Στάση αναμονής στις κεντρικές τράπεζες για τα επιτόκια, ποιο μήνυμα θα στείλουν αυτήν την εβδομάδα
αγαπημένα σου στη Google
Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ετοιμάζονται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι κίνδυνοι από τις ενεργειακές τιμές επαναφέρουν τους φόβους για νέα πληθωριστική πίεση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες της G7 αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια μέσα στην εβδομάδα, παρακολουθώντας με αυξανόμενη ανησυχία το ενδεχόμενο οι υψηλότερες τιμές ενέργειας να τροφοδοτήσουν εκ νέου τον πληθωρισμό.
Οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν μέσα σε τρεις ημέρες από τις κεντρικές τράπεζες σε Ουάσιγκτον, Οτάβα, Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Τόκιο εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε διατήρηση του κόστους δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα σε όλες τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Παρ’ όλα αυτά, οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις συνέπειες του πολέμου με το Ιράν και στις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας.
Η συνολική στάση των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι νομισματικές αρχές παραμένουν έτοιμες να παρέμβουν εφόσον χρειαστεί. Πρόκειται για μια προσέγγιση αρκετά διαφορετική από εκείνη που κυριαρχούσε στην αρχή της ενεργειακής κρίσης του 2022, όταν πολλοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν προσωρινή.
-
18 Ιουνιου 2026, 13:13Τουρισμός για όλους 2026-2027: Ανοίγουν οι αιτήσεις για νέους δικαιούχους – Τα κριτήρια -
17 Ιουνιου 2026, 15:52Γαμήλιες βουτιές στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου! -
17 Ιουνιου 2026, 07:05Ο μοναδικός Έλληνας επιβάτης του MV Hondius με τα κρούσματα χανταϊού μιλά αποκλειστικά στο Newshub.gr για την περιπέτεια σε ένα ταξίδι ζωής -
17 Ιουνιου 2026, 22:30Ηράκλειο: Ξεσηκωμός και βροντερό «όχι» για τη δομή μεταναστών στο εργοστάσιο Σκουλούδη (Φωτο) -
17 Ιουνιου 2026, 08:00Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία τις ημέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά -
17 Ιουνιου 2026, 07:15Λάζαρος Καμπουρίδης: Ο Ερντογάν ονειρεύεται να στήσει σουνιτικό τόξο εναντίον του Ισραήλ! (podcast)
