Κρήτη: «Στενάζουν» οι επιχειρηματίες του Τουρισμού - Τι ζητούν για να επιβιώσουν

Η πανδημία του κορωνοϊού που έφερε την καταστροφή στη φετινή τουριστική περίοδο και έχει θέσει εν αμφιβόλω τη νέα, έχει φέρει σε αδιέξοδο όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Πριν από λίγα 24ωρα ειχαμε μια σειρά ανακοινώσεων από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για μέτρα και προσπάθειες που καταβάλλονται για τη στήριξη του επιχειρηματικου κλάδου.
Με αφορμή αυτές τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης ζητά την ανάγκη άμεσης αύξησης του ορίου των 800.000 ευρώ κρατικής ενίσχυσης ανά επιχείρηση. Ο κ. Βλατάκης υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι πολλές επιχειρήσεις στον χώρο των Τουριστικών Πρακτορείων, που είδαν τα έσοδά τους έως και να μηδενίζονται στην διάρκεια του 2020, δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και 5, καθώς έχουν εξαντλήσει το όριο των 800.000 ευρώ, έχοντας παράλληλα και την υποχρέωση να επιστρέψουν το σύνολο των ποσών που έχουν λάβει.
Και καταλήγει στην δήλωσή του πως: «Εκ μέρους του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, που συμβάλλουμε σημαντικά στον ελληνικό Τουρισμό και στα δημόσια έσοδα, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, για την επιβίωση των επιχειρήσεων, που θα κληθούν να φέρουν το βάρος της ανάκαμψης. Και για να το πράξουν, όπως έκαναν μέχρι τώρα, θα πρέπει να λειτουργούν. Πρέπει να γίνει άμεσα η αύξηση του ορίου για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις και να τροποποιηθούν τα κριτήρια, καθώς το σύνολο σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων, με τα υφιστάμενα κριτήρια, θα μείνει εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5».
Οι δηλώσεις Σταϊκούρα
Υπενθυμίζεται ότι όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του σε έκτακτη ενημέρωση, η επάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο στήριξης των εισοδημάτων νοικοκυριών και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αναγνωρίστηκε από την Κομισιόν με τη δημοσιοποίηση της 8ης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
O Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πορεία των πρόσφατων εξαγγελθέντων μέτρων που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος. Ειδικότερα, εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών συνόψισε τα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής, ακολούθως:
1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.
Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.
Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
Το μέτρο ήδη υλοποιείται, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.
Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.
Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι αύριο.
3ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.
Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».
Πρόγραμμα που εγκρίθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων – εξυπηρετούμενων και μη – δανείων.
Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται.
Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.
4ον. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.
Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι αύριο.
Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.
5ον. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.
Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.
Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.
6ον. Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.
Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.
Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου - Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του 3ου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης.
Έτσι, την επόμενη εβδομάδα, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα καταβληθούν σημαντικά ποσά στους δικαιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύεται και ανέρχεται, πλέον, στα 1,2 δισ. ευρώ.
Οπότε, μαζί με τον επόμενο κύκλο, τον 5ο, που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα ξεπεράσουμε, αθροιστικά, τα 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων εντός του 2020.
Και ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας αναφορικά με το μέτρο των αναστολών για το μήνα Νοέμβριο, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ξεκίνησε το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις υποβάλουν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 15/11 έως και 24/11 και η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους θα πραγματοποιηθεί από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.
Αντίστοιχα, εργοδότες και εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020. Επιδίωξη του Υπουργείου είναι η πληρωμή της αποζημίωσης αυτής στους εργαζόμενους, να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι το Υπουργείο Εργασίας από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 2,1 δις ευρώ υλοποιώντας μέτρα προστασίας (αναστολές, αποζημιώσεις, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δώρο Πάσχα κ.α) στηρίζοντας συνολικά 2.448.517 εργαζόμενους και 192.311 επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι πριν μερικές ημέρες υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει αύριο. Το μέτρο αυτό αφορά 123.000 ανέργους και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 100 εκ ευρώ.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το συντομότερον δυνατό. Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, τρέχουν από τον ΟΑΕΔ 7 ανοικτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.
Ανοιχτή επιστολή
Την ίδια ωρα ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Ρεθύμνης ζητώντας στήριξη.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας για απ’ ευθείας διάλογο μεταξύ μας αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, γι αυτό τον λόγο επιλέγουμε αυτή την μορφή επικοινωνίας.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ!
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Την Πέμπτη 19/11/2020 μας κοινοποιήθηκε η απόφαση από τον ΟΑΕΔ, όπου ουσιαστικά σταματάει η μονομερής αίτηση αναστολής σύμβασης (534€) και κάνουμε αίτηση για Ταμείο Ανεργίας (400€).
Αντιλαμβάνεστε πως εδώ μειώνεται η βοήθεια προς τους εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και το χειρότερο είναι πως με δεδομένο πως το Ταμείο Ανεργίας έχει διάρκεια 3 μήνες και 5 ημέρες, θα υπάρξει ένα δίμηνο (Φεβρουάριος, Μάρτιος) χωρίς καθόλου εισόδημα!!! Η πρόταση μας έχει κατατεθεί και εγγράφως στο Υπουργείο Εργασίας μήνες τώρα:
Α) Να συνεχιστούν οι αναστολές σύμβασης μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 και αργότερα κάναμε αντιπρόταση:
Β) να συνεχιστούν οι αναστολές σύμβασης μέχρι και τον Δεκέμβριο ώστε το Ταμείο Ανεργίας να καλύψει το τρίμηνο Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο.
Παράλληλα κ. Πρωθυπουργέ χάθηκε φέτος το επίδομα αδείας, καθώς κανείς συνάδελφος που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης δεν το έλαβε, τώρα χάνουμε και πάνω από το 50% του «δώρου Χριστουγέννων» καθώς αντί να υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού υπολογίζεται στα 534€.
Οι συνάδελφοι που έχουν ξεκινήσει την διαδικασία αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, λαμβάνουν απαντήσεις από τους κατά τόπους ΟΑΕΔ οι οποίες είναι αντίθετες στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως για παράδειγμα με την μείωση στα 50 ένσημα που χρειάζεται φέτος για να βγει κάποιος στην επιδότηση.
Το ανησυχητικό όμως είναι πως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να απαντούν στους εργαζόμενους, πως όπως ορίζει η τροπολογία του 2013 όπου επανήλθε το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, αν έχουμε περάσει τις 400 ημέρες επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια δεν δικαιούνται επιδότηση για φέτος, υπολογίζοντας στις ημέρες επιδότησης και την παράταση έκτακτου χαρακτήρα που δόθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
ΑΥΤΟ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ.
Οι εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης (επισιτισμός) είναι κυριολεκτικά στο αέρα αφού όλο αυτό το διάστημα της κρίσης δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και όσοι δεν βρήκαν δουλειά φέτος το καλοκαίρι, πήραν έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο το οποίο παρά τις εξαγγελίες από τον ΟΑΕΔ για παράταση 2 μηνών οι συγκεκριμένοι δεν ήταν δικαιούχοι, γιατί το επίδομα αυτό ήταν εκτάκτου χαρακτήρα.
-
16 Ιανουαριου 2021, 07:40Η μεγαλύτερη αδικία σε βάρος των αγροτών: Παραβίασαν το «ακατάσχετο» - Το θέμα στο ΥΠΑΑΤ
-
15 Ιανουαριου 2021, 15:27Θέμα newshub.gr: «Βάφτισαν» επιδότηση την αποζημίωση και τις ενισχύσεις των αγροτών και τους φορολογούν!
-
15 Ιανουαριου 2021, 23:10Θέμα newshub.gr: Λαμβάνουν αποφάσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις και το υπολοιπο της ενίσχυσης!
-
17 Ιανουαριου 2021, 11:44Συνολικά 400 εκ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών - Τι δήλωσε ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης
-
16 Ιανουαριου 2021, 16:19Θέμα newshub.gr: Αναζητούν αγρότες για να τους δώσουν «μαϊμού» δάνεια
-
17 Ιανουαριου 2021, 07:12Ηράκλειο: Ενας καφενές, πραγματικο μουσείο με χιλιάδες ιστορικές φωτογραφίες! (φωτογραφίες)