«Σήμα» επανεκκίνησης για τον τουρισμό το 2021

Καλύτερες προοπτικές διαφαίνονται για τη φετινή τουριστική σεζόν, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και προωθητικές ενέργειες που έχουν αναπτυχθεί εν μέσω πανδημίας του κορωνοΐού και οι οποίες αναμένεται να δώσουν το “σήμα” της επανεκκίνησης για τον τουρισμό του 2021.
Με τον τουρισμό να αποτελεί τον κλάδο εκείνο που έχει πληγεί περισσότερο και στην Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοΐού, βλέποντας πτώση σε ποσοστό 80%, πλέον “φως στο τούνελ” δίνουν τα “όπλα που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας με κυρίαρχο τον εμβολιασμό που θα δώσει -ιδιαίτερα με τα την θετική ανταπόκριση της ΕΕ στην πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για πιστοποιητικά εμβολιασμών, νέες καλύτερες προοπτικές στον τουρισμό για το 2021.
Αναμφίβολα, πάντως όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία και τις ενέργειες που έχουν γίνει, η χρονιά του 2021 δεν θα μπορέσει να φτάσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2019, ωστόσο σημαντικό θα είναι -εκτός απρόοπτων εξελίξεων- υπάρχει αισιοδοξία πως θα δώσει το “σήμα” της επανεκκίνησης.
Όπως εξήγησε ο κος Φραγκάκης η συγκρατημένη αισιοδοξία απορρέει τη φετινή χρονιά, αφενός από την εξέλιξη των εμβολιασμών, αφετέρου δε και από τα μηνύματα που σταδιακά, παρά τον χαμηλό ρυθμό των κρατήσεων, φτάνουν προς την Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές και κυρίως από τους παράγοντες και τις επιχειρήσεις που είναι καθοριστικοί για τον τουρισμό. Η Ελλάδα όπως εξήγησε ο κος Φραγκάκης θα πρέπει να στοχεύσει, τόσο στην προβολή που αλλάζει πλέον μέσα από την νέα καμπάνια του ΕΟΤ και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα αλλά και ένα νέο τουριστικό ρεύμα που είναι πλέον ορατό, όσο και στις διμερείς συμφωνίες και έναν “οδικό χάρτη” ταξιδίων που θα είναι καθοριστικός για να αποφευχθούν τυχόν παράγοντες που θα βάλουν φρένο στην τουριστική κίνηση τη νέα σεζόν.
Ο κος Φραγκάκης τόνισε πως περίοδος “σταθμός’ για το άνοιγμα του τουρισμού θα αποτελέσει το Πάσχα, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των εμβολιασμών ενώ επεσήμανε πως και φέτος η τουριστική περίοδος θα περιλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό, κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
“Η φετινή σεζόν θα είναι διαφορετική σε σχέση με πέρυσι γιατί έχουμε περισσότερα όπλα”
Αναλυτικά, μιλώντας για τη νέα τουριστική σεζόν και την εικόνα που διαμορφώνεται ο κος Φραγκάκης υπογράμμισε: “Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί περισσότερο από όλους παγκοσμίως όχι μόνο στην Ελλάδα. Ειδικά στη χώρα μας είχαμε μια πτώση της τάξης του 80%. Καταφέραμε και περισώσαμε ένα 20% των εσόδων που είχαμε το 2019. Η φετινή σεζόν θα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό γιατί έχουμε περισσότερα όπλα πλέον στη διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες προοπτικές. Τα όπλα αυτά είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Οι εμβολιασμοί οι οποίοι γίνονται και επιταχύνονται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- και μάλιστα χθες είχαμε μια εξέλιξη όπου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ουσιαστικά ενέκρινε την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργό για πιστοποιητικά εμβολιασμού και αυτό είναι πολύ σημαντικό-θα αλλάξει πολλά πράγματα στην πορεία. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό μας όπλο. Το δεύτερό μας όπλο φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι ότι έχουμε πολύ πιο ακριβή και πολύ πιο φθηνά rapid test τα οποία μπορούν να γίνονται πριν την αναχώρηση κάποιου για έναν τουριστικό προορισμό κάτι το οποίο πέρυσι δεν μπορούσαμε να κάνουμε και το τρίτο όπλο είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόσαμε πέρυσι όταν ανοίξαμε με ασφάλεια στις αρχές Ιουλίου που φυσικά και φέτος μπορούμε να αξιοποιήσουμε όπως και την καλή φήμη της χώρας, που καταφέραμε πέρυσι και την διατηρήσαμε με πάρα πολύ κόπο και την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων στον τουρισμό. Φέτος λοιπόν έχουμε πολύ καλύτερες προοπτικές”.
Χαμηλά οι κρατήσεις, ψηλά η ζήτηση
Όπως εξήγησε ο κος Φραγκάκης, οι κρατήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για την ώρα, ωστόσο ταυτόχρονα η ζήτηση για την Ελλάδα είναι υψηλή κάτι που δύναται να αποτυπωθεί και σε επίπεδο κίνησης του τουρισμού μόλις δοθεί το ανάλογο “σήμα” από τις αγορές. “Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια άχαρη φάση, στο βαθύ σκοτάδι, λίγο πριν ξημερώσει. Για να είμαστε ρεαλιστές και επειδή παρακολουθούμε τα δεδομένα της αγοράς, καθημερινά, οι κρατήσεις είναι χαμηλά. Όμως αυτό το οποίο είναι ψηλά και είναι πολύ σημαντικό είναι η ζήτηση για τη χώρα μας. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους προορισμούς που θα είναι οι πρώτοι που θα επιλεγούν από ταξιδιώτες όταν αισθανθούν ασφάλεια και ότι ο τρόπος για να ταξιδέψουν θα είναι φέτος λιγότερο περίπλοκος σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι η ζημιά ήταν μεγάλη λόγω του ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις ταξιδίων και όπως θυμάστε χώρες άνοιγαν και έκλειναν, καραντίνες έμπαιναν, ταξιδιώτες έφευγαν και αυτό μας δημιούργησε μεγάλα ζητήματα. Αυτό φέτος προσπαθούμε να αποφύγουμε. Γι’ αυτό έγινε πολύ νωρίς η πρόταση του πρωθυπουργού προς την ΕΕ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να τεθεί το θέμα συνολικά σχετικά με το πως θα ταξιδεύουν τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτή τη στιγμή όλοι περιμένουν τις κρατήσεις που δεν έρχονται αλλά όσο περνάει ο καιρός θα ξεκινήσουν να μπαίνουν. Σίγουρα θα είναι μια χρονιά που θα έχουμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αυτό νομίζω το καταλαβαίνει η αγορά και προετοιμάζεται γι αυτό. Από την άλλη εμείς προετοιμαζόμαστε προκειμένου μετά το Πάσχα και αν τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν -που το πιστεύουμε -σταδιακά να ξεκινήσει να ανοίγει και η τουριστική σεζόν” επεσήμανε ο κος Φραγκάκης.
Στρατηγική για την προβολή της χώρας με τριετές πλάνο μέσα από την καμπάνια του ΕΟΤ- Η Κρήτη διαθέτει τις προδιαγραφές
Η νέα καμπάνια που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον ΕΟΤ και να προσεγγίσει ένα νέο τουριστικό ρεύμα αλλά και να δώσει έμφαση και σε νέες δραστηριότητες στον κλάδο του τουρισμού για την Ελλάδα, όπως είναι ο τουρισμός εμπειρίας, αφορά την χάραξη μιας διαφορετικής και νέας στρατηγικής για την προβολή της χώρας με τριετές πλάνο.
Όπως εξήγησε ο κος Φραγκάκης, η νέα καμπάνια, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, θα προσεγγίζει σκέλη όπως είναι ο τουρισμός εμπειρίας, με την Κρήτη μάλιστα να έχει σημαντικό ρόλο, αφού προσφέρεται για πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες που επιθυμούν να συνδυάσουν τον ήλιο και τη θάλασσα με νέες εμπειρίες και δραστηριότητες. Επιπλέον, κατά 80% βασίζεται στις νέες τεχνολογίες αφού οι τάσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως και ο τουρισμός ιδιαίτερα μετά την πανδημία κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.
Μιλώντας για την καμπάνια του ΕΟΤ ο κος Φραγκάκης υπογράμμισε: “Εμείς φέτος προετοιμάζουμε μια διαφορετική καμπάνια. Δεν είναι απλά μια καμπάνια όπως τα προηγούμενα χρόνια για δύο ή τρεις μήνες. Είναι μια στρατηγική για προβολή της χώρας η οποία πατάει πάνω σε ένα τριετές πλάνο για το που θέλουμε να πάμε την επόμενη ημέρα του τουρισμού. Ο βασικός άξονας που αφορά πολύ και το Κρητικό τουριστικό προϊόν πλέον σταδιακά ο πυρήνας μας που είναι ο ήλιος και η θάλασσα, θα πρέπει να εμπλουτιστεί. Πρέπει να προσθέσουμε κι άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στην Ελλάδα και το έχουμε σε πληθώρα στην Κρήτη ώστε να πάμε σε έναν τουρισμό εμπειρίας. Αλλάζουν οι συνθήκες, θα αλλάξουν οι συνήθειες των ταξιδιωτών αλλά και ο τρόπος που θα θέλει να περάσει κάποιος στο ταξίδι του και θα αλλάξει πολύ περισσότερο το τουριστικό ρεύμα τα επόμενα χρόνια, άρα σε αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε. Η καμπάνια μας θα είναι έτοιμη τέλος Μαρτίου να μπούμε στις Ευρωπαϊκές αγορές κατά κύριο λόγο όταν οι συνθήκες κρίνουμε ότι είναι οι καταλληλότερες. Μια καμπάνια που θα κρατήσει περίπου 6 έως 8 μήνες και όχι λιγότερο, θα είναι ψηφιακή σε ποσοστό 80% περίπου γιατί οι περισσότερες κρατήσεις πλέον γίνονται ακόμα και από το κινητό. Αυτό αρχίζει και κερδίζει έδαφος στους ταξιδιώτες και επίσης μια καινοτομία είναι ότι πλέον θα έχουμε μια ευελιξία και προσαρμογή των δεδομένων, μια ευελιξία μεταξύ των χωρών και κοινών στα οποία θέλαμε να στοχεύσουμε -και αυτό σημαίνει ακόμη πιο στοχευμένα- έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τις αγορές και το κοινό που θέλουμε. Μιλάμε επομένως για μια καμπάνια πιο δομημένη και πιο στοχευμένη θα έλεγα με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή”.
Αισιοδοξία για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Όπως ανέφερε ο κος Φραγκάκης το 2021 υπάρχει αισιοδοξία για την επανεκκίνηση του τουρισμού, κάτι που διαφαίνεται όπως τόνισε από την αξιοποίηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από τις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικό παράδειγμα των τάσεων αλλά και του αναγκαίου σήματος που θα πρέπει να δοθεί από τις αγορές για την επανεκκίνηση είναι ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Βρετανική κυβέρνηση ενός “οδικού χάρτη” ανοίγματος των ταξιδίων, η ζήτηση κρατήσεων προς την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1000%. “Άρα μόλις δοθεί το σήμα ότι ανοίγουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ξεφεύγουμε από τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας σίγουρα αυτό θα μεταφραστεί σε κρατήσεις. Προφανώς δεν τρέφουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε εύκολα στα ρεκόρ νούμερα του 2019, αλλά θεωρώ ότι θα πάμε καλύτερα από πέρυσι. Μπορούμε ενδεχομένως να επιμηκύνουμε τη σεζόν έως τις 15 Νοεμβρίου, και πέρυσι έγινε αυτό σε ορισμένες περιοχές και αυτό μας δίνει ένα στίγμα για το πως θα κινηθούμε. Το 2021 θα είναι το έτος επανεκκίνησης του τουρισμού”.
Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται όπως επεσήμανε ο ΓΓ του ΕΟΤ, η ολοκλήρωση των εμβολιασμών, οι διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής ταξιδιωτών και τα δεδομένα της πανδημίας θα οδηγήσουν στην έναρξη του τουρισμού από τα τέλη Μαΐου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η έλευση των πρώτων επισκεπτών. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κος Φραγκάκης οι προβλέψεις δεν μπορούν να είναι ασφαλείς αφού πολλοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που ενδέχεται να μεσολαβήσουν για τον χρόνο ανοίγματος του τουρισμού.
Ενδιαφέρον και προωθητικές ενέργειες για την αγορά της Γερμανίας
Σε ό,τι αφορά μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, τη Γερμανική αγορά, τα μηνύματα είναι θετικά, ιδιαίτερα μετά την θετική στάση της καγκελαρίου Μέργκελ που αποτυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το πιστοποιητικό εμβολιασμών. Εν όψει και τις μεγάλης έκθεσης του Βερολίνου στην οποία θα συμμετέχει η Ελλάδα με μια δυναμική προβολή ο κος Φραγκάκης υπογράμμισε πως το υφιστάμενο ενδιαφέρον απο την Γερμανική αγορά, αναμένεται να ενισχυθεί. Ο ίδιος ανέφερε:“σε λίγες ημέρες έχουμε την μεγάλη έκθεση στο Βερολίνο και θα γίνει φέτος virtual όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται με ό,τι όπλα έχει στη διάθεσή της. Συνολικά, 250 επιχειρήσεις που συμμετέχουν, με ειδικό αφιέρωμα στα boutique ξενοδοχεία της χώρας μας, με start up καινοτόμες επιχειρήσεις τουρισμού τις οποίες αναδεικνύουμε, θα είμαστε όλοι εκεί επί τρεις ημέρες σε συζητήσεις με όλους όσοι ενδιαφέρονται. Φυσικά ένα ακόμη μεγάλο όπλο μας είναι ότι έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις συζητήσεις μας με μεγάλες αεροπορικές εταιρίες και tour operators φέτος προκειμένου να κάνουμε μια προώθηση της χώρας στις ίδιες τις εταιρίες και τους tour operators. Βλέπουμε ενδιαφέρον από την Γερμανική αγορά”.
Το βλέμμα στραμμένο και στην Ρωσία
Παραμένει ζητούμενο για την Ελλάδα ο τουρισμός από την Ρωσική αγορά, όπως τόνισε ο κος Φραγκάκης τονίζοντας: “Είναι μια αγορά την οποία κοιτάμε. Έχουμε σαν ΕΟΤ και γραφείο στη Ρωσία που δουλεύει πολύ εντατικά. Τέλος Μαρτίου ενδεχομένως να είμαι και εγώ εκεί για να κάνουμε επαφές με τοπικούς παράγοντες. Η Ρωσική αγορά μπορεί υπό προϋποθέσεις και με κριτήριο τον εμβολιασμό τους και εκεί με το εμβόλιο Sputnik θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα φέτος από την Ρωσική αγορά”.
Στόχος η επανεκκίνηση για την αύξηση των εσόδων στις επιχειρήσεις
Τέλος, όπως εξήγησε ο κος Φραγκάκης, στόχος φέτος είναι η επανεκκίνηση της αγοράς, μέσα απο την αύξηση των εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις που σήμερα έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και τις στοχεύσεις ο κος Φραγκάκης τόνισε:”Απο πέρυσι τον Μάρτιο, η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ. 23,9 δις έχουν δαπανηθεί το 2020 για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ένα μεγάλο μέρος δικαιωματικά έχει πάει στον τουρισμό,. Υπάρχουν ακόμη 7 δις που έχουν δεσμευτεί για το πρώτο τετράμηνο του 2021 και αφορά ασφαλιστικές εισφορές, εργαζόμενους, στήριξη επιχειρήσεων, ρευστότητα, ακόμη και η συζήτηση για κάλυψη των παγίων έχει ανοίξει. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει τις επιχειρήσεις. Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι κανείς δεν θέλει να ζει επιδοματικά κυρίως οι επιχειρήσεις τουρισμού, που συνεισφέρουν 25% στο ΑΕΠ μας. Όλοι θέλουν να δουλέψουν, να ανοίξει η σεζόν. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος μας στον ΕΟΤ. Πέρα από την στήριξη να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη σεζόν και να έχουμε περισσότερα έσοδα, να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και να μπορέσει να κινηθεί η αγορά”.
-
10 Απριλιου 2021, 21:06Σταθερή ενίσχυση 1.250 ευρώ για αγρότες προβλέπει το σχέδιο της νέας ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι
-
09 Απριλιου 2021, 18:53ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 6,5 εκατ. ευρώ στους αγρότες, ο πίνακας των δικαιούχων και τα προγράμματα των 400 εκ. ευρώ
-
10 Απριλιου 2021, 07:28Δήμος Μ. Πεδιάδας: Σοκ για κτηνοτρόφο- Αγνωστοι μπήκαν και του πήραν από πρόβατα μέχρι κουνέλια
-
09 Απριλιου 2021, 13:00Τέσσερα νέα προγράμματα και 400 εκ. ευρώ για αγρότες και κτηνοτρόφους - Ποιοι εντάσσονται, ποιοι αποκλειονται
-
10 Απριλιου 2021, 07:20Κορωνοϊός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκπαιδεύει και φέτος εργαζόμενους και εργοδότες στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα
-
10 Απριλιου 2021, 16:02Πάνω από 400 εκατ ευρώ το νέο Μέτρο για τις Βιολογικές Καλλιέργειες