Βρετανία: Νέα συρρίκνωση της οικονομίας τον Μάιο
αγαπημένα σου στη Google
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Μάιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές πασχίζουν να ανακάμψουν από το πλήγμα που προκάλεσαν οι αμερικανικοί δασμοί και μια σειρά από αυξήσεις φόρων.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, έπειτα από συρρίκνωση 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των προβλέψεων των αναλυτών, που μιλούσαν για ανάπτυξη 0,1%.
Κατόπιν τούτων, υπάρχει κίνδυνος η βρετανική οικονομία να εμφανίσει συρρίκνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο, επιφέροντας ένα νέο πλήγμα στον πρωθυπουργό Keir Starmer και την υπουργό Οικονομικών Rachel Reeves, που το τελευταίο διάστημα έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά από πολιτικές δυσκολίες.
Η κυβέρνηση των Εργατικών χρειάζεται ισχυρότερη ανάπτυξη για να χρηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες της για δαπάνες, μετά τις πρόσφατες ανατροπές στον περιορισμό των πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας και των χειμερινών επιδοτήσεων καυσίμων για τους συνταξιούχους που έκαναν το έτσι και αλλιώς δύσκολο δημοσιονομικό σκηνικό ακόμα δυσκολότερο.
Μεταποίηση και κατασκευές παρέμειναν σε τροχιά συρρίκνωσης τον Μάιο, έπειτα από έναν «απαίσιο Απρίλιο», όταν το ΑΕΠ εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και 1,5 χρόνο, λόγω των πιέσεων από τους αμερικανικούς δασμούς και μιας σειράς αυξήσεων, από τους λογαριασμούς ενέργειας έως τους φόρους ακίνητης περιουσίας, που επιβάρυναν τα νοικοκυριά.
Οι υπηρεσίες αναπτύχθηκαν τον Μάιο μόλις κατά 0,1%. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα οδηγεί τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις επενδύσεις τους.
Το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε από την αύξηση της παραγωγής, καθώς οι εξαγωγείς προσπαθούσαν να προλάβουν τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά και από την επιτάχυνση των αγορών κατοικιών, πριν από την αύξηση του φόρου συναλλαγών που τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου.
Αντίθετα, το δεύτερο τρίμηνο είδε τη βρετανική οικονομία να αντιμετωπίζει αντιξοότητες από την αναταραχή στο εμπόριο, την αύξηση του φόρου μισθοδοσίας κατά 26 δισ. λίρες για τους εργοδότες, τις αυξήσεις στις τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων και των λογαριασμών νερού, καθώς και από το αυξημένο τέλος χαρτοσήμου στις αγορές κατοικιών.
Οι εργοδότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης μια μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό, αντέδρασαν μειώνοντας πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας από την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου.
Παρότι η κυβέρνηση Starmer κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση Trump για τη μείωση των δασμών στις αρχές Μαΐου, η οικονομία αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση φέτος.
Με τις πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρούν, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο και ξανά μέχρι το τέλος του έτους, με περαιτέρω μειώσεις το 2026.
moneyreview.gr
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
