Μιμή Ντενίση: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ της – Πότε κυκλοφορεί
αγαπημένα σου στη Google
Τα γυρίσματα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση, «Η γυναίκα πίσω από τον Έλγιν» ολοκληρώθηκαν.
Το έργο φωτίζει άγνωστες πτυχές της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα από τις επιστολές της Μαίρη Νίσμπετ, συζύγου του λόρδου Έλγιν.
Η δημιουργός στηρίχτηκε στο βιβλίο του δισέγγονου της Λαίδης Έλγιν με τις επιστολές της, που περιγράφουν με λεπτομέρεια του πως στήθηκε η όλη επιχείρηση. Η Λαίδη με την επιπολαιότητα και την ελαφρότητα της ηλικίας της αλλά και με την έπαρση της θέσης της, περιγράφει με θαυμασμό το χρονικό της αρπαγής των Γλυπτών. Μέσα από τις επιστολές φαίνεται καθαρά και η δική της προσωπική εμπλοκή αλλά και τα κίνητρα του Έλγιν που ήταν η διακόσμηση του πύργου τους και η προσωπική του προβολή.
Πότε κυκλοφορεί το ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση
Το ντοκιμαντέρ, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Φθινόπωρο, ρίχνει φως από μία διαφορετική σκοπιά και στην αρπαγή των Γλυπτών, αλλά και σε μία διαφορετική εποχή κατά την οποία η πολιτιστική λεηλασία θεωρούνταν δείγμα κύρους και δύναμης.
Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που συνδυάζει την κινηματογραφική αναπαράσταση της ιστορίας του Έλγιν, με την εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από την αφήγηση. Σημαντικοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί αναλύουν τα γεγονότα και μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες παίρνουν θέση σε σχέση με το θέμα. Είναι ίσως η μεγαλύτερη παραγωγή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα σε παραγωγή της LUMAD σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

Σενάριο και αφήγηση: Μιμή Ντενίση,
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Διευθ. Φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Σκηνικά: Αγγελική Ανακτορίδη
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Ιστορικός Σύμβουλος: Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης
Παραγωγός: Έλενα Χατζηαλεξάνδρου εταιρία. LUMAD
Τα γυρίσματα πραγματοποιηθήκαν σε Αθήνα, Μυτιλήνη, Αίγινα, Λάρισα, Ελευσίνα, Λαύριο, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη, εξιστορώντας το ιστορικό ταξίδι των Γλυπτών του Παρθενώνα — από την Αθήνα του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους.
Πρωταγωνιστούν: Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μαρία Εγγλεζάκη, Μιχάλης Μαρίνος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Νέιθαν Τομας, Ντάνκαν Σκίνερ, Μανώλης Γεραπετρίτης και ακόμα 40 ηθοποιοί. Σε ρόλο έκπληξη η Μιμή Ντενίση.
-
19 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Ηράκλειο: Κατεβασμένα ρολά και άδειες βιτρίνες σε κεντρικούς δρόμους - «Μάχη» για την επιβίωση των επιχειρήσεων (Φωτο) -
20 Σεπτεμβριου 2026, 09:24Προς τιμήν του «Fly Manolo» του χάλκινου Ολυμπιονίκη μας Εμμανουήλ Καραλή αλλά και των μεγάλων Ελλήνων επικοντιστών όπως ο Κώστας Φιλιππίδης! -
20 Σεπτεμβριου 2026, 10:40Επιθεώρηση Εργασίας: Με «όπλο» την τεχνολογία ανεβάζει ταχύτητα στους ελέγχους -
19 Σεπτεμβριου 2026, 07:06ΑΑΔΕ: Στο "σφυρί" 56 ακίνητα, κάποια από τα οποία και στην Κρήτη – Το μήνυμα σε όσους δεν μπαίνουν στις 72 δόσεις -
19 Σεπτεμβριου 2026, 10:40Θλίψη στην Ιεράπετρα για τον 9χρονο Μανόλη που πέταξε στους ουρανούς τόσο νωρίς -
20 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Φοιτητές από το Χονκ Κονγκ στη Μεσαρά, για χατίρι του ελαιολάδου μιας πρωτοπόρας Ομάδας παραγωγών! (Φωτο)
