Κληρονομικό Δίκαιο: Τι προβλέπεται για διαθήκες και συγγενείς με βάση τις αλλαγές του
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του Κληρονομικού Δικαίου. Η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ήδη χαράξει την αρχική κατεύθυνση των αλλαγών και επεξεργάζεται προτάσεις που απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι βασικές παρεμβάσεις που φαίνεται να προκρίνονται είναι οι εξής:
– Η ιδιόγραφη διαθήκη παραμένει, αλλά θα ενισχυθούν οι εγγυήσεις εγκυρότητάς της.
– Μειώνεται η σημασία της νόμιμης μοίρας υπέρ συγγενών.
– Εισάγονται οι κληρονομικές συμβάσεις.
– Δεν θα αποκτούν δικαιώματα κληρονομιάς οι άγαμοι σύντροφοι.
– Ρυθμίζεται εκ νέου η σειρά διαδοχής όταν δεν υπάρχει διαθήκη.
Η ιδιόγραφη διαθήκη δεν καταργείται, αλλά θα συνοδεύεται πλέον από αυστηρότερες δικλίδες ασφαλείας.
Η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσής της σε συμβολαιογράφο, για να περιοριστούν οι διαφωνίες και τα νομικά κενά που προκύπτουν από τη φύλαξη σε μη ασφαλείς χώρους, όπως τα σπίτια συγγενών.
Στο πεδίο της διαδοχής, επιβεβαιώθηκε ότι διατηρείται το δικαίωμα κληρονομιάς για τους ανιόντες συγγενείς – γονείς, παππούδες και γιαγιάδες. Το ενδεχόμενο αποκλεισμού τους από τη νόμιμη μοίρα έχει απορριφθεί, ενώ σχεδιάζονται ήπιες αλλαγές στα ποσοστά που δικαιούνται οι συγγενείς χωρίς διαθήκη.
Ξεχωριστή σημασία έχει η πρόβλεψη για εισαγωγή των κληρονομικών συμβάσεων στο ελληνικό δίκαιο, με στόχο να επιτρέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταβίβαση περιουσίας.
Η πρόβλεψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για συμφωνίες μεταξύ διαθέτη και δικαιούχου, προσφέροντας ένα νέο εργαλείο διαχείρισης της περιουσίας με μεγαλύτερη ασφάλεια.
-
26 Απριλιου 2026, 07:10Το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη και η τελετουργία της ευλογίας των προβάτων στην Κρήτη (Φωτο & Βίντεο) -
26 Απριλιου 2026, 10:00«Διαμάντι» υπό περιορισμό η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ – Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστούς θαλάμους-πρότυπα -
25 Απριλιου 2026, 23:21"Φλέγεται" η Κρήτη: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΟΦΗ -
25 Απριλιου 2026, 19:00«Χαμόγελα» για τα αποθέματα νερού στην Κρήτη – Πάνω από 12 εκατ. κυβικά στον Αποσελέμη -
26 Απριλιου 2026, 11:00Γιώργος Βουλγαράκης: Απ’ τον πολιτικό λόγο στο… ρουσφέτι! Βουλευτές, κόμματα και ποιότητα της δημοκρατίας (podcast) -
26 Απριλιου 2026, 07:15Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Επιστρέφουμε στην εποχή των ... Αυτοκρατοριών (podcast)
