Γεωτεχνικό Επιμελητήριο: Ενστάσεις για το Πολεοδομικό Νομοσχέδιο-Παρέμβαση στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Τη σημασία και την αναγκαιότητα εκπόνησης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας (ΜΓΚ) στα πλαίσια των μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) υπογραμμίζει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) με έγγραφο του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Η παρεμβαση του Επιμελητηρίου, δια του Προέδρου του κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη, γίνεται μετά και την κατάθεση στη Βουλή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.ΠΕ.Ν.) του Πολεοδομικού Νομοσχεδίου, όπου και διαπίστωσε με ανησυχία πως το Υπουργείο επιλέγει να "παραβλέψει τις τεκμηριωμένες σχετικές προτάσεις μας, προβαίνοντας στην απαξίωση των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας τόσο στα πλαίσια μελετών ΤΠΣ, αλλά και άλλων ανάλογων μελετών όπως ΕΠΣ, ΕΣΧΑΔΑ κλπ."
Το ΓΕΩΤΕΕ είχε επισημάνει στις προτάσεις του που είχαν αποσταλεί στο Υπουργείο από τον Αύγουστο τη σημασία και την αναγκαιότητα εκπόνησης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας (ΜΓΚ) στα πλαίσια των μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), "καθόσον η διερεύνηση της γεωλογικής δομής, της γεωλογικής καταλληλότητας και των γεωλογικών κινδύνων, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης του, ιδιαίτερου γεωλογικά, Ελληνικού χώρου".
Και στο έγγραφο του κ. Μάμαλη προστίθονται τα εξής: "Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας επί γεωτεχνικών θεμάτων και ιδιαίτερα επί θεμάτων που αφορούν τη διασφάλιση της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από γεωλογικούς κινδύνους που δύναται να επιφέρουν την εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων, οφείλει να επισημάνει για άλλη μία φορά ότι ,μέχρι σήμερα, οι Μελέτες Γεωλογικής Καταλληλότητας, στα πλαίσια μελετών ΤΠΣ, εκπονούνται σε δύο στάδια, με τη μελέτη του δεύτερου σταδίου να επικεντρώνεται στις περιοχές που προτείνονται ως νέες οικιστικές περιοχές, υποδοχείς επαγγελματικών δραστηριοτήτων κλπ, έτσι ώστε να διατυπωθούν, με την απαιτούμενη ακρίβεια και σαφήνεια, οι τελικές προτάσεις διασφάλισης του δομημένου περιβάλλοντος από φυσικούς κινδύνους ή κινδύνους προερχόμενους από ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες.
Η απουσία εκπόνησης Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας στο Β’ Στάδιο των ΤΠΣ και επομένως η μη διερεύνηση τυχόν αμφίβολων ή ακατάλληλων περιοχών για πολεοδόμηση, θα έχει ως αποτέλεσμα ο χωροτάκτης - πολεοδόμος μελετητής να στερείται τεκμηριωμένης εικόνας των γεωλογικών συνθηκών των προς πολεοδόμηση περιοχών, έτσι ώστε να αποφύγει επιλογές πολεοδόμησης που οδηγούν σε οικιστική ανάπτυξη με αυξημένο κόστος ή και αυξημένους κινδύνους, με αποτέλεσμα τον καθορισμό περιοχών προς πολεοδόμηση (ΡΣΕ) που θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί".
Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για αλλαγές στο νομοσχέδιο
O κ. Μάμαλης, με βάση τα ανωτέρω, θεωρεί πως το εδάφιο βγ της παραγράφου 7 του άρθρου 10, το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην έγκριση Προκαταρκτικής Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας, θα πρέπει να τροποποιηθεί προς άρση των σοβαρών ασαφειών που δημιουργεί και επίσης να προβλεφθεί ρητώς στο Σχέδιο Νόμου η αναγκαιότητα εκπόνησης «τελικής» Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας, στα πλαίσιο των εκπονούμενων μελετών του Β’ Σταδίου των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ζητείται να διασφαλιστεί από την πολιτική ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ. η συμμετοχή εκπροσώπου του Επιμελητηρίου στην επιτροπή σύνταξης των σχετικών προδιαγραφών για την εκπόνηση Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας που συντάσσονται κατά την εκπόνηση των Μελετών ΤΠΣ και ΕΠΣ.
Και συνεχίζει ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. :"Πέραν τούτων, οφείλουμε να τονίσουμε ότι κάθε σύγχρονος και αποτελεσματικός χωροταξικός σχεδιασμός θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνει υπόψη αφενός την αναγκαιότητα προστασίας της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, που άλλωστε αποτελεί συνταγματική επιταγή και αφετέρου τις ιδιαιτερότητες της κτηνοτροφικής και γεωργικής δραστηριότητας της συγκεκριμένης περιοχής, σε συνδυασμό με τις σχετικές προβλέψεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Για το λόγο αυτό ζητούμε την προσθήκη στην παράγραφο 7
του άρθρου 10 των ακόλουθων εδαφίων:
«βδ) εγκρίνεται η εδαφολογική μελέτη οριοθέτησης Γης Υψηλής Παραγωγικότητας
βε) εγκρίνεται η γεωργική μελέτη γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού»
Παράλληλα οι ως άνω μελέτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μελετών του άρθρου 95 για τις οποίες οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές παρέχουν την αναγκαία συνδρομή προς την υπηρεσία για την αξιολόγησή τους και τη σύνταξη των εγκριτικών πράξεων".
-
23 Ιανουαριου 2021, 07:33Υπάρχουν ακόμη 156 εκ. ευρώ για νέες κορωνοενισχύσεις που θα δοθούν στους αγρότες!
-
22 Ιανουαριου 2021, 18:12Ενιαία ενίσχυση: Τι ειπώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Πότε θα υπολογίζεται να καταβληθεί το υπόλοιπο του 2020
-
22 Ιανουαριου 2021, 16:37ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 7.000 ανέργους - Όλες οι λεπτομέρειες
-
22 Ιανουαριου 2021, 17:08Ηράκλειο: Πήγαινε καμαρωτός ανάποδα στο μονόδρομο μέχρι που είδε το...περιπολικό!
-
23 Ιανουαριου 2021, 23:24Tα 156 εκ. ευρω η σημαντικότερη είδηση της ημέρας για τους αγρότες - Τι απασχόλησε την επικαιρότητα!
-
23 Ιανουαριου 2021, 10:05Τραγωδία στην Τύλισο: Ήταν νεκρός για μέρες - Τον βρήκε ο ανιψιός του