Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις τους στην Αθήνα
"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πέρα από τους θεσμούς (σ.σ. εκπροσώπους, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) που, όπως έγραψε το Capital.gr, θα βρίσκονταν στην Ελλάδα μεταξύ 8 με 11 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, το "παρών" στη χώρα μας έδωσε και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), κλιμάκιο του οποίου είχε επαφές, τόσο με τον διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, όσο και με τη διοικητική ομάδα των τραπεζών.
"Το κλίμα και στις δύο περιπτώσεις ήταν πολύ καλό. Τόσο οι θεσμοί, όσο και οι άνθρωποι του SRB, ήταν ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι", σχολιάζει στο Capital.gr πηγή με συμμετοχή στις επίμαχες συναντήσεις, σημειώνοντας πως αυτήν τη φορά τα εύσημα ήταν σαφώς περισσότερα από τα "καμπανάκια". "Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, άλλωστε, οι εγχώριες τράπεζες έχουν κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, έδωσαν μέρισμα στους μετόχους τους, ενώ τα κέρδη τους παρουσιάζουν μία αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Παράλληλα, βρίσκονται μπροστά ως προς τους στόχους για τα MREL, ενώ με την ενεργοποίηση και του ‘Ηρακλή 3’ ο δείκτης NPE θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο κάτω από το 3%, συγκλίνοντας έτσι, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο", προσθέτει. Ακόμη και ο αναβαλλόμενος φόρος που από καιρού εις καιρόν επανέρχεται στο προσκήνιο και δη, εν όψει της συζήτησης με τον SSM για υψηλότερα payout ratios, φαίνεται να έχει βρεθεί λύση για ακόμη γρηγορότερη -πριν από το 2040 που προβλέπει ο Νόμος- απόσβεσή του.
Όσον αφορά στα "καμπανάκια", αυτά συνδέονται με τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις που αυτοί μπορεί να έχουν, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και εν γένει, στην οικονομία. "Οι Ευρωπαίοι θέλουν να είναι βέβαιοι πως τα όποια αναχώματα έχουν ‘σκάψει’ οι τράπεζες για να περιορίσουν τη ζημιά θα λειτουργήσουν. Γι’ αυτό εξετάζουν ενδελεχώς τα business και capital plans", τονίζει η παραπάνω πηγή.
Για παράδειγμα, η πιστωτική επέκταση παραμένει το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες, αφού παρά το γεγονός ότι διατήρησαν στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα τις εκτιμήσεις τους για την επόμενη τριετία, εντούτοις η επίτευξη των επίμαχων στόχων και δη, σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πρόκληση. Έστω κι αν υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο, άλλωστε, η Κομισιόν απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του σχεδίου και την απορρόφηση των κονδυλίων, ύψους 18,7 δισ. ευρώ, σε επιχορηγήσεις και δάνεια που είναι ακόμα διαθέσιμα για τη χώρα.
Οι servicers
"Θεραπευμένα" δάνεια, επίσπευση νομικών διαδικασιών, εξωδικαστικός μηχανισμός και πορεία τιτλοποιήσεων. Αυτά ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη οι θεσμοί με εκπροσώπους των servicers.
Κι ενώ το ζήτημα της επιστροφής των θεραπευμένων δανείων στις τράπεζες είναι περισσότερο θέμα του SSM, μιας και προς ώρας δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούσαν να κινηθούν, ένα πιο γρήγορο σύστημα δικαιοσύνης είναι καθαρά στα χέρια της κυβέρνησης. Οι servicers, άλλωστε, με επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό έχουν αναφέρει αναλυτικά τα προβλήματα που εντοπίζονται στη δικαιοσύνη και αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια περαιτέρω και ταχύτερης αποκλιμάκωσης του ιδιωτικού χρέους, με τους θεσμούς να επαναφέρουν το θέμα στην εξαμηνιαία έκθεση της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ανεβάσει "ρυθμούς", με τις νέες διευθετήσεις οφειλών να είναι αυξημένες κατά 75,7% τον περασμένο μήνα και τις συνολικές τακτοποιήσεις να "αγγίζουν" τα 7,9 δισ. ευρώ, ενώ αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις τα business plans φέρεται να εμφανίζουν υστέρηση που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 20% με 25%.
Πηγή Capital.gr
-
03 Νοεμβριου 2024, 16:45Θλίψη και συγκίνηση στο τελευταίο "αντίο" στο Νίκο Ψιλάκη - Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του (φωτο)
-
03 Νοεμβριου 2024, 22:16Θλίψη από τον πρόωρο χαμό της Μιράντας Κεφαλογιάννη
-
04 Νοεμβριου 2024, 07:06Ηράκλειο: Θανάσιμη παγίδα τα φανάρια στην παραλιακή λεωφόρο (Φωτο)
-
03 Νοεμβριου 2024, 14:12Σε κλίμα οδύνης και πένθους το Ηράκλειο αποχαιρετά το Νίκο Ψιλάκη – Το ύστατο χαίρε στον Ι.Μ Ναό του Αγίου Μηνά (Φωτογραφίες)
-
03 Νοεμβριου 2024, 07:20Ο Γιώργος Αϋφαντής στο newshub.gr: Οι Γερμανοί το 41-44 επιχείρησαν την αναίρεση και την εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων (podcast)
-
04 Νοεμβριου 2024, 10:15Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!