Οι πυρκαγιές απειλούν τη μεγάλη βιομηχανία των κάμπινγκ
αγαπημένα σου στη Google
Η εντολή εκκένωσης δόθηκε περίπου στις 8.30 το βράδυ, την ώρα που οι οικογένειες κάθονταν για φαγητό. Οι φλόγες πλησίαζαν ένα μεγάλο κάμπινγκ στη νοτιοδυτική Γαλλία και η αστυνομία ενημέρωσε τον υπεύθυνο Hadrien Folliot ότι είχε ελάχιστο χρόνο για να απομακρύνει περίπου 1.200 παραθεριστές. Σε λιγότερο από μισή ώρα, το Domaine de La Rive, κοντά στην πόλη Μπισκαρός, είχε αδειάσει.
«Έπρεπε να φύγουν πάρα πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Folliot στο Reuters. «Πολλοί άφησαν το φαγητό τους πάνω στα τραπέζια. Βρίσκονταν στη μέση του δείπνου».
Η εικόνα αυτή αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα για μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες μορφές διακοπών στη Γαλλία. Το γαλλικό κάμπινγκ, το περίφημο «le camping», γεννήθηκε μέσα από τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1930, που καθιέρωσαν την άδεια μετ’ αποδοχών και έκαναν τις θερινές διακοπές προσιτές στα εργατικά και μεσαία στρώματα.
Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν κίνδυνο που απειλεί όχι μόνο τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά και ολόκληρο το οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε: τις ολοένα συχνότερες πυρκαγιές, την ξηρασία και τις ακραίες θερμοκρασίες.
Τα κάμπινγκ στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης
Στη Γαλλία λειτουργούν περίπου 7.400 κάμπινγκ, πολλά από τα οποία βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση, δίπλα στη θάλασσα και κατά μήκος ποταμών.
Αυτές ακριβώς οι τοποθεσίες, οι οποίες αποτελούν βασικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση παραθεριστών, μετατρέπονται σε πηγή αυξημένου κινδύνου.
«Τα κάμπινγκ βρίσκονται μέσα σε δάση, δίπλα στη θάλασσα και κατά μήκος ποταμών. Γι’ αυτό επηρεαζόμαστε άμεσα από τις πυρκαγιές», δήλωσε ο Nicolas Dayot, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Υπαίθριας Φιλοξενίας της Γαλλίας. Όπως σημείωσε, ο κλάδος πρέπει πλέον να αναζητήσει νέες λύσεις. «Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όχι στον 20ό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το κάμπινγκ του Folliot τελικά δεν υπέστη ζημιές από τις φλόγες. Όταν ο ίδιος και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις, βρήκαν όμως παντού τα ίχνη της βιαστικής φυγής: ένα φουσκωτό φλαμίνγκο που ξεφούσκωνε, ανοιχτά μπουκάλια κρασιού και γεύματα εγκαταλειμμένα στα τραπέζια.
Οι πελάτες αναμένεται να επιστρέψουν, ωστόσο ο Folliot υπολογίζει τις απώλειες σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης.
Η ασφαλιστική κάλυψη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απίθανο να αποζημιώσει πλήρως τις επιστροφές χρημάτων προς τους πελάτες ή τα έσοδα που χάθηκαν κατά την περίοδο απαγόρευσης λειτουργίας.
Εκκενώθηκαν 62 μονάδες
Η περιοχή Νέα Ακουιτανία, όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές στη Τζιρόντι και στη Λαντ, αποτελεί την καρδιά της γαλλικής αγοράς κάμπινγκ. Συνολικά 62 εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν. Ένα κάμπινγκ καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ τρία υπέστησαν μικρότερες ζημιές.
Σε εγκατάσταση κοντά στο Lège-Cap-Ferret, την οποία επισκέφθηκε το Reuters μαζί με πυροσβέστες, οι φλόγες σταμάτησαν μόλις δύο μέτρα μακριά από σκηνές που είχαν εγκαταλειφθεί κατά την εκκένωση.
Οι πυρκαγιές προκάλεσαν επίσης κύμα ακυρώσεων για τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο. Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμη εξέλιξη, καθώς μόνο ο Αύγουστος αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 40% του ετήσιου τζίρου των κάμπινγκ.
Ο κλάδος συνολικά εκτιμάται ότι μπορεί να απορροφήσει μέρος των απωλειών. Ωστόσο, οι μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ευάλωτες, καθώς διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα και μικρότερη δυνατότητα να καλύψουν μεγάλα διαστήματα χωρίς έσοδα.
Από την αναδάσωση έως τη μεταφορά εγκαταστάσεων
Η βιομηχανία εξετάζει πλέον παρεμβάσεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα θεωρούνταν ακραίες. Μεταξύ αυτών είναι η αλλαγή της βλάστησης γύρω από τις μονάδες, ο επανασχεδιασμός της διάταξης των καταλυμάτων, η δημιουργία μεγαλύτερων αντιπυρικών ζωνών και η εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε νερό για τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται ακόμη και το ενδεχόμενο μεταφοράς ολόκληρων κάμπινγκ σε ασφαλέστερες περιοχές.
«Πρέπει να μάθουμε ξανά να ζούμε με το δάσος και με τις κλιματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε πλέον», δήλωσε ο Folliot, χαρακτηρίζοντας τις φετινές πυρκαγιές προειδοποιητικό καμπανάκι για τον κλάδο.
Από τις φθηνές διακοπές στις μονάδες πέντε αστέρων
Η ιδέα των διακοπών μέσα στη φύση εμφανίστηκε αρχικά στη Βρετανία στα τέλη του 19ου αιώνα, όμως γρήγορα πέρασε στη Γαλλία. Εκεί συνδέθηκε στενά με την καθιέρωση της άδειας μετ’ αποδοχών από την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου του Léon Blum το 1936.
Τα κάμπινγκ γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, καθώς η διάδοση των αυτοκινήτων και των τροχόσπιτων έδωσε στις οικογένειες έναν οικονομικό τρόπο να ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα.
Στη δεκαετία του 1980 περίπου τα μισά κάμπινγκ ανήκαν ακόμη σε δήμους. Σήμερα, περισσότερο από το 80% βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, ενώ επενδυτικά κεφάλαια χρηματοδοτούν εταιρείες που ελέγχουν έως και 250 μονάδες.
Το μέσο κόστος διανυκτέρευσης σε κάμπινγκ ανέρχεται στα 22 ευρώ, έναντι περίπου 116 ευρώ για ένα ξενοδοχείο. Ωστόσο, η αγορά έχει αλλάξει σημαντικά. Ορισμένες μονάδες πέντε αστέρων, με πισίνες, κλιματισμό και μεγάλα υδάτινα πάρκα, μπορούν να κοστίζουν έως και 2.000 ευρώ την εβδομάδα.
Ο σκηνοθέτης Fabien Onteniente, δημιουργός της δημοφιλούς κινηματογραφικής τριλογίας «Camping», υποστηρίζει ότι οι μονάδες έχουν σε μεγάλο βαθμό απομακρυνθεί από τον αρχικό οικολογικό τους χαρακτήρα.
Το Flots Bleus, το κάμπινγκ στη νοτιοδυτική Γαλλία όπου γυρίστηκαν οι ταινίες, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από πυρκαγιά το 2022.
Παρά την εμπορευματοποίηση του κλάδου, ο Onteniente θεωρεί ότι τα κάμπινγκ εξακολουθούν να λειτουργούν ως τόποι κοινωνικής συνύπαρξης, όπου οικογένειες από διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας συναντιούνται κάθε καλοκαίρι.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η παράδοση μπορεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο υψηλότερων θερμοκρασιών και συχνότερων ακραίων φαινομένων. Για τη γαλλική βιομηχανία κάμπινγκ, η προσαρμογή δεν αποτελεί πλέον μια μακροπρόθεσμη επιλογή. Είναι προϋπόθεση επιβίωσης.
moneyreview.gr με πληροφορίες Reuters
-
31 Ιουλιου 2026, 10:40Προϊσταμένη ΟΦΥΠΕΚΑ: Δεν κάηκε το Φοινικόδασος Πρέβελη αλλά εκτάσεις περιμετρικά του -
01 Αυγουστου 2026, 09:20Φονική φωτιά στο Ρέθυμνο: Κακουργηματική δίωξη στον υπεύθυνο λειτουργίας δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ που απολογείται σήμερα -
31 Ιουλιου 2026, 23:50Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα σε Πόρτο Γερμενό και Δομβραίνα - Οι φλόγες απειλούν σπίτια -
31 Ιουλιου 2026, 14:11Ρέθυμνο: Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω στάχτη και αποκαϊδια - Ποια η κατάσταση στα μέτωπα- "Ήχησε" ξανά το 112 -
31 Ιουλιου 2026, 10:54Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
31 Ιουλιου 2026, 10:25Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία-Ηχησε το 112
