Παράδειγμα σεβασμού προς το Πατριαρχείο η Εκκλησία της Κύπρου κι ας είναι αυτόνομη
Οι ασχολούμενοι με τα εκκλησιαστικά πράγματα γενικότερα δεν γίνεται να μην παρατηρήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία της Κύπρου αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε στους κόλπους της και οδήγησε την Ιερά Σύνοδο της στο να επιβάλει στον Επίσκοπο Τυχικό την ποινή της απαλλαγής από τα διοικητικά και ποιμαντικά του καθήκοντα για λόγους κανονικούς (έκπτωση), διατηρώντας τον όμως, υπό όρους, στο επισκοπικό αξίωμα.
Και γιατί αναφερόμαστε σε αυτό;
Μα γιατί βλέπουμε το σεβασμό με τον οποίο περιβάλλει ,με αφορμή αυτό το γεγονός, η Εκκλησία της Κύπρου και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος της κ. Γεώργιος το Πατριαρχείο και τις αποφάσεις του.
Ο τέως Μητροπολίτης Πάφου κ. Τυχικός μετά την απόφαση της Συνόδου στην Κύπρο άσκησε Έκκλητο ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητώντας τη δική του θέση επί της υπόθεσης του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, παρότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι αυτόνομη, όχι μόνο δεν σήκωσε μπαϊράκι αλλά σε όλους τους τόνους δήλωσε πως αναμένει την απόφαση του Πατριαρχείου για τον Τυχικό, κι όποια κι αν είναι αυτή θα γίνει σεβαστή.
Να επισημάνουμε πως η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Κύπρου αναγνωρίστηκε από την Γ' Οικουμενική Σύνοδο το 431 μ.Χ., καθιστώντας την έτσι την πρώτη αυτοκέφαλη εκκλησία μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία.
Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη και διοικείται από τον Αρχιεπίσκοπό της, χωρίς εξάρτηση από κάποιο άλλο Πατριαρχείο ή εκκλησιαστική Αρχή.
Στην περίπτωση του Τυχικού ωστόσο η αυτονομία δεν την εμποδίζει από το να περιμένει κι εκείνη (προφανώς ως ένδειξη σεβασμού) να δει τι θα πει ο Πατριάρχης και τι αποφάσεις θα πάρει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, τις οποίες και θα σεβαστεί.
Άραγε αν σύντομα το Πατριαρχείο πάρει αποφάσεις με αφορμή το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει στην Κρήτη με την κάλυψη της θέσης στην χηρεύουσα θέση της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου η Εκκλησία της Κρήτης, που είναι ημιαυτόνομη, με την ημιαυτονομία να της έχει δοθεί από το ίδιο το Πατριαρχείο, θα πράξει ανάλογα;
Και για να μην ξεχνάμε, η Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη υπαγόμενη κανονικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί κάποιο βαθμό αυτονομίας στις υποθέσεις της, αλλά παραμένει σε κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπόκειται στην εξουσία του όσον αφορά τα δογματικά και κανονικά ζητήματα.
Αν στην περίπτωση, λοιπόν, της Κύπρου υπάρχει επικοινωνία και σεβασμός στις απόψεις και αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη πόσο μάλλον αυτό πρέπει να ισχύει στην Εκκλησία της Κρήτης.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού -
29 Απριλιου 2026, 21:50Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ η 12χρονη μετά το τροχαίο στη Μεσαρά -
29 Απριλιου 2026, 11:50Αγανάκτηση στο Αρκαλοχώρι για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στην αποκατάσταση του σεισμόπληκτου ναού του Σωτήρος
