Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει εμπορική συμφωνία με την Κίνα - «Έρχονται καλά νέα για τον κόσμο» προαναγγέλλει το Πεκίνο
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει επετευχθεί, επί της ουσίας το πλαίσιο για «εμπορική συμφωνία με την Κίνα», χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες, έπειτα από διήμερες συνομιλίες στην Ελβετία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα στη Γενεύη», ήταν ο τίτλος του δελτίου τύπου του Λευκού Οίκου, που περιλάμβανε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και του Εμπορικού Αντιπροσώπου, Τζέιμισον Γκριρ, προς τους δημοσιογράφους.
Κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεών τους, οι οποίες διήρκησαν λίγο παραπάνω από δύο λεπτά, τόσο ο Μπέσεντ όσο και ο Γκριρ υιοθέτησαν έναν αισιόδοξο τόνο για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες τη Δευτέρα. Αν και ο Γκριρ αναφέρθηκε επανειλημμένα σε «συμφωνία» και «deal», κανείς από τους δύο δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι σημειώσαμε σημαντική πρόοδο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες» δήλωσε ο Μπέσεντ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές».
Ο Γκριρ, στις δικές του δηλώσεις, επισήμανε ότι η συμφωνία που φαίνεται να επετεύχθη θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που προκάλεσαν οι ανισορροπίες στο εμπόριο με την Κίνα. Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που πετύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε προς την επίλυση αυτής της κρίσης».
Ακόμη, ο Γκριρ σημείωσε ότι η ταχύτητα με την οποία επετεύχθη η συμφωνία δείχνει ότι οι διαφορές ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλες όσο θεωρούνταν αρχικά, προσθέτοντας ότι «υπήρξε σημαντική προεργασία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
«Σημαντική πρόοδος» επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις που είχαν στη Γενεύη οι ΗΠΑ με την Κίνα, για το ακανθώδες θέμα των δασμών, ανακοίνωσε απόψε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την έναρξη των συνομιλιών το Σάββατο. Ο Χε είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «σοβαρές, εις βάθος και εποικοδομητικές».
Οι δύο χώρες θα δώσουν αργότερα μέσα στη μέρα, στη δημοσιότητα ένα κοινό ανακοινωθέν. Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Λι Τσενγκάνγκ, όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει αυτό, απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση, λέγοντας μόνο ότι θα είναι «καλά νέα για τον κόσμο», ωστόσο «δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τι συμφωνήσαμε επί της ουσίας».
-
14 Ιανουαριου 2026, 14:50Η κίνηση του Τοποτηρητή στη Μητρόπολη Χανίων κ. Αμφιλοχίου που σχολιάζεται έντονα -
14 Ιανουαριου 2026, 09:25Πρόγραμμα επιδότησης αυτοκινήτων: Έως 30.000 ευρώ για να πάρετε καινούργιο -
14 Ιανουαριου 2026, 16:34Θανατηφόρο τροχαίο στη Σητεία: «Το αυτοκίνητο δεν είναι παιχνίδι» – Η “κραυγή αγωνίας» του Γιάννη Λιονάκη μετά τον χαμό του 15χρονου -
14 Ιανουαριου 2026, 09:06Σκηνικό τρόμου στο Ιράν: Σήμερα ο πρώτος απαγχονισμός διαδηλωτή – «Θα αναλάβουμε δράση» απειλεί ο Τραμπ -
14 Ιανουαριου 2026, 12:20Το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού Μ. Ανδρεάκης "καρφώνει" Φασομυτάκη, Ορφανουδάκη -
14 Ιανουαριου 2026, 08:31Θανατηφόρο τροχαίο στο Λασίθι: Ένας νεκρός 15 ετών και ένας τραυματίας
