Τρεις ελληνικές startups στη λίστα με τις 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ν. Ευρώπης
Τρεις ελληνικές startups κατάφεραν να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις της Νότιας Ευρώπης για το 2024.
Πρόκειται για την Prosperty, την Evo Human Performance και την Instacar, σύμφωνα με την έκθεση "Sifted 50: Southern Europe Leaderboard".
Το σχετικό report κατατάσσει τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ανδόρα, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και την Ισπανία με βάση την ανάπτυξη των εσόδων.
Σε μια εποχή όπου πολλές εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες ή ακόμα και αποτύχει να επιβιώσουν, η λίστα παρουσιάζει τους ιδρυτές που όχι μόνο έχουν επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα, αλλά έχουν βρει και τον τρόπο να ευδοκιμήσουν.
Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά οι 50 νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 1,03 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση και δημιούργησαν έσοδα 1,02 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία οικονομικά έτη, απασχολώντας σχεδόν 4.800 άτομα.
H Ιταλία είναι η... πρωταθλήτρια της λίστας, αφού φιλοξενεί τις περισσότερες εταιρείες στο Τop-50, και συγκεκριμένα τις 24 από τις 50, με τις δώδεκα από αυτές να εδρεύουν στο Μιλάνο. Η Ισπανία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με 16 startups στις 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενες για το 2024, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία με 6, την Ελλάδα με 3 και την Κύπρο με 1.
Μετά το Μιλάνο, οι επόμενες πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Βαρκελώνη με 10 startups στο Τop-50 και η Μαδρίτη με 4, ακολουθούμενη από την Αθήνα, τη Λισαβόνα, τη Ρώμη και το Τορίνο, με 3 startups η καθεμία.
H Prosperty
Η proptech εταιρεία Prosperty εμφανίζεται ως η ελληνική startup με τις καλύτερες επιδόσεις, καταλαμβάνοντας μάλιστα την 5η θέση στο Τop-50.
Σύμφωνα με το report, με έτος ίδρυσης το 2020, η Prosperty καταγράφει 2ετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) εσόδων στο 309,64%. Έχει αντλήσει μέχρι σήμερα κεφάλαια της τάξης των 7 εκατ. ευρώ και εμφάνισε τελευταία έσοδα 1,7 εκατ. ευρώ. Ιδρυτές της startup, με έδρα την Αθήνα και προσωπικό 80 ατόμων, είναι οι Αντώνης Μαρκόπουλος, Αντώνης Δεσποτάκης και Nίκος Πατσιόγιαννης. Η ιδέα πίσω από την ίδρυση της Prosperty ήταν η δημιουργία μιας αξιόπιστης ψηφιακής πλατφόρμας, που θα εισάγει εμπιστοσύνη και ευκολία σε κάθε συναλλαγή στην αγορά, πώληση και ενοικίαση ακινήτων, προσφέροντας ακρίβεια δεδομένων, διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Η εταιρεία εξασφάλισε την πρώτη της, pre-seed χρηματοδότηση, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2020, μία εβδομάδα πριν από το lockdown. Τον Ιούλιο του 2020 λάνσαρε την πλατφόρμα της, με μόλις 10 αγγελίες.
Η Evo Human Performance
Η δεύτερη ελληνική εταιρεία του Τop-50 είναι η deeptech startup Evo Human Performance, η οποία κατατάσσεται στην 22η θέση. Η εταιρεία, η οποία ασχολείται με την αθλητική Εμβιομηχανική, χρησιμοποιώντας δεδομένα για την αξιολόγηση της κατάστασης υγείας και της απόδοσης αθλητών, ιδρύθηκε το 2021 από τη Σοφία Πομακίδου και τον Γεώργιο Μάντζιο.
Στόχος της εταιρείας είναι βελτιστοποίηση της απόδοσης και, κατά συνέπεια, η πρόληψη τραυματισμών και η ομαλή αποκατάσταση ενός αθλητή, προσφέροντας, παράλληλα, τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της απόδοσής του. Μέσω του λογισμικού που ανέπτυξαν οι μηχανικοί της, το artemYs, η εταιρεία αξιολογεί ξεχωριστά κάθε μυϊκή μονάδα ενός αθλητή και επισημαίνει τυχόν προειδοποιητικά σημάδια για καταπόνηση πέραν της ικανότητας του αθλητή/-τριας (υπεραπόδοση) ή, αντίστοιχα, για καταπόνηση μικρότερη της συστηματικά φυσιολογικής για τον κάθε αθλητή/-τρια (υποαπόδοση). Ειδικότερα, με σένσορες, η εταιρεία μετατρέπει τα δεδομένα σε πληροφορία. Αυτά τα δεδομένα στέλνονται στον προπονητή και στον γυμναστή της ομάδας και αυτοί παίρνουν με τη σειρά τους κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί ο κάθε αθλητής.
Η εταιρεία εξασφάλισε το 2021 έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 250.000 ευρώ, από αγγέλους επενδυτές. Ένας από αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Ιτούδης, πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ της Ελλάδος και της τουρκικής Φενέρμπαχτσε. Έχει έδρα την Αθήνα και η ομάδα της αποτελείται από 25 άτομα.
Σύμφωνα με το report, καταγράφει 2ετή CAGR εσόδων στο 143,09%, ενώ έχει "σηκώσει" συνολικά κεφάλαια ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
Η Instacar
Τέλος, η τρίτη ελληνική εταιρεία της λίστας είναι η ψηφιακή υπηρεσία αγοράς και μίσθωσης οχημάτων Instacar, η οποία ιδρύθηκε από τον Αντώνη Σαμοθράκη, τον Αντώνη Ζώη και τον Βασίλη Δαμιανό, με τον τελευταίο να έχει αποχωρήσει πλέον από την εταιρεία. Η Instacar βρίσκεται στην 32η θέση της λίστας.
Η εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, έχει προσελκύσει κεφάλαια άνω των 68,5 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της, ενώ πέρυσι ανακοίνωσε την άντληση νέων κεφαλαίων, συνολικού ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, στον δεύτερο κατά σειρά γύρο χρηματοδότησής της, μετά την αρχική επένδυση για τη δημιουργία της. Στους επενδυτές της εταιρείας περιλαμβάνονται η Autohellas, ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners, καθώς και το Elikonos 2 SCA SICAR.
Το Ιnstacar ιδρύθηκε το 2018 και έκανε το επίσημο λανσάρισμα της υπηρεσίας του τον Σεπτέμβριο του 2019, παρέχοντας μια καινοτόμο λύση, για να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ενοικίαση αυτοκινήτου και το παραδοσιακό leasing. Η πλέον επιτυχημένη ελληνική startup, μέσα σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, έχει καταφέρει να ταυτίσει το όνομά της με το ευέλικτο συνδρομητικό μοντέλο αυτοκινήτου, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Sifted, η instacar εμφανίζει 2ετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) εσόδων στο 99,70%.
Οι χρήστες του Ιnstacar, καταβάλλοντας μια μηνιαία συνδρομή και χωρίς τις υψηλές προκαταβολές του παραδοσιακού leasing, μπορούν να αποκτήσουν καινούργια αυτοκίνητα ή και σαν καινούργια από επίσημες ελληνικές αντιπροσωπείες, εύκολα, γρήγορα και για όσο διάστημα επιθυμούν. Με τη συνδρομή του στο Ιnstacar, ο χρήστης απαλλάσσεσαι από όλα τα έξοδα χρήσης του αυτοκινήτου (όπως τέλη κυκλοφορίας, service, αλλαγή ελαστικών), έχει κάλυψη μικτής ασφάλειας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει ή να αγοράσει το όχημα, ενώ έχει τη δυνατότητα να το αντικαταστήσει και με άλλο όχημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, σε περίπτωση που αλλάξουν οι μεταφορικές ανάγκες του.
Πηγή Capital.gr
-
08 Οκτωβριου 2024, 07:11Ευγ. Σαρηγιαννίδη στο newshub.gr: Αιτία για τη βία των ανηλίκων είναι η αδυναμία της οικογένειας να διαπαιδαγωγήσει (Podcast)
-
08 Οκτωβριου 2024, 15:17Επίθεση σε βάρος επιχειρηματία στο Μαλεβίζι: Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψη της δικηγόρου
-
09 Οκτωβριου 2024, 14:34Έβαλαν φωτιά στα απορριμματοφόρα στο Μαλεβίζι με αμοιβή λίγες χιλιάδες ευρώ - Το παρασκήνιο της υπόθεσης
-
09 Οκτωβριου 2024, 09:45Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
09 Οκτωβριου 2024, 07:00Το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης παίρνει «σάρκα και οστά» (Φωτο)
-
08 Οκτωβριου 2024, 11:40Γάζι - Επίθεση σε επιχειρηματία: Πατέρας και γιος κατέθεταν ως τα μεσάνυχτα, κύκλωμα τοκογλυφίας ερευνά η Ασφάλεια