Ελένη Βατσινά στην Επιτροπή Περιφερειών: Πολιτικές για νέους και ουσιαστικά αναβάθμιση των Συμβουλίων Νέων
αγαπημένα σου στη Google
Την ανάγκη να αποκτήσουν οι νέοι ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ανέδειξε η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσινά κατά την τοποθέτησή της στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με θέμα: «Η συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση πολιτικών σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».
Στην παρέμβασή της η κ.Βατσινά υπογράμμισε ότι η ποιότητα της Δημοκρατίας κρίνεται από το κατά πόσο δίνει πραγματικό χώρο στη νέα γενιά να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον της.
Όπως επισήμανε, οι νέοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις, όπως η εργασιακή ανασφάλεια, το υψηλό κόστος στέγασης, η δυσκολία οικονομικής αυτονόμησης και οι περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, παράγοντες που εξακολουθούν να ωθούν πολλούς να αναζητούν προοπτικές εκτός του τόπου τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιφέρειες και στις τοπικές κοινωνίες, όπου η έλλειψη ευκαιριών οδηγεί σε έντονη εσωτερική μετανάστευση των νέων. Όπως τόνισε, οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους όχι επειδή δεν τον αγαπούν, αλλά επειδή δυσκολεύονται να σχεδιάσουν εκεί το μέλλον τους.
Η Βουλευτής υποστήριξε ότι η συμμετοχή των νέων δεν μπορεί να περιορίζεται στην εκλογική διαδικασία κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά πρέπει να αποτελεί μόνιμο στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό η κ.Βατσινά πρότεινε την ουσιαστική αναβάθμιση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων Νέων, τη θεσμοθέτηση σταθερών διαδικασιών διαβούλευσης για ζητήματα που τους αφορούν, καθώς και πολιτικές που ενισχύουν τον εθελοντισμό, την κοινωνική οικονομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη νέα γενιά, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός ισχυρού προγράμματος κοινωνικής κατοικίας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, στη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών και σταθερών θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και στη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου που θα στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την πρόσβαση των νέων στη χρηματοδότηση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη νησιωτική και περιφερειακή Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι οι νέοι διαθέτουν γνώσεις, δημιουργικότητα και διάθεση να προσφέρουν, αρκεί η Πολιτεία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Κλείνοντας την ομιλία της, σημείωσε ότι η Δημοκρατία ανανεώνεται μόνο όταν δίνει χώρο στις νέες γενιές και υπογράμμισε πως οι νέοι δεν αποτελούν μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν της χώρας. «Μια Ελλάδα που εμπιστεύεται τους νέους της είναι μια Ελλάδα που μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και προοπτική» - ανέφερε χαρακτηριστικά.
-
22 Ιουλιου 2026, 13:33Ηράκλειο: Άγριο σκηνικό με πυροβολισμούς στο Μηλιαράδο Βιάννου - Οι σφαίρες βρήκαν το αυτοκίνητο (Φωτο) -
22 Ιουλιου 2026, 14:30Ολυμπιακός: Στο στόχαστρο ο Φαμπίνιο -
23 Ιουλιου 2026, 12:49ΒΟΑΚ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών – Τι αλλάζει έως τις 29 Ιουλίου -
23 Ιουλιου 2026, 10:55Βάσεις 2026: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στο results.it.minedu.gov.gr-Πώς μπορείτε να τα δείτε -
22 Ιουλιου 2026, 15:49Ηράκλειο: Η μεγάλη βλάβη στον αγωγό στην Αμμουδάρα έφερε και... απαγόρευση της κολύμβσης στην θαλάσσια περιοχή! -
23 Ιουλιου 2026, 07:00Θέμα newshub.gr: Ποσότητες τυνησιακού ελαιολάδου εισάγονται στην Κρήτη - Καίριο το νέο πλήγμα στους ελαιοπαραγωγούς
