Tι αγόρασαν οι Ελληνες μέσω του Διαδικτύου στη διάρκεια του 2024
αγαπημένα σου στη Google
Σε 18,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα το 2024, αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2023, με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να αποδίδεται στο γεγονός ότι έχει εν μέρει ανακοπεί η «μόδα» των κινεζικών marketplaces, όπως το Shein και το Temu.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να επαναπαυθούν, δεδομένου ότι μπορεί ακόμη να μην έχει έρθει στην Ελλάδα η Amazon, αλλά μικρότερα και επιτυχημένα ευρωπαϊκά marketplaces ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά –όπως το τουρκικό Trendyol, που έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας– ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στο προσεχές μέλλον.
Πίσω από αυτή την κινητικότητα βρίσκεται η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των λεγόμενων ώριμων χρηστών, οι οποίοι πραγματοποιούν συχνά αγορές από το Ιντερνετ αναζητώντας ταχύτητα και ποιότητα και όχι τόσο τις καλύτερες τιμές, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές και παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους από θυρίδες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Greca) και το εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (Eltrun) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε χθες, το 65,6% χρησιμοποιεί το Ιντερνετ για τουλάχιστον 2-3 ώρες, πέραν της χρήσης που γίνεται κατά την εργασία ή παράλληλα με αυτή. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 45%.
Το 74% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί συχνά το Διαδίκτυο για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, σκοπός που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά τη χρήση του Διαδικτύου για τη λήψη και αποστολή email. Πάνω από 25 ηλεκτρονικές αγορές τον χρόνο διενεργεί το 61% των ώριμων χρηστών και το 48% του γενικού πληθυσμού, με τους πρώτους να δαπανούν 80% περισσότερα χρήματα από τον γενικό πληθυσμό.
Το 78% αγοράζει μέσω Διαδικτύου υπηρεσίες διαμονής σε καταλύματα, το 76,1% παραγγέλνει φαγητό, με τις πλατφόρμες (efood, wolt, box) να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, το 73,6% αγοράζει ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το 71,7% αγοράζει είδη ένδυσης και υπόδησης, το 66,7% εισιτήρια για εκδηλώσεις. Το 35,6% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για αγορά ειδών σούπερ μάρκετ, ποσοστό που για πρώτη φορά εμφανίζεται σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο.
Κυρίαρχο μέσο πληρωμών είναι η χρεωστική κάρτα, με την αντικαταβολή όμως να επιλέγεται ακόμη από ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών και συγκεκριμένα από το 22%.
-
20 Ιουνιου 2026, 12:39Αισθητός μέχρι το Ηράκλειο ο διπλός ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανατολικά της Γαύδου -
20 Ιουνιου 2026, 12:35Πένθος στην Ιερά Μονή Επανωσήφη για την εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Σέργιου Τσουκαλά -
20 Ιουνιου 2026, 07:00Γ. Ανδρουλάκης στο newshub.gr: «Τα λαγόψαρα μας έχουν αποτελειώσει» - 198 καταγεγραμμένα περιστατικά σε λουόμενους -
20 Ιουνιου 2026, 19:48Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων στον ΒΟΑΚ – Μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία -
20 Ιουνιου 2026, 17:1252ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στο Ηράκλειο: Σήμερα κορυφώνεται η δράση με την Πολιτική ομιλία από την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ ΚΕ του ΚΚΕ -
21 Ιουνιου 2026, 09:20Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
