«Παράθυρο» Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών τη νέα 4ετία-Τι είπε για τους μισθούς

Η είδηση για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους το 2024 ξεχώρισε στην πρώτη θεματική συνέντευξη τύπου με ατζέντα τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης που παραχώρησε την Δευτέρα (23/1) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση μείωσης των εργοδτικών εισφορών στην επόμενη τετραετία ενώ τόνισε ότι αν οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε θα είναι θέμα χρόνου η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Όπως σημείωσε η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της είχε πάρει με τη λυσσαλέα φορολόγηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πλέον στα 39 δισ. ευρώ και δεν είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής φορολόγησης.
Επενδύσεις και βαθμίδα
Επενδυτική βαθμίδα, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών, έδειξε ο πρωθυπουργός, στη θεματική συνέντευξη που παραχώρησε για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
"Κύπρος και Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο, δεν κινδύνευσαν να βγουν από την ευρωζώνη. Έχουμε πετύχει έντεκα αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Το μόνο κομμάτι στο παζλ για να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023…Βεβαίως οι αγορές αναμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές…Αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά είμαι σίγουρος ότι θα πάμε σε λίγους μήνες σε επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν να πουν το ίδιο και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εάν έχουμε πολιτική αστάθεια ή έρθει άλλη κυβέρνηση και εφαρμόσει ένα δικό της πρόγραμμα δε θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκης, που επισήμανε ότι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο "μεγάλο", όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα που είδε στο Νταβός. "Η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει, οι επενδύσεις, είναι αυτή που δημιουργεί τον πρόσθετο χώρο, για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας…", ανέφερε. Παράλληλα, χαρακτήρισε πιθανό την επόμενη τετραετία, εφόσον η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διακυβέρνηση, να έρθει στο προσκήνιο μείωση έμμεσων φόρων, η οποία, όπως είπε, θα είναι μόνιμη και δε θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. "Η αύξηση στον κατώτατο που έχουμε νομοθετήσει είναι σημαντική αύξηση. Έχουμε φτάσει στα 713 ευρώ και αναμένεται μία ακόμα. Θα είναι μία σημαντική αύξηση που δε θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα…", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όσον αφορά στην ακρίβεια, εκτίμησε πως θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. "Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει…Δεν έχουμε πρόθεση να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει…", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ακρίβεια:
-Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο…όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι προϋπολογισμοί, για να στηρίξουν κυρίως τους πιο ευάλωτους…σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτής της κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με σειρά μέτρων…που μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μία σειρά από…βόμβες, με κυριότερη στους λογαριασμούς ρεύματος. Κύριο μέλημα σήμερα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ…εφαρμόσαμε το καλάθι του νοικοκυριού, που λοιδορήθηκε από πολλούς…Από το Φεβρουάριο το μάρκετ πας. 600 εκατομμύρια το πόσο το οποίο θα προέλθει από την έκτακτη φορολόγηση των δύο διυλιστηρίων.
Έχουμε εργαλεία, με τα οποία μπορούμε να ελέγχουμε πιο αποτελεσματικά την αγορά…υπάρχει διάταξη για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας…τα πρόσφατα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά…
Αισχροκέρδεια:
-Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι πάντα στην αγορά θα υπάρχουν επιχειρηματίες που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν και να βγάλουν λεφτά…Ήταν σημαντικό το καλάθι του νοικοκυριού. Και οι καταναλωτές είναι και οι ίδιοι πιο ευαισθητοποιημένοι…Έχουμε μηχανισμούς, εξαντλούμε τις δυνατότητες, για να εντοπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκτιμώ ότι θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει…Δεν έχουμε πρόθεση να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει…
Φόροι:
-Η κυβέρνηση ήταν συνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις όσον αφορά στη μείωση των φόρων. Κάποιους τους μειώσαμε περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευθεί, όπως ο ΕΝΦΙΑ…Μειώσαμε συνολικά τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα…Είχαμε σημαντική μείωση και στις εισφορές…Που καθιστά την εργασία στη χώρα μας πιο ανταγωνιστική. Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους…Μειώσεις φόρων που αφορούν στους αγρότες μας…
Όταν έλεγαν προεκλογική ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την κοινωνία και τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε αυτά που τους πήρε ο κ. Τσίπρας έγινε…Η αποκλιμάκωση των φόρων στην επόμενη τετραετία θα μπορούσε να συζητηθεί, με βάση τις δυνατότητες…Όλες οι μειώσεις φόρων που νομοθετήσαμε, σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε σίγουροι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Προσωρινή μείωση φόρων, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια δε με βρίσκει σύμφωνο. Αν πρόκειται να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων, κάτι που θεωρώ πιθανό να γίνει την επόμενη τετραετία, θα είναι μόνιμη και δε θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Για κατώτατο μισθό και αυξήσεις στους μισθούς:
-1η Απριλίου είναι απόλυτα εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Θέλουμε οι δουλειές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να εργάζονται σταθερά…Η αύξηση στον κατώτατο που έχουμε νομοθετήσει είναι σημαντική αύξηση. Έχουμε φτάσει στα 713 ευρώ και αναμένεται μία ακόμα. Θα είναι μία σημαντική αύξηση που δε θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα…
Ανεργία νέων και γυναικών:
-Μείωση της ανεργίας των γυναικών στη χώρα μας ήταν μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως και στους νέους. Η μείωση της ανεργίας και στις δύο αυτές ομάδες ήταν σημαντική και όχι ευκαταφρόνητη. Είναι δουλειές πιο διατηρήσιμες και πιο εναρμονισμένες με το μοντέλο της ανταγωνιστικότητας…Υπάρχει ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και για αυτό έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες, με χώρες, όπως η Αίγυπτος…Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η κατάρτιση, αλλά και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.
Δημοσιονομικός χώρος και επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους:
-Βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου και δεν είμαστε σε θέση να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα, πριν το Φεβρουάριο. Άρα, είναι μία συζήτηση πρόωρη…Ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα έπεσαν στην αγορά αυτόν το μήνα για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας…Έχουμε την πρώτη μεγάλη αύξηση των συντάξεων, εδώ και χρόνια. Υπάρχει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Να αναλογιστούμε πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση. Έξι μήνες θα κρατήσει το μάρκετ πας. Προτιμούμε να κρατάμε εφεδρείες και να τις δαπανούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι δε θα χρειαστούμε άλλα χρήματα στο μέλλον…
Ανταγωνιστικότητα:
-Υπάρχει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας…Ουσιαστικά χάσαμε μία δεκαετία. Περάσαμε από μία κρίση που ήτα πρωτοφανής. Η ανάπτυξη της Ελλάδας στη διακυβέρνηση Τσίπρα ήταν το ένα τέταρτο της μέσης ανάπτυξης στην Ευρώπη…
-
07 Φεβρουαριου 2023, 19:03Κρήτη: Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά - Τι γίνεται στο Ηράκλειο
-
07 Φεβρουαριου 2023, 07:10Μεσαρά: Ράβδισμα σε λίγα δευτερόλεπτα, με το πάτημα ενός κουμπιού (φωτο+βίντεο)
-
06 Φεβρουαριου 2023, 16:24Κρήτη: Κλειστά σχολεία και την Τρίτη σε αρκετούς δήμους λόγω της κακοκαιρίας
-
06 Φεβρουαριου 2023, 16:09Ρόδος: Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι ενώνουν δυνάμεις για την κάλυψη των θέσεων εργασίας
-
06 Φεβρουαριου 2023, 21:05Δήμος Ηρακλείου: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν την Τρίτη κλειστά τα σχολεία- Τι θα γίνει στην υπόλοιπη Κρήτη
-
07 Φεβρουαριου 2023, 07:06Ηράκλειο: "Κόλλησαν" οι διαπραγματεύσεις ξενοδόχων και εργαζομένων- Ποια είναι τα σημεία τριβής