Οι τρεις «μεγάλοι» της ΕΕ ζητούν λιγότερες ρυθμίσεις στις τράπεζες
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση χρηματοπιστωτικών κανόνων και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού της τομέα, στην τελευταία ένδειξη μίας παγκόσμιας πολιτικής μετατόπισης προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι του ρυθμιστικού πλαισίου.
Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ ζητούν από την ένωση να χαλαρώσει ορισμένους κανόνες που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε οι τράπεζες να έχουν «ίσους όρους ανταγωνισμού» με άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες. Κάλεσαν επίσης την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «απέχει από την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας» στα χρηματοοικονομικά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, στέλνοντας κοινή επιστολή προς τον γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Η ΕΕ βρίσκεται εν μέσω πυρών για την τάση της να ρυθμίζει, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί αυτήν την εβδομάδα ότι η υπερβολική θέσπιση κανόνων κινδυνεύει να καταστήσει την ένωση μη ανταγωνιστική. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσύρει δραματικά τις προτάσεις τους για την εφαρμογή του πιο πρόσφατου πακέτου τραπεζικών μεταρρυθμίσεων μετά την κρίση, γνωστό ως Basel Endgame, ενώ η τελική έκδοση των ίδιων κανόνων της Βρετανίας χαιρετίστηκε ευρέως από τις τράπεζες ως πολύ πιο ευνοϊκή από τις αρχικές προτάσεις .
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα», έγραφαν στην επιστολή.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την αποστολή της επιστολής και είπε ότι εναπόκειται στην επόμενη ομάδα επιτρόπων να εξετάσουν τα ζητήματα.
Πολιτική Μετατόπιση
Ενώ οι πολιτικοί πιέζουν για ανάπτυξη, βασικές παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι η πολιτική μετατόπιση από τη ρύθμιση προς όφελος της ανάπτυξης είναι επικίνδυνη, καθώς απαιτούνται αυστηρά καθεστώτα για να αποφευχθεί η επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Νέοι κίνδυνοι όπως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και μια πιθανή έκρηξη της σκιώδους τραπεζικής πρέπει επίσης να μετριαστούν, είπαν, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξορθολογιστούν και να απλοποιηθούν στη δημοσιονομική ρύθμιση της ΕΕ», δήλωσε ο Nicolas Véron, ειδικός σε θέματα ρύθμισης και ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel. «Αντίθετα, η ΕΕ έχει μάθει ότι το να επιτρέπεται στις τράπεζες να είναι υποκεφαλαιοποιημένες δεν είναι καλή ιδέα. Μια γενική χαλάρωση των τραπεζικών κεφαλαιακών απαιτήσεων θα ήταν επιζήμια για την οικονομία της ΕΕ, όχι ωφέλιμη, ανεξάρτητα από το τι λένε οι τραπεζικοί λομπίστες σχετικά με αυτό».
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές αρχές επιδεικνύουν «μικρό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη» και η αποστροφή τους για τον κίνδυνο από την χρηματοπιστωτική κρίση μειώνει τις χορηγήσεις νέων δανείων, προειδοποίησαν αναλυτές της KBW. «Η αύξηση των δανείων στις τράπεζες θα πρέπει να είναι πιο ευπρόσδεκτη από το να βασίζεται σε μη τράπεζες», σημείωσαν.
Στην επιστολή τους, οι τρεις χώρες υπογραμμίζουν έξι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί προσοχή στον επόμενο κύκλο της Κομισιόν ο οποίος ξεκινά τον Νοέμβριο. Αυτά περιλαμβάνουν την τροποποίηση της προτεινόμενης υιοθέτησης των κεφαλαιακών μεταρρυθμίσεων που επηρεάζουν τα χαρτοφυλάκια συναλλαγών των τραπεζών, έτσι ώστε οι τράπεζες της ΕΕ να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να «αποκλίνουν σημαντικά» από την παγκόσμια συμφωνία.
Η ομάδα θέλει επίσης η ΕΕ να εργαστεί σκληρότερα για τον εξορθολογισμό των κανονισμών, «με απώτερο στόχο να ελαφρύνει το διοικητικό φόρτο για τον τραπεζικό κλάδο και να προσθέσει ευελιξία στη θέσπιση κανόνων μας».
Επίσης, η «πράσινη αναλογία ενεργητικού» που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του πόσο βιώσιμα είναι τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί. Η Επιτροπή θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο «συνεκτική και ρεαλιστική» προσέγγιση για τους κινδύνους για το κλίμα και τη μετάβαση.
Η επιστολή έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δημοσίευσε την έκθεση σχετικά με τρόπους για να τονωθεί η ανάπτυξη της ΕΕ. Η Επιτροπή πρόκειται ήδη να επανεξετάσει το τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του 2028.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία θέλουν τώρα μια ενδιάμεση έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού κλάδου «να οριστικοποιηθεί πολύ πριν» από αυτή την προθεσμία.
Bloomberg
-
02 Νοεμβριου 2024, 13:49Θλίψη στο Ηράκλειο: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης
-
01 Νοεμβριου 2024, 12:35Νίκος Κατσαράκης: Καταδικάζουμε απερίφραστα το επεισόδιο που σημειώθηκε στο ΕΛΜΕΠΑ-Θα πάρουμε μέτρα
-
01 Νοεμβριου 2024, 20:39Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Κρήτη
-
01 Νοεμβριου 2024, 10:28Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής!
-
01 Νοεμβριου 2024, 10:14Ηράκλειο: Ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ενός ηλικιωμένου στο Γιόφυρο (Φωτο)
-
01 Νοεμβριου 2024, 20:01Τραγωδία στο Ηράκλειο: 32χρονος αυτοπυροβολήθηκε με όπλο