Το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Μαΐου από την Τράπεζα Πειραιώς
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση “Spring 2024, Economic Forecasts”, προβλέπει για την Ελλάδα, ανάπτυξη της τάξης του 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.
Το τρέχον έτος αναμένεται να επιτευχθεί υπερδιπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης έναντι της Ευρωζώνης (2024: 0,8%). Οι προβλέψεις της ΕΕ βρίσκονται πλησίον των αντίστοιχων του Προγράμματος Σταθερότητας - το οποίο κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΟ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου - όπου εκτιμάται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% για φέτος και 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων.
Σύμφωνα με την ΕΕ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP), εκτιμάται στο 2,8% για το 2024 και στο 2,1% το 2025.
Στη αγορά εργασίας, η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2024 στο 10,3% και περαιτέρω στο 9,7% το 2025 (Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024:10,6% 2025:9,9%).
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με την ΕΕ και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω χάρη στη συγκρατημένη αύξηση των δαπανών και το δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να παραμείνει σε καθοδική πορεία.
Διεθνεiς Εξελiξεις
Στις ΗΠΑ η εικόνα παραμένει γενικά καλή. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες συνιστούν ενδείξεις κάποιας συγκράτησης της ανάπτυξης. Αν και η αναμενόμενη έναρξη του πτωτικού κύκλου του βασικού επιτοκίου της Fed θα ενεργήσει θετικά στην ανάπτυξη, ωστόσο φαίνεται να μετατίθεται χρονικά εντός του τρέχοντος έτους, λόγω της καθυστέρησης στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες εμφανίζουν γενικά μικρή βελτίωση υποδηλώνο-ντας ότι η εικόνα στασιμότητας των τελευταίων τριμήνων πιθανώς να έχει αρχίσει να ξεπερνιέται. Παράλληλα, ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Συνεπώς, η ΕΚΤ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειώσει (κατά 25 μ.β.) τα βασικά επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Είναι πιθανή -αλλά όχι βέβαιη- και νέα μείωσή τους στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Στην Κίνα, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί εάν θα επιτευχθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης το 2024 «περίπου στο 5%». Θετικά αναμένεται να επιδράσει η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς ακινήτων ενώ αρνητικά οι πρόσθετοι δασμοί που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε επιλεγμένα εισαγόμενα είδη από την Κίνα.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού -
29 Απριλιου 2026, 21:50Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ η 12χρονη μετά το τροχαίο στη Μεσαρά -
29 Απριλιου 2026, 11:50Αγανάκτηση στο Αρκαλοχώρι για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στην αποκατάσταση του σεισμόπληκτου ναού του Σωτήρος
