εξέλιξη ακολουθεί την ανιούσα:
Ειδικότερα ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 έφτασε 830 ευρώ το 2024. Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 20,8% τα τελευταία 5 χρόνια και από €1.036 τον Ιούλιο του 2019 ανέβηκε στα €1.252 τον Ιούλιο 2024.
Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να ανέλθει σε 950 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.
Σωρευτική αύξηση 27,7% του κατώτατου μισθού, από €650 το έτος 2019 σε €830 το 2024.
Αριθμός απασχολούμενων που λαμβάνουν το κατώτατο ημερομίσθιο: 658.939.
[Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό (στοιχεία Eurostat).]
Αύξηση 20,8% του μέσου μισθού, από €1.036 τον Ιούλιο του 2019 σε €1.252 τον Ιούλιο 2024 (και αύξηση 5,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023).
Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι εκτός από περισσότερες, οι δουλειές είναι πλέον και πιο καλοπληρωμένες.
Μισθό έως 1000 ευρώ λαμβάνει σήμερα το 54,3% των εργαζομένων, όταν το 2019 λάμβανε το 69,3% των εργαζομένων. Το ποσοστό των εργαζόμενων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνει μισθό άνω των 1.000 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 49% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, από 30,7% σε 45,7%.
Αναλυτικά τα στοιχεία της ανατομίας της αγοράς εργασίας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τα εξής:
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θεσμοθετήθηκε με τον ν. 4808/2021 με σκοπό:
- Την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθότι εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας, καταπολεμώντας τις καταχρηστικές πολιτικές των αδήλωτων υπερωριών και των παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
- Τη διαφάνεια στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, που πλήττουν πρωτίστως τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Πορεία εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας:
Οι εργαζόμενοι σε Βιομηχανία και Λιανεμπόριο εντάχθηκαν πιλοτικά στο μέτρο από την 1/1/2024 ενώ από την 1/7/2024 το μέτρο τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή για τους συγκεκριμένους κλάδους.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα επεκταθεί στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, πρώτα σε πιλοτική φάση και εν συνεχεία σε πλήρη.
Σταδιακά επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.
Εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε: τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ.
Φάσεις εφαρμογής του μέτρου και αριθμητικά στοιχεία ανά κλάδο:
Βάσει στοιχείων από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, στο καθεστώς ψηφιακής κάρτας είναι ήδη ενταγμένοι οι κάτωθι κλάδοι ανά φάση υλοποίησης:
-
18 Μαΐου 2026, 11:12Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 20:30Ηράκλειο: Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της 60ής επετείου της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο)
