Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Συλλογικές συμβάσεις δύο ταχυτήτων-Ποιοι καλύπτονται και ποιοι περιμένουν

Το ζήτημα της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων στον τουρισμό κα επισιτισμό τίθεται ξανά επί ταπητος με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Όπως σας έχει ενημερώσει το newshub.gr η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν σημείο επαφής.
Η ΠΟΕΕΤ κατηγορεί τους ξενοδόχους πως προωθούν πρόταση μείωσης μισθών κατά 20%, μια πρόταση που δεν έχει γίνει δεκτή από την Ομοσπονδία η οποία έχει προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για τη διευθέτηση του ζητήματος. Η αντιπρόταση της ΠΟΕΕΤ είναι να παγώσουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2020 και να γίνει πάλι διαπραγμάτευση για την επόμενη χρονιά ανάλογα και με το πως θα κυλήσει η τουριστική σεζόν.
Ήδη λοιπόν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαμεσολάβησης και έχει οριστεί και ο διαμεσολαβητής που θα αναλάβει ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο. Βέβαια εδώ πρέπει να τονιστεί πως σε ορισμένες περιοχές τα τοπικά σωματεία και ξενοδοχειακές ενώσεις έχουν έρθει σε συμφωνία όπως στη Ρόδο όπου η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΤΚΣΣΕ) έχει τριετή ισχύ (2020-2022) με βασικά χαρακτηριστικά την αύξηση της τάξης 5% των βασικών μισθών και την επαναφορά επιδόματος σπαστού ωραρίου 5%.
Συλλογική Σύμβαση για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
Από την άλλη πλευρά η ΠΟΕΕΤ κατάφερε να υπογράψει συλλογική σύμβαση για τα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας με την εργοδοτική οργάνωση Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. Πρόκειται για μια σύμβαση που αφορά περίπου 30 χιλιάδες επιχειρήσεις και σχεδόν 73.000 εργαζόμενους.
Η νέα σύμβαση έχει διάρκεια 2 έτη αρχής γενομένης 1/1/2020 και λήξη στις 31/12/2021 και παρόλο την κρίση από την πανδημία του κορονοϊού κρατά σταθερούς τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα ενώ στο άρθρο 6 της σύμβασης θεσμοθετούνται το διάλειμμα φαγητού των εργαζομένων εντός του εργάσιμου χρόνου (8ωρου) ενώ παράλληλα τα δύο μέρη μέσω του άρθρου 17 συμφωνούν να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκείμενου η παρούσα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική.
Και σε αυτό το τελευταίο έχουν στραφεί οι προσπάθειες των σωματείων. «Η υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας αποδεικνύει στην πράξη πως ΠΟΕΕΤ και ΣΕΤΚΕ πράγματι θέλουν ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας στον κλάδο, μένει τώρα στο Υπουργείο Εργασίας να αποδείξει επιτέλους πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή, κηρύσσοντας την σύμβαση γενικώς υποχρεωτική" αναφέρει η ΠΟΕΕΤ,
-
17 Ιανουαριου 2021, 11:44Συνολικά 400 εκ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών - Τι δήλωσε ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης
-
16 Ιανουαριου 2021, 07:40Η μεγαλύτερη αδικία σε βάρος των αγροτών: Παραβίασαν το «ακατάσχετο» - Το θέμα στο ΥΠΑΑΤ
-
15 Ιανουαριου 2021, 23:10Θέμα newshub.gr: Λαμβάνουν αποφάσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις και το υπολοιπο της ενίσχυσης!
-
17 Ιανουαριου 2021, 07:12Ηράκλειο: Ενας καφενές, πραγματικο μουσείο με χιλιάδες ιστορικές φωτογραφίες! (φωτογραφίες)
-
17 Ιανουαριου 2021, 18:17Στον «αέρα» η ενιαία ενίσχυση 2020 - Το «ακατάσχετο», ο αποκλεισμός των αγροτών και τα... πρόστιμα
-
16 Ιανουαριου 2021, 16:19Θέμα newshub.gr: Αναζητούν αγρότες για να τους δώσουν «μαϊμού» δάνεια